Afganistanin lapsista kaksi kolmannesta tarvitsee apua selviytyäkseen tänä vuonna

Humanitaarisen avun tarpeessa olevien lasten määrä on Afganistanissa lisääntynyt 3,4 miljoonalla viime vuoden aikana.

Viimeisimpien YK:n tietojen mukaan yli 13 miljoonaa lasta Afganistanissa on humanitaarisen avun tarpeessa. Heidän määränsä on kasvanut runsaalla kolmanneksella viime vuoden alusta. Afganistanin katastrofi on maailman pahimpia.

– Mieheni ollessa elossa, hän huolehti kaikesta, ruoasta vaatteisiin. Nyt on talvi, eikä minulla ole lämpimiä vaatteita lapsilleni. Meillä ei ole rahaa, meillä ei ole mitään. Talo lämmittämiseen ei polttoainetta ja kuulen lasteni itkevän öisin kylmän takia, sanoo kolmen lapsen äiti Zabi*.

Zabin puoliso menehtyi diabetekseen kaksi kuukautta sitten ollessaan matkalla Iraniin työnhakuun. Perheellä ei ole rahaa ruokaan ja lapset pureskelevat paperia pitääkseen näläntunteen poissa. Pelastakaa Lasten käteisavun turvin perhe on voinut hankkia ruokaa ja polttoainetta asumuksen lämmittämiseen.

YK:n julkaiseman arvion mukaan 24,4 miljoonaa ihmistä – yli puolet maan väestöstä – tarvitsee apua tämän vuoden aikana. Heistä arviolta 13,1 miljoonaa on lapsia. Vuoden 2021 alussa avun tarpeessa olevia lapsia oli 9,7 miljoonaa.

Katastrofin pahenemisesta osoittaa myös se, että aliravitsemuksesta kärsivien alle viisivuotiaiden lasten määrän arvioidaan kasvaneen 3,2 miljoonasta 3,9 miljoonaan. Näistä lapsista miljoonaa uhkaa vakava akuutti aliravitsemus, joka hoitamattomana voi helposti johtaa kuolemaan.

– Inhimillinen kärsimys on Afganistanissa pahempi kuin missään muualla maailmassa. Luvut ovat käsittämättömän suuret. Lähes koko maan odotetaan syöksyvän köyhyyteen, ja yli puolet väestöstä kärsii kriittisestä nälästä, toteaa Pelastakaa Lasten virkaatekevä Afganistanin maajohtaja Fiona McSheehy.

– Numerot kertovat vain osan totuudesta. Jotta saisi käsityksen kriisin todellisesta laajuudesta, on nähtävä tuskallisen laihat lapset, jotka tuodaan klinikoillemme vakavan aliravitsemuksen vuoksi, epätoivoisia äitejä, jotka joutuvat olemaan päiviä ilman ruokaa, jotta heidän nälkäiset lapsensa saisivat syödäkseen. On nähtävä perheet, jotka joutuvat tulemaan toimeen useita viikkoja pelkällä leivällä ja käpertyvät peiton alle pysyäkseen lämpimänä, koska heillä ei ole varaa polttopuihin. Tämä tilanne ei koske vain huonoimmassa asemassa olevia perheitä – melkein koko maan väestö kamppailee selviytyäkseen.

Pelastakaa Lapset vetoaa kansainvälisen yhteisöön, jotta lapset ja perheet saisivat tarvitsemaansa apua. YK:n Afganistania koskevan vuoden 2022 humanitaarisen avun suunnitelman toteuttamiseen tarvitaan 4,4 miljardia Yhdysvaltain dollaria. Kyse on suurimmasta yksittäistä maata koskevasta hätäapuvetoomuksesta koskaan.

– Suomi on pitkään tukenut Afganistania monimuotoisesti. Tässä äärimmäisen haastavassa tilanteessa, toivomme, että maamme voisi jatkossakin toimia esimerkkinä muille, sanoo Anne Haaranen, Pelastakaa Lasten kansainvälisten ohjelmien johtaja.

Tammikuun ensimmäisten kahden viikon aikana Pelastakaa Lapset jakaa käteisapua 4 800 kotitaloudelle varmistaakseen, että perheet saisivat ruokaa ja selviytyisivät talven yli. Samalla jaetaan tuhansia vaatepakkauksia, peittoja ja muita välttämättömiä tarvikkeita. Tulevien kuukausien aikana annetaan käteisapua yli 20 000 perheelle, jotta he voivat hankkia lämmittimiä sekä polttoainetta.

Pelastakaa Lasten Afganistanin hätäapukeräys

* Nimi muutettu henkilöllisyyden suojelemiseksi.