Mykola, 9, istuu keinussa

Mykola sai puhekykynsä takaisin psykososiaalisen tuen avulla 

Mykola*, 9, ja hänen isoäitinsä Daryna* asuvat Pultavassa Keski-Ukrainassa vanhassa päiväkodissa, joka on muutettu vastaanottokeskukseksi. He eivät olisi koskaan uskoneet, että joutuvat pakenemaan sotaa eivät vain kerran, vaan jo kahdesti.   

Vuonna 2014 Luhanskista kotoisin oleva perhe joutui jättämään sekä kaupunkiasuntonsa että pienen maaseutukodin alkaneiden taisteluiden takia. He löysivät uuden kodin Harkovan alueelta, missä he ostivat talon eräästä kylästä. Juuri, kun asuntolaina oli saatu maksettua, sota sai heidät kiinni uudelleen. Luoti lensi ikkunan läpi ja osui melkein Mykolan päähän. Perhe tiesi, että oli aika lähteä.  

”Poika vältti kuoleman vain täpärästi”, Daryna kuvailee.  

”Luoti lensi ikkunan läpi ja osui aivan hänen päänsä viereen. Hän oli siirtynyt juuri ajoissa. Se oli pelottavaa.” 

Pakeneminen ja sodan kokemukset ovat olleet raskaita Mykolalle. Isoäiti on huomannut niiden vaikuttavan myös tämän mieleen.  

”Huomasin, että hänestä oli tullut etäinen. Hän oli hiljainen. Ehkä kaiken sen takia, mitä hän oli joutunut näkemään.” 

Mykola joutui myös eroon äidistään, sillä tämä oli vierailemassa sukulaisten luona, kun taistelut sulkivat hänen paluureittinsä. Poika lakkasi puhumasta käytännössä kokonaan.  

Mykola ja Daryna saavat nyt tukea Pelastakaa Lapsilta. Sosiaalityöntekijä auttaa heitä ja Mykola on saanut psykososiaalista tukea selvitäkseen sodan traumoista. Hän on päässyt leikkimään muiden lasten kanssa Pelastakaa Lasten lapsiystävällisessä tilassa.  

”Nykysyin hän on rauhallinen. Ei vieläkään kovin puhelias, mutta hän leikkii muiden lasten kanssa. Ennen hän vältteli heitä, mutta nyt hän puhuu heidän kanssaan ja on rohkeampi”, Daryna kuvailee muutosta.  

Perhe on saanut myös käteisapua, joka on helpottanut taloudellista pärjäämistä. Avulla on hankittu vaatteita ja muita välttämättömyystarvikkeita, sekä työkaluja – Mykola on nimittäin erittäin kiinnostunut asioiden korjaamisesta. Hän korjailee esimerkiksi heidän kotinaan toimivan päiväkodin tuoleja.  

”Kiristän näitä pultteja, että tuolista tulee normaali. Se voisi hajota muuten. Kiristän niitä, että se ei hajoaisi. Tykkään korjata juttuja ja vasaroida. Ja tykkään myös teknologiasta, niin kuin moottorisahoista ja ruohonleikkureista.”