Lapsi juoksee ilmaiskuissa tuhoutuneessa Gazassa. Kadulla romua ja taustalla olevat rakennukset ovat tuhoutuneet.

Gazassa uhriluku kasvaa ja vesi loppuu – Pelastakaa Lapset vaatii välitöntä tulitaukoa 

Tuhansien lasten henki on vaarassa, ellei taisteluita lopeteta Gazassa, sanoo Pelastakaa Lapset. Sairaalat kamppailevat vesi- ja polttoainepulan kourissa, ja ihmisiä kuolee pian myös nestehukkaan. Viime päivien ilmaiskuissa on kuollut jo yli 1000 gazalaista lasta. 

Pelastakaa Lapset vaatii välitöntä tulitaukoa Gazaan. 11 päivää kestäneissä ilmaiskuissa on kuollut jo yli tuhat lasta – yksi lapsi 15 minuutin välein. Kolmasosa Gazan uhreista on lapsia. 

Israelissa ainakin 1 300 ihmistä on kuollut. Tietoja lapsiuhreista ei ole vahvistettu virallisista lähteistä, mutta väkivallalla on ollut vakavia vaikutuksia lapsiin. Raporttien mukaan Gazaan vietyjen 199 panttivangin joukossa on myös lapsia.  

Vesi ja aika loppuvat lapsilta  

Gazan täydellinen saarto pahentaa jo valmiiksi vakavaa humanitaarista tilannetta ja kärjistää tarpeita. Avustustarvikkeita tai perushyödykkeitä ei ole. YK:n palestiinalaispakolaisten avustusjärjestö varoitti eilen, että puhdas vesi on loppumassa ja asukkaat, etenkin pienet lapset, kuolevat pian vakavan nestehukan takia. 

Israelin hallituksen on kerrottu palauttaneen vedenjakelun Etelä-Gazaan viime sunnuntaina (15.10). Vesipumput eivät kuitenkaan toimi, sillä Gazan kaistalle ei ole saatu sähköä neljään päivään. 

Tänä aamuna YK varoitti, että Gazan sairaaloilla uskotaan olevan polttoainetta enää noin 48 tunniksi varageneraattorien pyörittämistä varten. Tämä asettaa tuhannet potilaat, joiden joukossa on myös lapsia, välittömään vaaraan. 
 
”Vesi ja aika loppuvat kesken Gazan lapsilta. YK:n turvallisuusneuvoston odotetaan kokoontuvan tänään. On sovittava tulitauko, jotta voidaan pelastaa lasten henkiä. Ellei taisteluita lopeteta ja tulitaukoa saada aikaan, tuhansien lasten henki on vaarassa”, sanoo Pelastakaa Lasten miehitetyn Palestiinalaisalueen maatoimiston johtaja Jason Lee. 

Hätäapua lapsille 

Pelastakaa Lapset on toimittanut peruspalveluita ja tukea konfliktista kärsiville palestiinalaislapsille vuodesta 1953. Miehitetyllä Palestiinalaisalueella Pelastakaa Lasten tiimi on tehnyt töitä vuorokauden ympäri, hankkinut elintärkeitä tarvikkeita apua tarvitsevien ihmisten tueksi ja pyrkinyt löytämään keinoja hätäavun toimittamiseksi Gazaan. 

Egyptissä Pelastakaa Lapset tekee yhteistyötä Egyptin Punaisen Puolikuun kanssa lähettääkseen Gazan kaistalle tarvikkeita heti, kun reitti rajan yli on varmistettu turvalliseksi. 

Auta lapsia konflkiteissa osallistumalla Pelastakaa Lasten hätäapukeräykseen: www.pelastakaalapset.fi/hata