Pelastakaa Lapset huolehtii lapsista kriiseissä – perheiden perustarpeiden täydentäminen mahdollistaa lapsille suojan ja ravinnon Burkina Fasossa

Pelastakaa Lapset tukee konfliktien vuoksi asuinsijansa jättämään joutuneita perheitä Burkina Fasossa. Kaikista heikoimmassa asemassa olevat perheet tarvitsevat apua perustarpeisiinsa, kuten uuden kodin rakentamiseen. Jo noin 750 perhettä on hyötynyt perustarvike- ja hygieniapakkauksista, joita heille on Euroopan unionin ja lahjoittajien tuella jaettu kuluneen puolen vuoden aikana.

Burkina Fasossa maan sisäisiä pakolaisia on yli 1,4 miljoonaa. Valitettavasti määrä on jatkuvasti kasvava. Aseellisia konflikteja paenneet perheet kohtaavat uuden alun tilapäisillä asutuksilla, joissa olosuhteet eivät ole ihanteelliset. Perheet elävät puutteellisissa hygieniaolosuhteissa ilman riittävää ravintoa tai terveydenhuoltoa.

Amsétou* perheineen muistelee katkerana niitä useita mullistuksia, joita konfliktit ovat heidän elämässään aiheuttaneet.

”Meidän oli pakko paeta Gorgadjista, koska tilanteesta oli tulossa kestämätön. Olemme nähneet rakkaitamme tapettavan silmiemme edessä. Pelastaaksemme omat ja lastemme henkemme jouduimme hylkäämään kaiken: omaisuutemme, eläimemme…”, perheen isä muistelee.

Perustarpeiden täytyttyä lapsilla mahdollisuus opiskeluun

Aissatou*, Amsétoun lapsista nuorin, on 12-vuotias ja käy alakoulun 2. luokkaa. Toisin kuin hänen ikätovereillaan, Aissatoulla oli mahdollisuus palata kouluun. Hän on iloinen voidessaan tavata ystävänsä ja opettajansa joka aamu.

”Toivon, että minulla olisi kirjoja ja enemmän muistivihkoja, jotta voisin opiskella hyvin. Haluaisin myös polkupyörän, koska kouluni on hyvin kaukana kotoa”, Aïssatou sanoo.

Perheen elinolojen helpottuessa vanhemmat pystyvät täyttämään lastensa perustarpeet, eikä lapsia tarvita huolehtimaan sisaruksistaan tai tekemään töitä. Vanhemmat pystyvät myös tekemään parempia valintoja esimerkiksi lasten ruokavalion ja hygienian suhteen suhteen.

Perheestä huolehtimisen helpottuminen vie taakan harteilta

“Hankkeen ansiosta sain keittiövälineitä, hygieniapakkauksen, mattoja ja peittoja meille sekä lapsille. Näin voimme parantaa elinolojamme ja alkaa jälleen kerryttää omaisuuttamme”, Amsétou iloitsee.

Huoli perheen tulevaisuudesta on epävarmassa ja yllättävässä tilanteessa suuri. Kun vanhemmat ovat menettäneet toimeentulonsa ja jääneet työttömiksi, on lapsista huolehtiminen vaikeaa. Pelastakaa Lasten hanke on tukenut noin 750 asuinsijansa jättämään joutuneen perheen perustarpeiden täyttymistä viimeisen puolen vuoden aikana. Lisäksi yhteensä 1500 perhettä saa hankkeen aikana käteisavustuksia toimeentulonsa turvaamiseksi.

Pelastakaa Lapset tukee Burkina Fason siirtymään joutuneita sekä yhteisöjen köyhimpiä lapsia ja perheitä Euroopan unionin ja lahjoittajien tuella. Ruokaturvaan, perheiden suojaan ja hygienian parantamiseen keskittyvä hanke tukee näitä perheitä Sahelin alueella. Humanitaarinen tuki varmistaa perheille riittävän ravinnon ja suojan. Euroopan unionin rahoitus takaa Pelastakaa Lasten toiminnan kaikista heikoimmassa asemassa olevien perheiden hyväksi.