Arvosanat ylös! -hanke on menestynyt sen lyhytaikaisella, yksilöllisellä ja tarkkarajaisella työmallilla – opinnäytetyö esittelee tulokset

Helsingin Pelastakaa Lapset ry:n vuosina 2022–2024 toteuttaman Arvosanat ylös -hankkeen päällikkö Konsta Ojamaa toi YAMK opinnäytetyössään esiin hankkeesta saatuja kokemuksia kirjallisessa ja visuaalisessa muodossa. Arvosanat ylös! -hankkeessa korkeakouluopiskelijat tarjoavat matematiikan tukea 13-16 -vuotiaille nuorille etäyhteyksin. Nykyisessä muodossaan hanke jatkuu vuoden 2024 loppuun.

Työn tarkoituksena oli selvittää tapaustutkimuksen näkökulmasta, mitkä ovat hankkeen toimintamallien vahvuudet ja mahdolliset kehityskohteet. Hankkeesta saatujen kokemusten avulla haluttiin myös tutkia, minkälaista voi olla nuorille aikuisille houkutteleva ja valtakunnalliseen käyttöön soveltuva vapaaehtoistyö, jolla saadaan aikaiseksi konkreettisia parannuksia.

Tutkimuksellinen kehittämistyö toteutettiin kevään ja syksyn 2024 aikana, keräämällä nuorilta, huoltajilta ja vapaaehtoisilta tietoa sähköisten palautekyselyiden ja yhteisöllisten kehittämistilaisuuksien avulla. Työn tuloksena syntyi kirjallinen ja visuaalinen toimintamalli, joka on suunnattu alan ammattilaisille ja järjestötoimijoille, jotka haluavat kehittää vapaaehtoistyötään lasten ja nuorten parissa. Työtä voidaan hyödyntää myös esimerkiksi uusien työntekijöiden perehdytyksessä ja hankkeen esittelyssä muille sidosryhmille.

PISA -tutkimusten mukaan suomalaisnuorten matematiikan osaaminen on ollut laskusuuntaista jo vuodesta 2006 lähtien. Vuoden 2022 PISA -tutkimuksessa joka neljäs 15-vuotias sai heikon tuloksen matematiikassa. (OKM 2023.) Vaikka perusopetuksen päävastuu on kunnilla, opinnäytetyön tulokset osoittavat, että järjestölähtöisellä, non-formaalissa ympäristössä tapahtuvalla työllä voi olla rooli nuorten minäpystyvyyden ja oppimisen tukemisessa.

Tästä kertoo esimerkiksi se, että yli 120 vapaaehtoista korkeakouluopiskelijaa on vuosina 20222024 osoittanut kiinnostuksensa nuorten tukemiseen ilmoittautumalla mentoriksi ja auttamalla heitä matematiikan pulmissa etäyhteyksien kautta. Kun toimintakonsepti on rakennettu niin, että se ei vaadi pitkäaikaista sitoutumista, on tarkkaan rajattua, yksilöllistä ja konkreettista tukea, se houkuttelee nuoria aikuisia liittymään mukaan kansalaistoimintaan. Lisäksi etäyhteyksin pidettävät mentoritapaamiset mahdollistavat joustavan osallistumisen.

Tarkkaan rajatulla konseptilla mahdollistetaan se, että vapaaehtoiset voivat keskittyä aiheeseen, jossa he kokevat olevansa vahvoilla. Lyhytaikaisella toiminnalla ja tarkalla rajauksella voitiin myös ehkäistä vapaaehtoisten uupumista ja jaksamisen haasteita.

Hankkeen työmalli mukailee vahvasti viimeaikaisia vapaaehtoistyön kehitystrendejä. Joustavat, lyhytaikaiset ja teknologian mahdollistamat osallistumismuodot ovat erityisesti nuorten keskuudessa koko ajan suositumpia. Hankkeen osallistujille tehtyjen kyselyiden perusteella nämä olivat juuri niitä tekijöitä, jotka innostivat nuoria aikuisia mukaan hankkeeseen.

Hankkeessa on toimintavuosien aikana ollut mukana yli 200 13–16 -vuotiasta nuorta, yli viidestäkymmenestä helsinkiläisestä koulusta. Heistä n. 70 % onnistui nostamaan matematiikan koenumeroaan mentorijakson aikana tai sen jälkeen. Nuoret raportoivat myös matematiikkaan liittyvien pystyvyyden kokemustensa kohentuneen. Mentoroinnin vahvuus perustui yksilölliseen tukeen, jossa nuori sai itse päättää, mitä asioita ja millä aikataululla mentoritapaamisissa käydään läpi. Rauhallinen oppimisympäristö ja mentorin lämmin sekä kannustava kohtaamistapa edesauttoivat hyvien tulosten saavuttamista.

Toimintamalli on todettu toimivaksi tavaksi järjestää vapaaehtoistyötä sekä tukea nuorten oppimista että pystyvyyden kokemuksen syntymistä. Seuraava kehitysaskel olisi toiminnan laajentaminen. Etäyhteyksin toteutettava mentorointi soveltuu hyvin valtakunnalliseksi työmuodoksi ja laajennettavaksi myös muihin oppiaineisiin, kuten eri kieliin ja luonnontieteisiin. Toiminnan järjestäjän on kuitenkin pystyttävä tarjoamaan riittävää tukea osallistujille ja varmistettava, että vapaaehtoiset voivat suoriutua tärkeästä tehtävästään mahdollisimman hyvin. Riittävän rahoituksen takaaminen on näinä aikoina haastavaa, vaikka melko pienilläkin resursseilla voidaan saada parannuksia aikaiseksi.
Lähde siis mukaan tukemaan yhdistyksemme työtä, jotta hyväksi havaittu mentoritoiminta voi jatkua tulevina vuosina!

Opinnäytetyöhön voit tutustua tarkemmin osoitteessa: https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024102926975

LÄHTEET

Opetus- kulttuuriministeriö 2023. PISA 2022: Osaaminen heikentynyt Suomessa ja lähes kaikissa muissa OECD –maissa. Viitattu 30.10.2024. https://okm.fi/-/pisa-2022-osaaminen-heikentynyt-suomessa-ja-lahes-kaikissa-muissa-oecd-maissa