Nälänhätä uhkaa Somaliassa – aliravittuja lapsia hoidetaan sairaaloiden pihoilla

Somaliassa sairaalat kamppailevat vakavasti aliravittujen lasten hoidon kanssa. Potilasmäärän jatkuva nousu on selvä merkki siitä, että Somaliassa on syntymässä nälänhätä, joka voi tappaa satoja tuhansia, Pelastakaa Lapset varoittaa.

Sairaaloiden vuodeosastojen ollessa täynnä, lääkärit joutuvat hoitamaan lapsia teltoissa, kokoushuoneissa ja jopa patjoilla ulkona. Somaliassa ravinnonsaanti on vaikeutunut merkittävästi, kun ruoan hinnat ovat nousseet aluetta koettelevan kuivuuden sekä Ukrainan sodan vuoksi.

Pelastakaa Lasten Baidoassa sijaitseva klinikka vastaanotti viime kuussa ennätykselliset 324 lasta. Viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna määrä oli lähes kolminkertainen. Uusien potilaiden määrä on myös tässä kuussa ollut aiempaa suurempi.

Klinikalla menehtyy yhä enemmän lapsia, sillä monet lapsista ovat hyvin heikossa kunnossa aliravitsemuksen vuoksi. Baidoan klinikalla kuoli kahdeksan lasta pelkästään toukokuun aikana.

Nälkätilanne on Somaliassa pahentunut jopa pelättyä nopeammin. Mikäli mittaviin toimiin ei ryhdytä, nälänhädän kaltaisissa olosuhteissa olevien ihmisten määrän arvioidaan kasvavan viisinkertaisesti, toukokuun 38 000:sta syyskuun 213 000:een. Noin 386 000 lasta uhkaa vakava akuutti aliravitsemus, mikä hoitamattomana johtaa helposti kuolemaan.

YK on vedonnut kansainväliseen yhteisöön hätäavun varmistamiseksi. Pyydetystä 1,5 miljardista dollarista on saatu vain 400 miljoonaa. Avustusjärjestöt vetoavat ensi viikolla kokoontuvia G7-maita puuttumaan uhkaavaan katastrofiin ihmishenkien pelastamiseksi. Somaliassa tilanne on samankaltainen kuin vuonna 2011, jolloin 250 000 ihmistä kuoli nälkään.

Nälänhätä on iskemässä Somaliaa ja aliravittuja lapsia hoitavat klinikat ovat lähellä murtumispistettä. Lapset kuolevat nyt, ja me kamppailemme aikaa vastaan estääksemme tämän, sanoo Pelastakaa Lasten vaikuttamistyön erityisasiantuntija Emmi Pakkala.

– Maailma on kulkemassa kohti uutta katastrofaalista nälänhätää, vaikka lupasimme, ettei se saa koskaan toistua. Toimet Somalian nälkäkriisin selättämiseksi ovat aliresursoituja. Rahoittajamaiden on otettava nälän ja aliravitsemuksen estäminen Somaliassa ja koko Afrikassa vakavasti. On aika herätä.

Ilmastonmuutoksen vaikutukset tuntuvat Somaliassa. Sateet ovat epäonnistuneet neljä kautta peräjälkeen ja kuivuus on pahin 40 vuoteen. Miljoonat ihmiset ovat nyt nälänhädän partaalla. Suoranaista nälänhätää ei ole viiteen vuoteen koettu missään päin maailmaa. Laitumet, viljelykasvit ja karja kaikkialla maassa ovat tuhoutuneet. Meteorologit varoittavat, että seuraavakin sadekausi voi epäonnistua.

Somalia tuo 90 prosenttia vehnästään Venäjältä ja Ukrainasta. Monissa osissa maata peruselintarvikkeiden, kuten ruokaöljyn ja durran hinnat ovat kaksinkertaistuneet viime kuukausina. Diesel on 42 prosenttia kalliimpaa kuin vuoden alussa.

Lapsille monesti tarjolla vain teetä

Yhä useammat perheet ovat menettäneet toimeentulonsa ja ravinnon lähteensä karjan kuollessa. Vauvoille ei monessa tapauksessa ole muuta ravintoa annettavaksi kuin teetä tai laimennettua maitoa. Monet äidit syövät vain yhden aterian durraa päivässä. Näissä olosuhteissa pienimmät lapset altistuvat vakavalle aliravitsemukselle, joka aiheuttaa näön heikkenemistä, lihasten kuihtumista, elinten vajaatoimintaa ja jopa kuoleman.

Perheet eri puolilla Somaliaa kamppailevat selviytyäkseen koettelemuksista huolimatta. Vuoden alusta lähtien yli puoli miljoonaa ihmistä on jättänyt kotinsa etsiessään ruokaa, vettä ja terveydenhuoltoa.

– Neljään vuoteen emme ole saaneet sateita. Menetimme eläimemme eikä tilallamme kasva mitään. Tilanne oli kestämätön, joten lähdimme Baidoaan etsimään apua. Olemme kokeneet kuivuutta ennenkin, mutta ei näin ankaraa, sanoo somalialainen Astur*.

Asturin nelivuotias tytär oli menehtynyt aliravitsemukseen ja tuhkarokkoon jo ennen perheen pakomatkaa. Astur käveli 90 kilometriä, kaksi elossa olevaa, aliravittua lasta saivat kyydin aasikärryissä. Päivä sen jälkeen kuin perhe oli saapunut perille maan sisäisten pakolaisten leiriin Baidoassa, Pelastakaa Lasten avustustyöntekijät veivät lapset sairaalaan. Vuodepaikkojen puutteen vuoksi lääkärit joutuivat alkuun hoitamaan lapsia puun alla. Äidin sinnikkyys todennäköisesti pelasti 2-vuotiaan tyttären Yasmiinin* hengen.

Baidoassa tarvitaan kiireellisesti lisää resursseja hoidon varmistamiseksi lapsille. Alueella jopa yhdeksällä kymmenestä lapsesta on vaarana vakava aliravitsemus.

Pelastakaa Lapset peräänkuuluttaa päättäväisiä toimia avustustoimien varmistamiseksi. Kriisin taustalla oleviin tekijöihin kuten ilmastonmuutokseen sekä elintarvikejärjestelmän maailmanlaajuiseen kriisiin on myös puututtava.

Auta lapsia nälkäkriisissä

* Nimi muutettu henkilöllisyyden suojelemiseksi.