Nuori mies lavalla laulamassa mikrofoniin.

Joacim: Musiikkiharrastus toi voimaa pienituloisuuden ja sairauden värittämään nuoruuteen

Joacimin lapsuudessa perheellä oli tiukkaa rahasta. 14-vuotiaana saatu syöpädiagnoosi ei ainakaan helpottanut nuoruutta, mutta musiikkiharrastus antoi voimaa ja auttoi käsittelemään vaikeuksia. Harrastustuen avulla nuori artisti pääsi kehittymään ja tekemään omaa musiikkia. Alla Joacim kertoo oman tarinansa.

“Nimeni on Joacim. Kasvoin kolmilapsisessa perheessä. Kun olin nuori, meillä ei ollut kauheasti rahaa. Vaikeimpina aikoina perheeni eli köyhyysrajan alapuolella, ja saimme ruoka-apua.

Minulla on paljon kokemusta siitä, ettei pysty harrastamaan kunnolla tai pääse kaikkeen mukaan. Muistan, kun pelasin pienenä jalkapalloa, ja koko joukkue päätti mennä McDonald´siin syömään. Meillä ei ollut sellaiseen varaa. Onneksi yksi aikuisista maksoi ruokani, niin en jäänyt silloin ulkopuolelle.

En tiennyt meidän luokalta muita, jotka olisivat olleet vähävaraisia. Kaikilla oli puhelimet. Joku harrasti jääkiekkoa. Toinen tuli kouluun ja kehui merkkivaatteilla. Siinä vertasi itseään muihin.

Kerran löysin kirpputorilta kengät, joista tykkäsin. Kysyin äidiltä, voidaanko ostaa nämä, vaikka ne olivat sielläkin aika kalliit. Äiti maksoi kengistä sen 20 euroa, vaikka se olikin pois monesta muusta asiasta. Hän halusi ilahduttaa minua, sillä olimme juuri käyneet tutkimuksissa alavatsastani löytyneen patin takia.

Parin viikon päästä sain diagnoosin: minulla oli harvinaislaatuinen pehmytkudossyöpä. Olin 14-vuotias.

Sairaalassa ollessani kuuntelin paljon musiikkia. Se antoi minulle voimaa ja auttoi käsittelemään sairastumistani. Noihin aikoihin kirjoitin myös ensimmäisen kokonaisen biisini.

“Musiikki toi valoa tulevaisuuteeni, että on jotain, mitä voisin joskus tehdä. Se antoi minulle suunnan ja päämäärän.”

Musiikista tuli minulle todella tärkeä harrastus. Ei kuitenkaan ollut selvää, että voisin jatkaa sitä. Vaikka paranin syövästä, elimme edelleen köyhyydessä. Niinpä äiti selvitti, mistä harrastukseen voisi saada tukea ja kuuli Pelastakaa Lasten harrastustuesta. Tuen avulla pystyin jatkamaan musiikkiharrastustani.

Harrastus antoi minulle kanavan, johon pystyin purkamaan energiaani ja vilkkauttani. Musiikki toi valoa tulevaisuuteeni, että on jotain, mitä voisin joskus tehdä. Se antoi minulle suunnan ja päämäärän.

Unelmani on tehdä musiikkia ammatikseni. Minulle on tärkeää, että biisini auttavat muita, ja että kuuntelijani saavat niistä voimaa vaikeina hetkinä.

Suomessa on paljon vähävaraisia lapsia ja nuoria, joilla on vaikeaa. On surullista, että moni heistä jää ulkopuolelle, koska heillä ei ole yhtäläisiä mahdollisuuksia harrastaa tai opiskella. Sillä voi olla vaikutuksia nuoren koko tulevaisuuteen. Lahjoittamalla autat vähävaraisia lapsia ja nuoria kotimaassa. Samalla osoitat, että he ovat yhtä tärkeitä kuin muutkin lapset.”


Joacim on jatkanut unelmansa toteuttamista ja tekee nykyään omaa musiikkia. Hänen kappaleitaan voi kuunnella esimerkiksi Spotifysta ja YouTubesta.

Artikkelin kuva: McWhirter photography

Lapsi sinisessä pelipaidassa jalkapallo kainalossa, taustalla kaksi muuta lasta samanlaisissa paidoissa.

Hae harrastustukea

Harrastustukea myönnetään alle 18-vuotiaille lapsille ja nuorille, joiden harrastuksen jatkuminen tai sen aloittaminen on uhattuna perheen tiukan taloudellisen tilanteen vuoksi.

Surullisen näköinen poika ulkona hiekkakentän laidalla.

Lahjoita kotimaan lapsille

Lahjoittamalla autat vähävaraisia perheitä selviytymään ja ehkäiset lasten syrjäytymistä kotimaassa.