
Myönteinen tunnistaminen
Lähtökohtamme lasten kohtaamiseen ja tekemiseen yhdessä lasten kanssa on tutkimusperustainen ja käytännöllinen myönteisen tunnistamisen näkökulma. Se on tapa vahvistaa lasten ja perheiden kokemusta omasta arvokkuudestaan yksilöinä ja itselleen tärkeiden yhteisöjen jäsenenä, lisätä hyvinvointia ja toteuttaa osallisuutta ja lasten oikeuksia jokaisen lapsen kohdalla. Toimimalla myönteisen tunnistamisen ajattelun mukaisesti tutustumme lapseen ja lapsen maailmaan ennakkoluulottomasti, tunnustamme lapselle merkityksellisiä asioita ja tuemme lasta asioissa, jotka lisäävät lapsen onnistumisen ja arvostuksen kokemuksia.
Myönteinen tunnistaminen on tutkimusperustaisesti löydetty näkökulma, jonka teoria- ja tutkimusperustaan voit tutustua lisää Tampereen yliopiston sivuilla, joihin olemme koonneet yhteen myös Arjesta voimaa -hankkeen opit!
Katso myös video myönteisestä tunnistamisesta lasten kohtaamisessa. Videota voit hyödyntää esimerkiksi koulutuksissa tai työpajoissa.
Tulosta itsellesi myönteisen tunnistamisen kuva:
Kohti lapsen näköistä osallisuutta -teos
Pelastakaa Lasten keväällä 2021 julkaisema teos kumpuaa myönteisen tunnistamisen asenteesta ja näyttää miten myönteistä tunnistamista voi tehdä todeksi lasten arjessa. Teoksessa 24 ammattilaista jakaa parhaat vinkkinsä siihen, miten lapsen osallisuutta voi vahvistaa käytännön tekojen avulla.
Teos on suunnattu kaikille lapsia kohtaaville aikuisille, erityisesti ammattilaisille. Teoksessa lähestytään lapsen elämää ja osallisuuden kokemuksia lapsille merkityksellisten paikkojen ja palveluiden kautta. Kirjoittajat ovat pysähtyneet erityisesti sen ääreen, mitä on lapsilta ja lasten kanssa oppinut.
”Pelastakaa Lasten kehittämistyö lasten kanssa ja myönteinen tunnistaminen on ollut sytykkeenä teokselle ja kirjan rakenne pohjautuu lapsilta opittuun”, kertoo Pelastakaa Lapset ry:n kehittämispäällikkö Hanna Tulensalo.
Teoksen on toimittanut Pelastakaa Lasten työntekijät Hanna Tulensalo, Reetta Kalliomeri sekä Janica Laimio. Kuvittajana on toiminut Sanna Pelliccioni, joka saa kuvillaan välitettyä lämpöä ja myönteisen tunnistamisen hengessä tapahtuneita kohtaamisia aikuisten ja lasten kesken.