Pelastakaa Lasten avustuskuljetus perille Gazaan – avuntarve jatkuu valtaisana

Pelastakaa Lasten 45 000 vesipulloa kuljettava rekka on päässyt Gazaan tänään. Alueelle saapuva apu ei kuitenkaan pysty kattamaan kuin pienen osan tarpeesta.

Rafahin rajanylityspaikan kautta pääsi tänään kulkemaan Gazaan rajattu määrä avustustarvikkeita kuljettavia ajoneuvoja. Näiden joukossa oli Pelastakaa Lasten 45 000 vesipulloa kuljettava kuorma-auto.

Järjestö odottaa toisen vastaavan kuljetuksensa pääsevän rajan yli huomenna. Kyseiset kaksi Pelastakaa Lasten avustuskuljetusta ovat odottaneet pääsyä Gazaan 16. lokakuuta lähtien. 

Vaikka kaikki Gazaan perille saatava hätäapu on erittäin tärkeää, on selvää, ettei alueelle päästetty rajattu määrä kuorma-autoja pysty millään täyttämään valtaisaksi kasvanutta avuntarvetta. YK:n mukaan Gazan yli kahden miljoonan asukkaan tarpeisiin tarvitaan noin 100 rekka-autollista humanitaarisia tarvikkeita päivässä. Tähän mennessä Gazaan saapuneiden kuorma-autojen kokonaismäärä on ollut alle päivittäisen tarpeen. 

Veden, ruoan, polttoaineen ja lääkintätarvikkeiden saatavuus on Gazassa kriittisen alhaisella tasolla. Polttoaineen puute haittaa avun toimittamista merkittävästi, vaikka kuljetuksia onkin päässyt alueelle.

– Vaikka kaikki Gazan alueen perheille saapuva apu on tärkeä, ei tarvikkeita voida toimittaa läheskään riittävästi. Jo ennen tilanteen kärjistymistä 80 prosenttia Gazan väestöstä oli riippuvainen humanitaarisesta avusta perustarpeidensa tyydyttämiseksi. Lapset ja heidän perheensä tarvitsevat kipeästi ruokaa, vettä ja lääkintätarvikkeita, sekä polttoainetta, suojaa ja hygieniatarvikkeita, sanoo Pelastakaa Lasten miehitetyn Palestiinalaisalueen johtaja Jason Lee.

– Aiemmin suurin osa avustustyöntekijöistä ja avustustarvikkeista kulki kahden Israelin ja Gazan välisen rajanylityspaikan, Erezin ja Kerem Shalomin kautta. Nämä molemmat ovat tällä hetkellä suljettuina. Vaikka kaikki rajanylityspaikat olisivatkin auki, on epätodennäköistä, että lasten ja perheiden massiivisiin ja kriittisiin tarpeisiin voitaisiin vastata. Tässä on huomioitava myös 16 vuotta kestäneen saarron vaikutukset ympäristöön, infrastruktuuriin, palveluihin sekä elämän perusedellytyksiin Gazan kaistaleella.

– Humanitaariselle avulle sekä avustustyöntekijöille on varmistettava jatkuva turvallinen kulku. Tämän pitää tapahtua nyt, sillä viivyttely maksaa ihmishenkiä.

Pelastakaa Lapset on toiminut Gazan alueella vuodesta 1953 lähtien tarjoten palestiinalaisille lapsille välttämättömiä palveluita ja tukea. Miehitetyllä Palestiinalaisalueella järjestön avustustyöntekijät työskentelevät läpi vuorokauden ja ovat muun muassa sijoittaneet avustustarvikkeita valmiiksi hädänalaisille jaettavaksi sekä selvittävät keinoja toimittaakseen lisäapua Gazan alueelle.

Pelastakaa Lapset on toiminut Egyptissä vuodesta 1982. Järjestöllä on tällä hetkellä maassa 280 työntekijää sekä laaja paikallisten ja kansainvälisten yhteistyökumppaneiden verkosto. Osana ohjelmatyötä järjestö edistää lasten suojelua, koulutusta sekä terveyttä. Lisäksi tarjotaan mielenterveyspalveluja kuten psykososiaalista tukea sekä edistetään perheiden toimeentuloa ja lasten sekä nuorten osallisuutta.

Pelastakaa Lasten Gazan hätäapukeräys: www.pelastakaalapset.fi/gaza