Nana ja Jani avasivat kotinsa tukea tarvitsevalle lapselle: ”Auttamisesta saa hyvän mielen” 

Joskus tärkeintä apua on apu, jonka vaikutus näkyy heti. Tämän huomasivat Nana ja Jani, kun he päättivät ryhtyä Pelastakaa Lasten vapaaehtoiseksi kummikodiksi Elli*-tytölle. Vapaaehtoistyöstä tuli tärkeä osa koko perheen arkea. 

”Elli tulee kylään ja sitten leikitään yhdessä”, kuvailee Nana. Kummikotina toimiminen on juuri sitä: tavallisia kohtaamisia ja hyvää arkea, välillä vähän juhlaakin. 

Vapaaehtoistyö kummikotina on tuonut perheen arkeen uusia sävyjä. Perheen 5- ja 7-vuotiaat pojat saivat uuden ystävän ja vanhemmat saavat nähdä, miten suuri merkitys kodin ovien avaamisella on ollut. 

”On ollut kiva, että lapset ovat saaneet ystävän, ja tällä on myös kasvattava tekijä meidän omiin lapsiin, kun opetellaan huomioimaan kummilasta kaikessa tekemisessä”, sanoo Jani.  

Pariskunnan mielestä parasta kummikotina olemisessa on sen konkreettisuus. Apu näkyy ja kuuluu.  

”On ollut valtavan kiva kuulla, että Ellin äiti arvostaa meidän apuamme, ja tämä helpottaa hänen elämäänsä. Tämä on kivaa toimintaa ja auttamisesta saa hyvän mielen”, sanoo Jani

Joustavaa vapaaehtoistyötä omassa kodissa

Kummikodit ovat Pelastakaa Lasten valmentamia vapaaehtoisia aikuisia tai perheitä, jotka haluavat auttaa lapsia ja tukea heidän perheitään haastavissa elämäntilanteissa. 

Nanalle ja Janille päätös ryhtyä kummikodiksi kypsyi Pelastakaa Lasten lomakotina toimimisen kautta. Ellin vierailujen laajentaminen loma-ajoilta koko vuodelle tuntui helpolta valinnalta toiminnan joustavuuden ansiosta. 

”Kummikotitoiminta on aika joustavaa. Meille on sopinut parhaiten, että Elli kyläilee meillä noin yhden viikonlopun kuukaudessa”, sanoo Nana.  

Kummikodiksi ryhtyessä voi esittää toiveita lapsen iästä ja sukupuolesta. Nanan ja Janin tärkeimpänä toiveena oli omien poikien ikäinen lapsi. 

Pelastakaa Lasten työntekijät etsivät lapsille juuri sopivat vapaaehtoiset ja perheille juuri sopivat tuettavat, jotta kokemus olisi molemmille osapuolille antoisaa. 

Kummikodiksi voivat ryhtyä monenlaiset ihmiset: yksin elävät, pariskunnat tai perheet. Kummikotina toimimiseen ei tarvita erityisiä taitoja vaan yhdessä oleminen ja tekeminen on lapselle tärkeintä. 

Jokainen vapaaehtoinen saa Pelastakaa Lapsilta koulutuksen ja tukea pitkin matkaa. 

”Koulutuksessa oli laidasta laitaan sakkia: oli vanhempaa pariskuntaa, joiden omat lapset olivat jo lentäneet pesästä; ja eräs nuori opiskelijatyttökin. Tämä antaa monenlaisille ihmisille mahdollisuuden auttaa ”, sanoo Jani.  

Apua on annettava ennen kuin on liian myöhäistä

Moni perhe elää kuormittavaa arkea. Syitä voi olla monia, mutta apua kannattaa hakea, ennen kuin ongelmat kasaantuvat. 

Siksi terveydenhoitajana työskentelevä Nana puhuu ennaltaehkäisevän avun puolesta. 

”Sillä voidaan ehkäistä inhimillistä kärsimystä, jos saa apua ennen kuin suurempia ongelmia ilmenee ja tarvitaan esimerkiksi lastensuojelua. Ennaltaehkäisevä tuki on tärkeää niin taloudellisesti kuin inhimillisesti ”, Nana muistuttaa.  

Jani muistaa oman lapsuuden kesät. Oma äiti oli vähävarainen yksinhuoltaja. Mahdollisuus päästä kaveriperheen mökille kesäisin on jättänyt jälkensä. 

”Siitä on jäänyt hyviä muistoja. Minulla ei olisi ollut sellaisia mahdollisuuksia omassa perheessäni.”  

Siksi Janikin näkee kummikotina toimimisen tärkeänä keinona tukea kuormittavissa elämäntilanteissa olevia perheitä.

”Moni voi luulla, että kummikotia hakevilla on suuria ongelmia, mutta ei tarvitse olla. Tämä on ennaltaehkäisevää tukea. Taustalla on usein yksinhuoltajuutta, sairastumista tai tukiverkostojen puute.” 

Lähellä oleva, vapaaehtoisten antama matalan kynnyksen tuki ja apu voikin olla monelle perheelle kultaakin arvokkaampaa.

(*Lapsen nimi muutettu)

Pieni tyttö farkkuhaalarissa istuu oranssin leluolennon päällä, vieressä aikuinen ja taustalla isä ja kaksi lasta sohvalla.

Ryhdy lapselle kummikodiksi

Yli 300 lasta odottaa itselleen kummikotia! Voisitko se olla sinä? Kummikoti tarjoaa lämpöä ja tavallista arkea lapselle, joka tarvitsee sitä juuri nyt.

Lapsi vierailee kummikodissa 1-3 päivää kuukaudessa. Kummikodiksi voivat ryhtyä yksin elävät, pariskunnat tai perheet.