Nuori tyttö huivipäinen tyttö kirjoituspöydän ääressä.

Hanan palasi opiskelemaan ja unelmoi nyt opettajan ammatista

Koulutus on avain tulevaisuuteen. Tuellamme 16-vuotias Hanan opiskelee jälleen ja haluaa olla isona opettaja.

Sudanissa lapset kohtaavat monia päällekkäisiä opiskelun esteitä. Konfliktit, ilmastonmuutoksen lisäämät sään ääri-ilmiöt, koronapandemia ja Ukrainan sodan kiihdyttämä ruuan hintojen nousu ovat keskeyttäneet tuhansien lapsien opintien.

Myös 16-vuotiaan Hananin* koulutus jäi kesken perheen paetessa maan sisäisiä konflikteja. Perhe joutui muuttamaan useasti, eikä opetus pakolaisleirien pienissä oppitiloissa ollut säännöllistä tai laadukasta.

“Perheeni pakeni ensimmäisen kerran ollessani 5-vuotias.”

Konflikteja pakeneminen on vaatinut veronsa sekä Hananin että hänen perheensä jaksamisesta.

“Kotimme tuhoutui useaan kertaan pommituksissa. Kävelimme tämän jälkeen kuukausia päästäksemme turvaan. Joskus jalkoihini sattuu edelleen, mutta saan tähän apua terveydenhuoltoklinikalta”, hän kuvaa.

Turvallisten aikuisten tuki

Vuonna 2021 Hananin perheen tilanne alkoi viimein helpottaa. He pystyivät palaamaan takaisin kotikyläänsä ja Hanan pääsi palaamaan kouluun neljän vuoden tauon jälkeen.

Hananin vanhemmat eivät itse ole käyneet koulua, mutta he kokivat tärkeäksi tukea jokaisen lapsensa oppimista.

“Vanhempani kannustivat minua opiskelemaan jälleen. Se oli minulle todella tärkeää.”

Vaikka vanhemmat tukevat Hananin unelmia, ei mahdollisuus käydä koulua ole silti itsestäänselvyys. Useilla perheillä ei ole yksinkertaisesti varaa lähettää lapsiaan oppimaan. Pelastakaa Lapset tukee näitä perheitä tarjoamalla oppimateriaaleja sekä antamalla lapsille tuki- ja etäopetusta. Lisäksi kampanjoimme yhteisöissä koulutuksen tärkeyden puolesta.

Koulussa Hanan on oppinut opettajien avulla myös taitoja, jotka auttavat koko perhettä.

“Koulussa olen oppinut, miten viljellä maata tehokkaammin sekä ympäristölle ystävällisemmin.”

Työtä jatketaan Nenäpäivän tuella

Sudanin konfliktista kärsineiden lasten oppimista on tuettu Euroopan unionin sekä lahjoittajiemme tuella. Tänä vuonna Nenäpäivässä kerätyillä varoilla vahvistamme työtämme lasten hyväksi.

“Kun kasvan isoksi, unelmani on olla opettaja”, Hanan sanoo.

On tärkeää, että joka ikinen lapsi näkee tulevaisuutensa valoisana ja toiveikkaana. Tästä syystä jatkamme työtämme Sudanissa myös tulevina vuosina. Koulutus on avain tulevaisuuteen.