”Ei paikkaa minne mennä” – Yli miljoona lasta Gazassa kuolemanvaarassa

Yli miljoona lasta, eli käytännössä Gazan kaistaleen koko lapsiväestö on loukussa ilman pääsyä turvaan. Israelin joukkojen maaoperaatiot käynnistyivät sunnuntaina Khan Younisissa, jonne siviiliväestöä oli aiemmin kehotettu siirtymään oman turvallisuutensa vuoksi.

Seitsemän päivää kestänyt tauko vihollisuuksissa Gazan alueella päättyi perjantaina 1. joulukuuta. Pommitukset jatkuivat tappaen yhdessä päivässä yli 700 ihmistä, mukaan lukien lapsia. Israelin joukot ovat sittemmin antaneet uusia evakuointimääräyksiä Khan Younisin alueella oleville siviileille, ohjaten heitä länteen kohti rannikkoa tai etelään Rafahin kaupunkiin. Samalla näiden alueiden pommitukset ovat jatkuneet. Ilmaiskut ovat aiemmin vahingoittaneet asuinrakennuksia paitsi pohjoisessa myös eteläisissä kaupungeissa, kuten Rafahissa ja Khan Younisissa.

Gazan kaistaleen pohjoispuolella sadat tuhannet perheet ovat edelleen loukussa ja ilman turvaa. Siviileille elintärkeää infrastruktuuria kuten sairaaloita ja viemäröintijärjestelmiä on tuhoutunut.  Ihmisiä uhkaa nälkiintyminen, sairaudet sekä haavoittuminen ja kuolema.

– Olen Gazan eteläosassa, minne lapset ja heidän perheensä pakenevat turvaan. Gazassa ei kuitenkaan ole turvallista paikkaa. Mihinkään ei voi mennä. Israelin viranomaiset kehottavat jälleen perheitä hakeutumaan muualle. He joutuvat pakon edestä siirtymään yhä pienemmille alueille, ilman takeita turvallisuudesta tai mahdollisuudesta palata, ja ilman tarvittavaa infrastruktuuria ja pääsyä elämää tukeviin palveluihin, sanoo Pelastakaa Lasten miehitetyn Palestiinalaisalueen maajohtaja Jason Lee.

– Sen sijaan, että teeskennellään näiden määräysten takaavan perheille turvaa ja mahdollisuuden selviytyä, tuovat ne perheille valittavaksi yhden kuolemantuomion toisen sijaan.

– Ei ole mahdollista keskittää suuria määriä siviilejä niin pienille maa-alueille pahentamatta jo ennestään vakavaa humanitaarista katastrofia. Pommituksista hengissä selvinneet perheet eivät yksinkertaisesti mahdu jo äärimmäisen täynnä oleviin suojiin. He joutuvat siksi pystyttämään tilapäisiä telttoja. Koska saatavilla ei ole puhdasta vettä ja sanitaatiota, he ovat kansanterveydellisen hätätilanteen edessä.

– Koteihin, kouluihin, sairaaloihin ja suojiin kohdistetaan toistuvasti hyökkäyksiä pohjoisesta etelään, ja kaikki Gazan rajanylityspaikat on suljettu. Evakuointimääräykset eivät tarjoa turvaa, ne ovat vain savuverho. Maailman johtajien on varmistettava tulitauko nyt. Tällä välin tunti tunnilta yhtä useampi lapsi menettää henkensä tai tulevaisuutensa politiikan epäonnistumisen takia.

Auta Gazan lapsia