Äiti ja lapsia istumassa matolla kotonaan Afganistanissa

Kaksi vuotta Talibanin paluusta valtaan – Pelastakaa Lasten tutkimukseen osallistuneista lapsista yli kolmannes pakotettu lapsityöhön

Talibanin noustua takaisin valtaan afganistanilaislapset joutuvat tekemään töitä auttaakseen perheitään selviytymään köyhyydestä ja nälästä. Ruuan puute vaikuttaa myös lasten mielenterveyteen

Afganistanissa on kulunut kaksi vuotta Talibanin valtaan paluusta. Maa kärsii pahimmasta kuivuudesta 30 vuoteen ja köyhyys ja nälkä ovat lisääntyneet.

Pelastakaa Lasten tuoreeseen tutkimukseen osallistuneista lapsista 38,4 prosenttia kertoi tehneensä töitä auttaakseen perhettään selviytymään. Perheistä 12,5 prosenttia ilmoitti lähettäneensä lapsensa siirtotyöläiseksi. Yhä useammat lapset kokevat myös nälkää. Tutkituista lapsista yli kolme neljästä kertoo syövänsä vähemmän kuin vielä vuosi sitten. Tutkimuksessa oli mukana 1 207 aikuista ja 1 205 lasta kuudessa maakunnassa.

– Sen, että lapsia pakotetaan heille vaaralliseen toimintaan, kuten työntekoon ja siirtolaisuuteen, pitäisi herättää järkytystä ympäri maailman. Hiljattain kuulimme pienestä tytöstä, joka rusentui kuoliaaksi piilouduttuaan liikkuvan rekan alle Torkhamin rajalla, koska hänen oli pakko salakuljettaa tavaraa, kertoo Pelastakaa Lasten Afganistanin maajohtaja Arshad Malik.

Ruoka ei riitä

Afganistan on tappavassa köyhyyden, ilmastonmuutoksen ja nälän kierteessä. Maa kärsii kuivuudesta kolmatta vuotta peräkkäin. Kuivuus on johtanut satojen epäonnistumiseen, karjan kuolemiin ja vienyt veden ja ruuan yhä kauemmaksi lasten ja heidän perheidensä ulottuvilta. Miljoonat ovat ilman ruoka-apua kansainvälisen avun leikkausten seurauksena.

Kuivuus on vaikuttanut yhteensä 58 prosenttiin Pelastakaa Lasten haastattelemista kotitalouksista.

Pohjois-Afganistanissa sijaitsevassa Jawzjanin maakunnassa viidennes ihmisistä kärsii vakavasta nälästä. Heihin kuuluvat muun muassa 31-vuotiaan Sajidan* kahdeksan kuukauden ikäiset kaksoset. Vakavasta akuutista aliravitsemuksesta kärsivät lapset saavat hoitoa Pelastakaa Lasten terveysklinikalla.

Muukin perhe kärsii ruuan puutteesta. Lapset haluaisivat paistettuja perunoita, mutta Sajida pystyy tarjoamaan vain keitettyä riisiä. Vettä kylässä ei ole, vaan sitä haetaan aaseilla toisesta kylästä.

– Lapset ovat hyvin pieniä eivätkä he tiedä, mitä tarkoittaa olla köyhä ja ettei ilman rahaa voi ostaa perunoita. Tuntuu pahalta nähdä lasten tilanne. En voi tarjota heille hyvää elämää, en edes annosta hyvää ruokaa, Sajida sanoo.

Naiset ja tytöt kärsivät eniten

Nälkä vaikuttaa vakavasti lasten fyysiseen terveyteen, mutta myös mielenterveyteen. Se aiheuttaa ahdistusta ja masennusta.

Tyttöjen ja naisten tilanne on kaikista vakavin. Tutkimuksen mukaan tytöistä 82 prosenttia on vähentänyt syömistä viime vuodesta, pojista runsaat 70 prosenttia. Naisjohtoisista kotitalouksista 26 prosenttia kärsii vakavasta nälästä, miesten johtamista 10 prosenttia.

Pelastakaa Lapset vaatii humanitaarista apua ja pitkäaikaista kehitysrahoitusta Afganistaniin ihmisten kasvavaan hätään vastaamiseksi.

– Toivomme, että kansainvälinen yhteisö, joka on leikannut merkittävästi kriittisen ruoka-avun rahoitusta, harkitsisi uudelleen tätä eristävää lähestymistapaa ja muistaisi miljoonat viattomat lapset, joiden henki on vaarassa. Heitä ei pidä rangaista päätöksistä, joiden kanssa heillä ei ole mitään tekemistä, Malik sanoo.

Pelastakaa Lapset vaatii myös avunantajamaiden hallituksia olemaan jäädyttämättä jo myönnettyä humanitaarista rahoitusta. Tällä olisi tuhoisat vaikutukset siviileihin, etenkin naisiin ja tyttöihin. Lasten oikeudet, etenkin tyttöjen oikeus koulutukseen, pitää asettaa etusijalle.

Pelastakaa Lapset on toiminut Afganistanissa vuodesta 1976. Järjestö toteuttaa ohjelmia yhdeksässä maakunnassa. Kuudessa muussa maakunnassa toimitaan yhteistyökumppanien kautta.

Siitä lähtien, kun Taliban palasi valtaan elokuussa 2021, Pelastakaa Lapset on laajentanut toimintaansa tukeakseen yhä useampaa apua tarvitsevaa lasta. Järjestö toimii terveydenhuollon, ravitsemuksen, koulutuksen ja lastensuojelun sektoreilla. Osana avustustoimintaa varmistetaan myös, että perheet saavat suojaa ja apua toimeentuloonsa samalla kun parannetaan puhtaan veden saatavuutta ja hygieniaoloja. Syyskuusta 2021 lähtien Pelastakaa Lapset on toiminnallaan tavoittanut Afganistanissa yli 4 miljoonaa ihmistä, mukaan lukien 2,1 miljoonaa lasta.

*Nimi muutettu henkilöllisyyden suojelemiseksi.

Kuvassa Pelastakaa Lasten lahjoittajien tuella apua saaneita lapsia eri puolilta maailmaa.
Lahjoittaminen

Auta Afganistanin lapsia

Tuellasi hädänalaiset perheet saavat vettä ja ruokaa. Pienikin apu pelastaa: vain eurolla nälkäinen lapsi saa kahdeksi päiväksi ravintolisää.

Lapset kriiseissä

Autamme lapsia hädän hetkellä

Kriisit ja konfliktit vaikuttavat miljooniin lapsiin eri puolilla maailmaa. Tällä hetkellä joka kuudes lapsi elää konfliktin keskellä ja päällekkäiset kriisit, kuten ilmastokriisi ja talouskriisi, ajavat perheitä liikkeelle,