Mariam katsoo vakavana kameraan

Mariamia ammuttiin jalkaan

Noin kaksi vuotta sitten sudanilaisen Mariamin elämä muuttui täysin, kun naamioituneet miehet hyökkäsivät hänen kyläänsä.  

Eräänä aamuna ollessaan 7-vuotias Mariam* heräsi ulkoa kuuluviin laukauksiin ja huutoihin. Hän meni katsomaan, mitä ulkona tapahtuu. 

Ulos astuessaan Mariam törmäsi naamioituihin miehiin, jotka olivat juuri polttamassa ja ryöstämässä viereistä taloa. Yksi miehistä ampui Mariamia jalkaan.  

Mariamin äiti kuuli tytön huudon ja juoksi hänen luokseen. Nähdessään tyttärensä verisen jalan, hän kietoi nopeasti kankaanpalan sen ympärille tyrehdyttääkseen vuodon.  

Äiti nosti Mariamin selkäänsä ja lähti kantamaan tätä samalla, kun piti kiinni kahdesta pienestä pojastaan. Perhe pakeni läheiseen laaksoon muiden naisten ja lasten kanssa.  

Naamioituneet miehet kuitenkin näkivät heidät. Miehet alkoivat ampua, ja ihmiset juoksivat paniikissa läheiseen metsään.  

Mariam oli perheensä kanssa selviytyjien joukossa. He piileskelivät metsässä pimeän tuloon asti. Sitten he lähtivät jalkaisin pitkälle pakomatkalle osavaltion pääkaupunkiin.  

Traumatisoitunut Mariam lopetti puhumisen. 

Huomasin hänen silmistään, että hän oli nähnyt kamalia asioita.

Kaupungissa Mariam pääsi sairaalaan, jossa hän sai ensiapua ja verenvuoto tyrehdytettiin. Täysi toipuminen olisi kuitenkin vaatinut useamman leikkauksen, joihin perheellä ei ollut varaa.

Perhe muutti asumaan maan sisäisten pakolaisten leirille, jossa Pelastakaa Lapset toimii.

Pelastakaa Lasten tuella Mariam on päässyt kolmeen leikkaukseen Sudanin pääkaupunkiin. Lahjoittajien ansiosta Mariamille on voitu kustantaa myös tarvittavat lääkkeet ja kuljetukset pääkaupunkiin.

Aikuinen nainen tutkii lapsen siteessä olevaa jalkaa. Taustalla istuu pienempi lapsi pallon kanssa.
Pelastakaa Lasten työntekijä tutkii nyt 9-vuotiaan Mariamin jalkaa viimeisen leikkauksen jäljiltä.
Nainen tutkii röntgen-kuvaa. Taustalla istuu lapsi ja toinen aikuinen nainen.
Pelastakaa Lasten työntekijä tutkii Mariamin röntgenkuvia.

Nykyään Mariam liikkuu kävelytuen avulla, mutta hänen toiveensa on, että leikkausten myötä hän voi vielä kävellä ilman tukea. Se on myös äidin harras toive.

”Haluan, että tyttäreni toipuu täysin, jotta hän voi mennä kouluun kuten muut lapset. Tätä varten olen valmis menemään minne tahansa ja tekemään, mitä tahansa tarvitaan”, äiti sanoo.

”En halua edes kuvitella, missä olisimme ilman Pelastakaa Lapsia.”

Lahjoittajien ja Euroopan unionin tukeman terveyshankkeen tuella Mariam on myös tavannut säännöllisesti psykologia, joka on auttanut häntä selviytymään traumaattisista kokemuksista.

”Kun tapasin Mariamin ensimmäisen kerran, hänen henkinen tilansa oli todella huolestuttava. Huomasin hänen silmistään ja käytöksestään, että hän oli nähnyt kamalia asioita”, psykologi kertoo. ”Mariam ei puhunut kenellekään eikä vastannut kysymyksiin.”

Äidin ja psykologin tuen ansiosta Mariamin vointi on pikkuhiljaa alkanut parantua.

Kuvassa nuori tyttö kävelytuen kanssa. Taustalla pienempi lapsi ja tyttöä auttava aikuinen nainen
Mariam käyttää liikkuessaan kävelytukea.

”Yksi iso edistysaskel Mariamin voinnissa tapahtui, kun Pelastakaa Lapset rakensi lapsiystävällisen tilan tänne”, psykologi kertoo.

Lapsiystävälliset tilat ovat turvallisia tiloja, joissa lapset saavat leikkiä, pelata ja tavata kavereitaan rauhassa. Lapselle leikki ja rutiinit ovat tärkeitä keinoja päästä yli traumaattisista kokemuksista.

”Mariam alkoi vierailla siellä säännöllisesti. Kohta hän alkoi vastata muiden ihmisten kysymyksiin”, hänen psykologinsa kertoo.

Leikkausten, lääkkeiden ja psykologikäyntien lisäksi Mariamin perhe on saanut Pelastakaa Lapsilta myös käteisapua, jolla he voivat ostaa välttämättömiä asioita, kuten ruokaa.

”En halua edes kuvitella missä olisimme ilman Pelastakaa Lasten tukea”, Mariamin äiti sanoo.

Kuvassa istuu perhe majassa: taustalla hymyilevä äiti kahden pienemmän lapsen kanssa, etualalla hymyilevä tyttö pitelee palloa.
Mariam äitinsä ja kahden pikkuveljensä kanssa majassa, jossa perhe asuu nykyään.

*Lapsen nimi muutettu yksityisyyden suojelemiseksi.

Sinä voit auttaa

Tee lahjoitus Sudanin lapsille.