Perheen sisäiset adoptiot

Perheen sisäisellä adoptioneuvonnalla tarkoitetaan tilannetta, jossa aviopuoliso adoptoi aviopuolisonsa lapsen. Menettely on vastaavanlainen kun rekisteröidyssä parisuhteessa oleva henkilö adoptoi puolisonsa lapsen.

Perheen sisäisessä adoptiossa selvitystyöskentely ei ole kaikilta osin yhtä laaja kuin adoptioneuvonnassa yleensä. Adoptioon tarvitaan myös lapsen muualla asuvan biologisen vanhemman suostumus ja myös hänelle annetaan adoptioneuvontaa.

Näin aloitat prosessin

  1. Täytä sähköisesti perheen sisäisen adoption osapuolten taustaselvitys, jossa kysymme tarkempia tietojasi. Palauta se postitse tulostettuna ja allekirjoitettuna oman alueesi aluetoimistoon, yhteystiedot löydät täältä. Lomakkeen avulla kartoitamme perhetilanteesi ja muut perheen sisäiseen adoptiovanhemmuuteen vaikuttavat tekijät, joten täytäthän lomakkeen ajan kanssa. Saatuamme taustaselvityksen täytettynä postin kautta, työntekijämme on sinuun yhteydessä.
  2. Täytä myös suostumuslomake sosiaalitoimen lausuntoa varten. Muistathan palauttaa sen hakemuksen yhteydessä.
  3. Tilaa liitteeksi hakijan (adoptoivan vanhemman) ja lapsen virkatodistus omasta seurakunnasta tai rekisteriote Digi- ja väestötietovirastosta (puh. 0295 536 230, sähköposti vtj-todistus@dvv.fi). Virkatodistuksessa tai rekisteriotteessa tulee käydä ilmi lapsen biologiset vanhemmat/huoltajat.
  4. Tutustu adoptioneuvonnan tietosuojaselosteeseen.
  5. Jokainen adoptiovanhempi käy läpi lakisääteisen adoptioneuvonnan. Perheen sisäisessä adoptiossa keskeinen seikka lapsen edun toteutumista arvioitaessa on, että adoptoivan henkilön ja lapsen välillä voidaan katsoa syntyneen lapsen ja vanhemman välinen suhde.

Tärkeää on, että myös lapsi saa adoptioneuvontaa. Neuvonnan aikana lapsen kanssa keskustellaan ja kuullaan hänen mielipiteensä adoptioon liittyen. Lasta tavataan yleensä kotikäynnin yhteydessä.

Adoptio vahvistetaan oman kotikunnan käräjäoikeudessa. Adoptioneuvonnan päätteeksi sosiaalityöntekijä valmistelee tarvittavat käräjäoikeuden asiakirjat.

lapsi pitää isän jalasta kiinni ja hymyillee
Yhteystiedot

Adoptioneuvonta

Kaikissa aluetoimistoissamme on saatavilla adoptioneuvontaa kotimaisiin ja kansainvälisiin adoptioihin kaikille adoption osapuolille.

Työntekijämme antavat mielellään lisätietoa ja auttavat – ole rohkeasti yhteydessä.