Jemenissä sodan yhdeksäs vuosi alkanut – apumme tavoittaa lapset

Pelastakaa Lapset jatkaa Jemenissä ponnistelujaan auttaakseen tuhoisasta konfliktista kärsiviä lapsia.

Arabian niemimaalla sijaitsevan Jemenin väestöstä kaksi kolmannesta on tällä hetkellä humanitaarisen avun tai suojelun tarpeessa maaliskuun lopussa vuonna 2015 kiihtyneen konfliktin jäljiltä. Hädänalaisista 11 miljoonaa on lapsia.

Sodan keskellä elävät lapset joutuvat kohtaamaan väkivaltaa, sekä myös hyväksikäyttöä, laiminlyöntiä ja kaltoinkohtelua. Lasten aliravitsemus on hyvin yleinen – joka kolmas alle viisivuotias lapsi kärsii akuutista aliravitsemuksesta. Kouluikäisistä lapsista joka neljäs ei pääse kouluun.

Miinat ja räjähtämättä jäänet ammukset suurena vaarana

Kaksitoistavuotiaan Linan (nimi muutettu) Taizin kaupungissa sijaitseva koulu tuhoutui osin pommituksissa kahdeksan vuotta sitten. Koulun ympäristössä on myös miinoja. Lina toivoo, että nämä saataisiin raivattua, ja että koulu rakennettaisiin uudestaan. Kuva: Al-Baraa Mansoor / Pelastakaa Lapset

Tuore raporttimme osoittaa, että miinat ja räjähtämättä jääneet kranaatit, pommit ja muut ammukset muodostavat erittäin suuren uhan. Lapset astuvat miinoihin tai kohtaavat räjähtäviä esineitä leikkiessään, hakiessaan polttopuita tai ollessaan paimenessa. Viime viiden vuoden aikana keskimäärin yksi lapsi on joka kolmas päivä menehtynyt tai loukkaantunut miinojen ja sodan eri räjähtämättömien jäänteiden seurauksena.

Yli miljoona lasta tavoitettu vuosittain

Pelastakaa Lapset on toiminut Jemenissä jo 60 vuotta. Konfliktin kiihdyttyä 2015, kykenimme nopeasti laajentamaan hätäapuamme.

Kiitos lahjoittajiemme ja rahoittajiemme, olemme sodan aikana joka vuosi voineet auttaa ja tukea noin miljoonaa lasta. Jokainen lahjoitus tuo avun hädänalaiselle lapselle.

Vuonna 2022 tavoitimme Jemenissä 1 121 011 lasta sekä 772 186 aikuista

Tänäkin vuonna teemme kaikkemme, jotta lapset saisivat elämää pelastavaa apua sekä tukea selviytymään vaikeuksien yli ja rakentamaan elämäänsä uudelleen.

  • Turvaamme lasten eloonjäämisen ja selviytymisen varmistamalla hädänalaisten puhtaan veden, ruoan ja suojan saannin.
  • Toimimme lasten suojelemiseksi väkivallalta ja hyväksikäytöltä, kuten varhaisilta aviolitoilta ja haitalliselta lapsityöltä.
  • Edistämme lasten toipumista ja henkistä hyvinvointia tarjoamalla heille psykososiaalista tukea ja ylläpitämällä lapsiystävällisiä tiloja.
  • Varmistamme terveydenhoidon aliravituille, sairastuneille ja haavoittuneille lapsille.
  • Huolehdimme koulunkäynnin ja oppimisen jatkumisesta kriisitilanteenkin keskellä.
  • Tuemme perheiden toimeentuloa käteisavulla sekä auttamalla perheitä kehittämään ja monipuolistamaan tulonlähteitään.

Auta humanitaarisista kriiseistä kärsiviä lapsia