Lapset oppimaan ja kouluun Sudanissa

Kymmenet tuhannet lapset ovat tuellamme saaneet oppia ja toivoa paremmasta tulevaisuudesta Sudanissa.

”Ei, minä en ikinä aio pudota pois koulusta, koska rakastan koulua.”

Lahjoittajiemme ja Euroopan unionin tuella 14-vuotias Emada-Elden* on sodasta ja muista vaikeuksista huolimatta jatkaa oppimistaan.

”Toivon voivani ryhtyä lentäjäksi koska rakastan lentokoneita, Haluan auttaa perhettäni ja mahdollistaa heidän matkustamisensa paikasta toiseen.” Emada-Elden*, 9

Viimeisen kolmen vuoden aikana olemme varmistaneet lapsille pääsyn kouluun sekä mahdollisuuksia muuhun oppimiseen eri puolilla Sudania.

Tuellemme on kriittinen tarve. Aseellisten konfliktien ja muiden kriisien seurauksena suuri osa maan lapsista on tällä hetkellä koulutuksen ulkopuolella. Kriisien vuoksi moni lapsi on joutunut pakenemaan kotiseudultaan, ja jättämään koulun kesken.

”Toivon ensinnäkin, että sota loppuisi ja että saisimme rauhaa ja vakautta kaikkialle maahan. Toivon, että voisimme nauttia elämästä kuten muutkin ihmiset,” sanoo Emada Elden.

Toivoa paremmasta tulevaisuudesta

Yhdessä kumppanimme, Norjan pakolaisneuvoston kanssa, olemme kolmen eri osavaltion alueella tavoittaneet lähes 50 000 lasta, vanhempaa, opettajaa ja muuta aikuista.

Tukemassamme koulussa työskentelevä opettaja Musa on sitoutunut työhönsä. ”Valitsin koulutusalan koska se luo tulevaisuutta”. Musa kertoo, miten sota on synnyttänyt köyhyyttä. Ihmisillä ei ole ruokaa eikä pääsyä terveydenhoitoon. Suuria määriä ihmisiä on joutunut pakenemaan kotiseuduiltaan.

Musa arvostaa sitä apua, mitä he ovat EU:n tuella saaneet. ”Tuen myötä lapset ovat kyenneet jatkamaan opintojaan, vaikka heidän koulutiensä lähes päättyi sodan vuoksi.”

 Olemme toteuttaneet paikallisten yhteisöjen, koulujen ja vanhempien kanssa menestyksellisiä kampanjoita lasten, sekä erityisesti tyttöjen ja vammaisten lasten saamiseksi kouluopetuksen tai muun oppimisen piiriin. Lapsille ja opettajille on jaettu oppi- ja opetusmateriaaleja. Lisäksi luokkahuoneita ja muita koulujen tiloja on kunnostettu ja varustettu.

”Siellä missä elän, olemme saaneet paljon apua. Meille on jaettu koulutarvikkeita kuten koululaukkuja, koulupukuja, urheiluvälineitä ja vesisäiliöitä, kertoo 9-vuotias Rihana*.

Koulu lapsen elämän keskiössä. Kuvassa tukemamme oppilaitos Länsi-Darfurissa.

Jotta opetus olisi mahdollisimman laadukasta ja kaikkia osallistavaa, olemme tarjonneet myös opettajille koulutusta. Samalla olemme monipuolisesti vahvistaneet lasten vanhempien toimintaryhmiä ja koulujen vanhempainyhdistyksiä, jotta lapset saisivat näidenkin kautta tarvittavaa tukea oppimiseen.

  •  Nimi muutettu henkilöllisyyden suojelemiseksi.