Vuosi rohingya-kriisin alkamisesta: Hälyttävä määrä lapsista menettänyt vanhempansa väkivallan seurauksena

Vuosi rohingya-kriisin alkamisesta: Hälyttävä määrä lapsista menettänyt vanhempansa väkivallan seurauksena

Pelastakaa Lasten selvityksen mukaan mahdollisesti joka toinen rohingya-lapsi, joka pakeni Bangladeshiin ilman vanhempiaan, oli joutunut orvoksi väkivallan seurauksena. Myanmarin väkivaltaisuuksien vuosipäivän alla peräänkuulutamme perusteellista ja riippumatonta selvitystä sattuneista rikoksista.

Tuoreeseen selvitykseemme osallistuneista lapsista puolet kertovat, että heidän vanhempansa tai huoltajansa oli tapettu Myanmarissa tapahtuneissa väkivaltaisuuksissa. Selvitys kattaa 139 Bangladeshiin yksin saapunutta ja huoltajistaan eroon joutunutta rohingya-lasta. Vaikka selvitys ei ole tilastollisesti edustava, voidaan tuloksia pitää suuntaa antavina.

Annamme monimuotoista apua yksin saapuneille ja huoltajistaan eroon joutuneille lapsille. Tunnistamme yksin olevia lapsia, huolehdimme heistä ja olemme mukana jäljittämässä heidän omaisiaan. Kuva: Daphnee Cook / Pelastakaa Lapset

Alustavien tietojen mukaan lähes kaksi kolmesta (63 %) näistä lapsista joutui eroon vanhemmistaan tai huoltajistaan kotikylään kohdistuneen hyökkäyksen yhteydessä. Noin joka kymmenes lapsi joutui eroon huoltajistaan pakomatkan aikana. Monet lapsista kertovat nähneensä julmaa väkivaltaa.

– Kaikki kuolivat. Koko perheeni tapettiin Myanmarissa. Näin heidät. Tiedän kaikkien kuolleen. Siellä ei ole enää ketään, kertoo 17-vuotias Humaira*, joka pakeni Bangladeshiin naapuriensa kanssa hänen vanhempansa tulleen tapetuiksi.

Järjestömme vaatii, että järjestelmällisiin, tahallisiin ja väkivaltaisiin hyökkäyksiin syyllistyneet asetetaan vastuuseen teoistaan kansainvälisen oikeuden nojalla. Kaikkien maiden tulee tukea YK:n aloitteita tuoda syylliset oikeuden eteen.

– On kulunut vuosi siitä, kun näiltä lapsilta riistettiin heidän lapsuutensa. Ulkopuolinen maailma on epäonnistunut aikeissaan asettaa raakaan väkivaltaan syyllistyneitä, mukaan lukien Myanmarin armeijaa vastuuseen teoistaan, sanoo Michael McGrath, Pelastakaa Lasten maajohtaja Myanmarissa.

– Poikkeukselliset rikokset vaativat poikkeuksellisia toimia. Uskottava, puolueeton ja riippumaton selvitys pohjoisessa Rakhinen osavaltiossa sattuneista rikoksista ja kaikista lapsen oikeuksien rikkomuksista olisi merkittävä ensimmäinen askel vastuukysymyksen varmistamisessa.

– Kansainvälisen yhteisön on tehostettava toimiaan kestävän ja kansainväliseen oikeuteen nojautuvan ratkaisun löytämiseksi. Lasten ja heidän perheidensä perusoikeudet on tässä huomioitava ja rohingyojen turvallinen, asianmukainen ja vapaaehtoinen paluu pitää mahdollistaa, toteaa McGrath.

Bangladeshissa olevat rohingyat joutuvat yhä elämään hyvin vaikeissa oloissa ja pakolaisia vastaanottaneet yhteisöt tarvitsevat myös lisää apua.

– Riittämättömät resurssit haittaavat yhä avustustoimia. YK:n koordinoiman avustussuunnitelman toteuttamiseen tarvittavasta 950 miljoonasta dollarista vain kolmannes on tällä hetkellä katettu, toteaa Anne Haaranen, Pelastakaa Lasten ohjelmajohtaja.

– On varmistettava, että paossa olevat rohingya-lapset saavat tarvitsemaansa apua, mahdollisuuksia oppimiseen sekä mielenterveydellistä tukea toipuakseen järkyttävistä kokemuksistaan.

Kuvan poika Nur (nimi muutettu), 11, joutui eroon vanhemmistaan kun hänen kotikyläänsä hyökättiin. Nur elää nyt yhdessä laajennetun perheensä kanssa. Nur on yksi niistä lähes 40 000 lapsesta, jotka osallistuvat perustamiemme lapsiystävällisten tilojen toimintaan. Nämä tarjoavat lapsille mahdollisuuden leikkiin, oppimiseen ja toipumiseen. Kuva: Jonathan Hyams / Pelastakaa Lapset

Pelastakaa Lasten apu on saavuttanut yli 350 000 rohingya-lasta Cox’s Bazarin alueella viimeisen vuoden aikana. Avustustoimemme kattavat myös suurimman osan niistä lapsista, jotka ovat menettäneet vanhempansa tai joutuneet eroon huoltajistaan. Lasten suojelemiseksi olemme muun muassa perustaneet lähes sata lapsille – ja tytöille turvallista tilaa, joissa tuetaan lasten psykososiaalista hyvinvointia ja toipumista. Avustusoperaation osana huolehdimme myös lasten ravitsemuksesta, terveydestä sekä annamme heille mahdollisuuksia oppimiseen.

Auta rohingya-lapsia
Tekstaa LAPSELLE numeroon 16499 (viestin hinta 10 €)
Soita lahjoituspuhelimeen 0600 03365 (20,11 € + pvm)
Lahjoita netissä: www.pelastakaalapset.fi/rohingya
Lahjoita keräystilille: Nordea FI64 1017 3000 2107 27 (viestiksi Rohingya)

* Nimi muutettu henkilöllisyyden salaamiseksi.