Innovatiivista teknologiaa haastavissa oppimisympäristöissä

Pelastakaa Lapset ja Tespack testaavat ”luokka repussa” -ratkaisua Itä- ja Etelä-Afrikassa.

Vuonna 2023 Pelastakaa Lapset solmi kumppanuuden kasvuyritys Tespackin kanssa tavoitteenaan edistää lasten koulutusta ja oppimista haastavissa ympäristöissä.

Yhteistyön osana Tespackin reppuihin integroitua teknologiaratkaisua pilotoidaan Pelastakaa Lasten kehitysyhteistyön ja humanitaarisen avun hankkeissa Somaliassa, Sudanissa ja Sambiassa. Kyseisissä hankkeissa keskitytään lastensuojeluun, sosiaaliturvaan ja koulutukseen kriisialueilla.

Teknologisena ratkaisuna toimii Tespackin Smart Solar Media System (SSM), palkittu teknologia, joka on suunniteltu muuttamaan minkä tahansa tilan luokka- tai toimistohuoneeksi.

Reppuun rakennetun järjestelmän tärkein tekijä on Tespackin modulaarinen akkuinnovaatio, joka tarjoaa virtaa järjestelmään integroidulle projektorille ja langattomille kaiuttimille. Järjestelmä mahdollistaa audiovisuaalisen sisällön esittämisen, muuntaen tehokkaasti minkä tahansa ympäristön oppimisen ja osallistumisen keskukseksi. Tämä mahdollistaa minkä tahansa sisällön tuomisen Pelastakaa Lasten hankeohjelmiin – jopa syrjäisillä alueilla, joilla ei ole olemassa olevaa sähköverkkoa tai energiantuotantoa.

”Olemme valinneet kohteiksi kaksi haastavaa ohjelmamaatamme Somalian ja Sudanin, joissa reput tulevat käyttöön lastensuojelu- ja humanitaarisissa hankkeissamme, esimerkiksi hankkeessa, jossa lapsille varmistetaan mahdollisuus jatkaa koulunkäyntiä myös kriisi- ja konfliktialueilla. Lisäksi pilotoimme repun käyttöä Sambiassa niin kutsutulla kuparivyöhykkeellä (Copperbelt), jossa meillä on pitkäaikainen lastensuojeluhanke”, kertoo Katja-Selkimäki-Grey, Pelastakaa Lasten kansainvälisten hankkeiden yksikönpäällikkö.

”On hienoa, että meillä on yrityskumppaneita, joiden edistyksellisten teknisten ratkaisujen avulla voimme toimia ja toteuttaa ohjelmiamme vaikeissakin olosuhteissa alueilla, joissa ei esimerkiksi ole sähköverkkoa”, lisää Camilla Ekholm, kansainvälisten hankkeiden yritysyhteistyöpäällikkö.

”Yhdessä Pelastakaa Lapsien kanssa, voimme keskittyä luomaan parempaa tulevaisuutta lapsille, erityisesti heille, jotka asuvat alueilla, jossa verkkovirtaa ei ole saatavilla. Edistykselliset energiaratkaisumme mahdollistavat koulutuksen ja opetuksen myös niillä alueilla, missä sähkönsaanti on vähäistä tai sitä ei ole lainkaan. Yhteistyömme on hieno esimerkki siitä, kuinka yksityinen sektori ja järjestöt voivat yhdessä saada aikaan positiivista muutosta edistämällä lapsen oikeuksia ympäri maailman.”, Tespackin toimitusjohtaja Mario Aguilera vahvistaa.

Kun pilotti etenee, jaetaan lisätietoja ja oppeja ratkaisun käytöstä ohjelmatyössämme.