Humanitaarisen avun päivä juhlistaa työntekijöitämme ympäri maailmaa

Tänään 19.8. vietetään maailman humanitaarisen avun päivää. Sen lisäksi, että päivän myötä kiinnitetään huomiota avun tarpeisiin, osoitetaan myös arvostusta niille ihmisille, jotka vievät avun perille.

Humanitaarista työtä tekevät ihmiset toimivat kaikista heikoimmassa asemassa olevien perheiden ja lasten puolesta alueilla ja tilanteissa, joissa elinolosuhteet ovat vaarantuneet merkittävästi ja turvattomuus on suurta. Äärimmäiset sääilmiöt ja muut luonnonmullistukset tai väkivallan uhka asettavat paitsi avun tarpeessa olevat, myös työntekijät alttiiksi vaaroille. Humanitaarista työtä tekevät ihmiset ovat arjen sankareita, joiden merkitys lasten elämiin on suuri.

Xavier João työskentelee leirillä, joka on perustettu välietapiksi Mosambikista Cabo Delgadon konfliktin vuoksi pakeneville ihmisille. Xavier auttaa huoltajistaan eroon joutuneita lapsia löytämään vanhempansa tai muutoin saamaan turvaa sekä psykososiaalista tukea. Vastaavasti Xavier pyrkii löytämään kadonneita lapsia.

Työ on erittäin haastavaa ja rankkaa, mutta Xavier rakastaa auttaa lapsia. Xavieria motivoivat erityisesti onnistumisen hetket, kun lapset selviytyvät ja hiljalleen toipuvat kohtaamistaan haasteista.

– Minun tehtäväni on varmistaa, että lapsella on hyvä olla. Autan kaikista heikoimmassa tilanteessa olevia lapsia voittamaan kohtaamansa ongelmat. Tehtäväni on auttaa lapsia selviytymään haasteista ja turvata heidän hyvinvointinsa, kertoo Xavier.

Xavier João.

Mary Muisyo Syethii työskentelee sairaanhoitajana koronatapausten hoidosta vastaavassa hoitokeskuksessa Bangladeshissa. Keskus keskittyy vastaamaan rohingya-pakolaisten sairastumisiin. Olot rohingya-pakolaisleirillä ovat kehnot, ja hyvän hygieniatason tai turvavälien pitäminen on käytännössä mahdotonta.

Pelastakaa Lasten yksikkö, jossa Mary työskentelee, on tottunut vastaamaan äkillisiin vakaviin tautitapauksiin, kuten ebolaan ja koleraan. Työntekijät tarjoavat aliravitsemuksesta kärsiville lapsille ruoka-apua ja terveydenhuoltoa ehkäistäkseen lasten riskiä sairastua vakavasti. Mary on tottunut kantamaan suurta vastuuta, ja näkee työnsä suuren merkityksen päivittäin.

– Työssäni Pelastakaa Lapsilla minua motivoi mahdollisuus antaa lapsille parempi elämä. Lapset, jotka ovat yhteiskunnassa kaikista haavoittuvimmassa asemassa, saavat avullamme mahdollisuuden hyvän hoidon myötä.

Mary Muisyo Syethii.

Humanitaarisen avun tarve on suuri, kun perheet ja lapset ympäri maailmaa kohtaavat aseellisia konflikteja, ilmastonmuutoksen myötä muuttuvia sääolosuhteita sekä vakavista tartuntataudeista aiheutuneita uhkia. Pelastakaa Lasten humanitaarisen avun parissa työskentelevät ihmiset, kuten Xavier ja Mary ovat toimimassa eturintamalla sen puolesta, että jokainen lapsi selviytyisi kriisistä ja saisi mahdollisuuden onnelliseen elämään.

Vuonna 2020 kansainvälinen Pelastakaa Lapset -järjestö vastasi lasten ja heidän perheidensä hätään 77 maassa tavoittaen suoraan 31 miljoonaa ihmistä, joista 18,5 miljoonaa oli lapsia. Suomen Pelastakaa Lapset tukijoineen oli osa tätä merkittävää humanitaarista työtä.

Suomalaisten lahjoittajien tuella avustustyöntekijämme ovat tänäänkin lasten rinnalla esimerkiksi Burkina Fasossa, Jemenissä ja Syyriassa. Avulla on merkitystä.

Auta humanitaarisista kriiseistä kärsiviä lapsia.