Kohti lapsikeskeisiä kohtaamisia -raportti
Tervetuloa tutustumaan pienten lasten kokemuksiin lapsen näköisestä osallisuudesta ja kuulemaan toiminnallisista lapsikeskeisistä kuulemisen tavoista!
Tässä esityksessä on kuvattu sitä, miten pienempien lasten kanssa voi kartoittaa heidän kokemuksiaan lapsen näköisestä osallisuudesta. On pyritty tavoittamaan 2-11v.-vuotiaita lapsia, joiden näkemykset saattavat helposti jäädä kuulematta. Mukana oli pakolaistaustaisia, paperittomia, sukupuoltaan pohtivia, autismikirjolla olevia sekä tukiperheessä käyviä lapsia.
Sanaa ”osallisuus” ei käytetty lasten kanssa. Lähtökohtana olivat Pelastakaa Lapset ry:ssä aikaisemmin koostetut lapsen näköisen osallisuuden osa-alueet:
- saan olla oma itseni,
- kuulun joukkoon,
- saan huolenpitoa ja rakkautta sekä
- saan osallistua ja vaikuttaa.
Nämä teemat olivat lasten kohtaamisten aiheina ja periaatteina sekä myös tuloksia ohjaavana kehikkona.
Tarkoituksena oli testata lasten kanssa sitä, miten näistä teemoista voi keskustella hyvin pientenkin lasten kanssa tai joiden kanssa puhe ei ollut aina ensisijainen vuorovaikuttamisen muoto. Samalla aineistoa ja kokemusta kertyi siitä, miten kysyminen erityisesti pienten lasten kanssa linkittyy aina myös yhdessä toimimiseen sekä miten lapset erilaisiin kysymyksiin reagoivat. Samalla tuli kokeiltua, minkälaiset sanamuodot ja kysymykset osallisuuden teemoista toimivat.
Selvityksen tuloksena syntyi neljä huoneentaulua:
Tässä Prezin ohjeet käyttöön:
Kooste on Prezi-esityksen muodossa, joka tarkoittaa sitä, että voit selailla esitystä haluamallasi tavalla ja haluamassasi järjestyksessä. Odota aluksi, että esitys latautuu selaimessasi. Jos toivot katsovasi kaikki diat, niin voit edetä eteenpäin nuoli näppäimellä dia kerrallaan. Alhaalla olevalla janalla näet, missä diassa olet ja voit liikkua eteen tai taaksepäin. Mikäli haluat kulkea omatoimisesti aiheesta toiseen hyppien, voit klikata hiirellä itseäsi kiinnostavaa aihetta, jolloin päädyt haluamallesi dialle. Voit suurentaa diaa hiirellä tai kosketusalustalla, jos teksti tai kuva on liian pieni.
Kiinnostaako kysymykset, jotka eivät toimineet?
Tässä esseessä pääset tutustumaan niihin vuorovaikutuksen hetkiin, joissa lapset jättivät vastaamatta aikuiselle tai pyysivät lisätarkennuksia. Lue lisää: Kysymysten äärellä