Hintojen nousu ja valuutan arvon romahdus pahentavat Jemenin lasten nälkää

Peruselintarvikkeiden hinta on noussut yli 250 prosenttia Jemenissä konfliktin alkamisen jälkeen. Pelastakaa Lapset vaatii avunantajilta lisää tukea nälänhädän torjumiseksi.

Köyhyys ja nälkä ovat kurittaneet yhä useampaa Jemenin lasta viimeisen kuukauden aikana ruuan hinnan nousun sekä Jemenin valuutan arvon romahduksen seurauksena. Perheillä ei ole varaa enää ostaa ruokaa paikallisilta markkinoilta, Pelastakaa Lapset varoittaa.

– Vanhemmat, jotka tuovat lapsiaan tukemillemme aliravitsemusklinikoille, kertovat, että heillä on vain vähän leipää syötäväkseen. Jotkut myyvät omistamansa kullan saadakseen lapset sairaalaan. Seuraavien muutaman kuukauden aikana tulemme näkemään yhä useamman lapsen kärsivän akuutista aliravitsemuksesta, tai jopa kuolevan, ennustaa Pelastakaa Lasten Jemenin maajohtaja Xavier Joubert.

Tuonnista riippuvaisen Jemenin valuutan arvo suhteessa Yhdysvaltain dollariin on sukeltanut viimeisen kuukauden aikana. Tämän on nostanut polttoaineen ja ruuan hintaa nopeimmin sitten vuoden 2018, jolloin maa viimeksi oli nälänhädän partaalla.

Sen jälkeen, kun konflikti alkoi Jemenissä vuonna 2015, vehnäjauhojen, ruokaöljyn, papujen ja sokerin hinta on noussut yli 250 prosenttia. Myös tullimaksut ovat kaksinkertaistuneet. Sanaan lentokenttä on suljettuna viidettä vuotta, mikä estää kaupallisten tuotteiden ja lääkkeiden tuonnin maahan tätä kautta.

Nämä tekijät ovat ajaneet yhä useammat lapset lähelle suoranaista nälkiintymistä. Yli puolet Jemenin 30 miljoonasta asukkaasta kärsii jo muutenkin akuutista ruokapulasta, ja yli 400 000 alle 5-vuotiasta on vain yhden askeleen päässä nälänhädästä. Ravinnon puute vaikuttaa tuhoisasti lasten fyysiseen ja henkiseen kehitykseen.

– Jemenin talous sukeltaa nopeaa vauhtia. Se on kuolemantuomio lapsille, jotka kärsivät jo ennestään akuutista aliravitsemuksesta. Ruuan hinta on noussut ennennäkemättömällä tavalla, työpaikoista on pulaa eikä konflikti osoita merkkejä laantumisesta. Jemenin vanhemmilla ei ole varaa ostaa edes peruselintarvikkeita lapsilleen, Joubert varoittaa.

Eniten valuutan arvon laskusta kärsitään Jemenin eteläosissa. Kuuden lapsen isä Ammar* ja muut hänen kaltaisensa joutuvat jättämään aterioita väliin, jotta edes lapsille riittäisi ruokaa.

– Lapseni käyvät koulua, ja toisinaan heillä on jotakin syötävää, koska on hyviä ihmisiä, jotka antavat heille ruokaa, mutta on aikoja, jolloin heillä ei ole mitään. Tämä tietenkin vaikuttaa heidän koulutukseensa. Ja kun joku perheestämme sairastuu, meillä ei ole varaa lääkkeisiin. Tilanne on hyvin, hyvin surullinen. Se saa meidät itkemään, Ammar kertoo.

Ammar on saanut käteisapua Pelastakaa Lasten avun kautta, mutta sillä ei korjata maan romahtanutta taloutta.

Yhdysvaltain hallitus on ilmoittanut lahjoittavansa 165 miljoonaa dollaria (140 miljoonaa euroa) lisää Jemenille, mikä on tervetullutta kehitystä. Silti Jemenin humanitaarinen avustussuunnitelma on vain 48-prosenttisesti rahoitettu.

Lasten henkiinjääminen on riippuvainen humanitaarisesta avusta. Jotta lapset ja perheet saisivat kipeästi tarvitsemaansa apua, avunantajien pitää lisätä esimerkiksi ravitsemus- ja terveysohjelmien rahoitusta.

Jemen on yksi eniten globaalista nälkäkriisistä kärsivistä maista. Konfliktin, koronan ja ilmastonmuutoksen vaikutusten tappava yhdistelmä on nostanut nälkä- ja aliravitsemustasot ennätyskorkealle, ja noin 5,7 miljoonaa alle viisivuotiasta ympäri maailman on nälkiintymisen partaalla.

Pelastakaa Lapset jakaa käteisapua Jemenin haavoittuvimmille perheille. Järjestö tarjoaa myös muun muassa akuutista aliravitsemuksesta kärsiville lapsille hoitoa. Raskaana oleville ja pienten lasten äideille annetaan imetys- ja ravitsemusneuvontaa.

* Nimi muutettu henkilöllisyyden suojelemiseksi.

OSALLISTU HÄTÄAPUKERÄYKSEEN >>