Kehoni on minun

Lasten kanssa työskenteleville ammattilaisille ja muille aikuisille

Lapsella on oikeus saada tietoa seksuaaliväkivallasta ikä- ja kehitystasoonsa sopivalla tavalla. Tieto auttaa lasta tunnistamaan mahdollisen häneen kohdistuvan seksuaaliväkivallan ja kertomaan kokemastaan sellaiselle aikuiselle, joka kykenee häntä auttamaan. Pelastakaa Lapset ry:n Kehoni on minun -opas tarjoaa ammattilaisille, huoltajille ja kasvattajille tietoa ja tukea lapsiin kohdistuvan seksuaalisen häirinnän, houkuttelun ja seksuaaliväkivallan käsittelemiseen lapsen kanssa.

Materiaalit

Kehoni on minun -opas on tarkoitettu puheeksiottamisen tueksi sekä tarjoamaan käytännön ohjeita siihen, miten tukea lasta tunnistamaan häneen mahdollisesti kohdistuva seksuaaliväkivalta. Opas tarjoaa myös apua turvataitojen opettamiseen lapsille. Opas on tarkoitettu erityisesti lasten kanssa työskenteleville ammattilaisille, mutta materiaalia voivat hyödyntää kaikki aikuiset. Opas on suunniteltu käytettäväksi Ylen tuottaman Kehoni on minun  -animaatiosarjan rinnalla.

Katso jaksot

Kehoni on minun -animaatiot tarjoavat lapselle neljän eri jakson kautta tietoa omasta kehosta, oikeudesta fyysiseen koskemattomuuteen, lapsiin kohdistuvasta seksuaaliväkivallasta ja siitä, mistä lapsi voi saada apua.

Kehoni on minun -materiaali on alun perin tuotettu Norjassa asiantuntijayhteistyössä Pelastakaa Lapset Norjan kanssa ja se on otettu maassa osaksi opetusta päiväkodeissa ja alakouluissa. Suomenkielisen Kehoni on minun -oppaan ovat tuottaneet Pelastakaa Lapset ry:n Lasten suojelu ja Nettivihje -toiminnon asiantuntijat.