Nuori tyttö puhuu koululuokan edessä taustallaan erilaisia kuvallisia opetusmateriaaleja ja piirretty Pelastakaa Lapset -logo

Bijan opettaa yhteisensä tytöille tietoa terveydestä ja ravitsemuksesta

Bijan haluaa auttaa ja tukea tyttöjä Afganistanissa, jossa yläkouluikäisten tyttöjen virallinen koulutus on kielletty.

14-vuotias Bijan* asuu Pohjois-Afganistanissa. Yli vuosi sen jälkeen, kun Taliban otti vallan Afganistanissa, lähes puolet yläaste- ja lukioikäisistä tytöistä ei käy koulua. Tilanne on tytöille rankka. Maata koetteleva taloudellinen epävarmuus, kuivuus ja tyttöihin kohdistuvat lukuisat rajoitukset ovat ajaneet tytöt ahdinkoon, jonka seurauksena useat kärsivät masennuksen oireista, nälästä ja ahdistuneisuudesta.

Koulutus, terveys ja turvallisuus ovat jokaisen tytön oikeuksia. Tästä huolimatta nämä oikeudet eivät toteudu Afganistanissa, kuten myös monella muulla päin maailmaa.

Oppitunteja terveydestä

Tytöt itse ovat suurimpia ja voimakkaimpia oikeuksiensa puolesta puhujia.

Myös Bijanille tyttöjen oikeuksien edistäminen on tärkeää. Hän haluaa lisätä ystäviensä sekä koko yhteisönsä tyttöjen hyvinvointia keinoilla, joita nuori tyttö on kekseliäästi luonut.

Pelastakaa Lasten tuella Bijan järjestää kerran viikossa terveydestä ja ravitsemuksesta kertovia oppitunteja yhteisönsä tytöille. Hän opettaa heille monipuolisen ja ravitsevan ruuan merkityksestä sekä siitä, miten tytöt voivat ehkäistä erilaisten tartuntatautien leviämistä.

Seuratessamme Bijanin pitämää tuntia osallistui opetukseen 15 tyttöä.

”Nautin siitä, että saan konkreettisesti auttaa tyttöjä huolehtimaan omasta terveydestään.”

Vaikuttamisen merkitys

Vapaaehtoistyöllä on ollut Bijanin elämään suuri merkitys.

“Kahden tunnin aikana olemme niin onnellisia keskustellessamme yhdessä. Sillä on suuri positiivinen vaikutus meihin kaikkiin”, Bijan kuvaa.

Tunneille osallistuneet tytöt ovat kertoneet, että Bijanin opit ovat lisänneet heidän tietotaitoaan esimerkiksi erilaisten tautien ehkäisyn suhteen.

“Olen erittäin tyytyväinen, jos voin ehkäistä tyttöjen sairastumista, väsymistä ja surua.”

Tyttöjen koulutusta ja terveyttä tukemassa

Pelastakaa Lapset seisoo Bijanin ja muiden tyttöjen tukena. Levitämme yhteisöissä tietoa tyttöjen oikeuksista, koulutamme vanhempia ja lasten kanssa työskenteleviä aikuisia, sekä vaikutamme lainsäädäntöön.

Järjestämme yhteisöpohjaista koulutusta lapsille, jotka eivät pääse virallisen opetuksen pariin. Tarjoamme lapsille myös välineitä kotona oppimiseen.

Ruuasta ollessa pulaa jättävät tyypillisesti tytöt ja naiset aterioita eniten väliin. He myös syövät pienempiä annoksia, mikä vaikuttaa erityisesti tyttöjen jaksamiseen ja kehittymiseen. Tuemme perheitä liikkuvilla terveydenhoitoklinikoilla sekä käteisavulla, jotta vanhemmat pystyisivät ostamaan ravitsevaa ruokaa lapsilleen.

On tärkeää, että jokainen tyttö saa kasvaa, kehittyä, unelmoida ja tavoitella kaikkia toiveitaan. Työskentelemme ylioppilastutkinnon suorittaneiden nuorten naisten kanssa tukeaksemme heitä kouluttautumaan opettajiksi ja läpäisemään yliopiston pääsykokeet.