Vuoden ensimmäiset kaatosateet ennakoivat vakavia ongelmia Bangladeshiin paenneille rohingyoille

Vuoden ensimmäiset kaatosateet ennakoivat vakavia ongelmia Bangladeshiin paenneille rohingyoille

Rohingya-pakolaisten asuttamalla Cox’s Bazarin alueella Bangladeshissa koettiin tänään vuoden ensimmäiset rankkasateet. Alueen leireillä on lähes 800 000 rohingyaa, jotka ovat paenneet Myanmarin väkivaltaisuuksia.

Keskiviikon kevyitä sateita seurasi tänään aamulla voimakas kaatosade. Kovat myrskyt ja sateet ovat yleisiä Bangladeshissa ennen toukokuun lopussa tai kesäkuun alussa alkavaa monsuunikautta.

Tuhannet rohingyat elävät asumuksissa, jotka ovat suuressa vaarassa tuhoutua sateiden, tulvien ja maanvyörymien johdosta. Monsuunikauden alkaessa Cox’s Bazarin alueen leirejä vaivaavat rankkasateet ja muta. Kuva: Daphnee Cook/Pelastakaa Lapset

Daphnee Cook, Pelastakaa Lasten viestintäpäällikkö Cox’s Bazarissa kertoo voimakkaiden sateiden kestäneen yli tunnin torstaina. Sadekuurojen on ennustettu jatkuvan lähipäivien aikana.

– Kuten osasimme pelätä, tämä ensimmäinen kuuro sai jo aikaan tuhoa leireillä, joissa vettä tulvi alaville alueille vaikeuttaen niille pääsyä.  Maa-aines muuttui hälyttävän nopeasti mudaksi ja tulvavesi muodosti suuria lammikoita, kertoo Daphnee Cook.

Sateet aiheuttavat suuren uhan pakolaisille, joiden tilanne on jo ennestään hyvin vaikea.

– Nämä sateet ennakoivat yhä vaikeampia aikoja rohingya-perheille, jotka pakenivat Bangladeshiin raakaa väkivaltaa Myanmarissa.  He elävät nyt haastavissa olosuhteissa ylikansoitetuilla pakolaisleireillä ja ovat riippuvaisia ruoka-avusta selviytyäkseen. Nyt he joutuvat myös kantamaan huolta vaarallisista myrskyistä, rankkasateista sekä tulvista, maanvyörymistä ja kulkutautien puhkeamisista, Cook sanoo.

– Nämä sääolosuhteet vaikuttavat erityisesti lapsiin, jotka voivat joutua eroon perheistään ja huoltajistaan tai saada ihosairauksia lisääntyneen kosteuden takia. Vaarana on myös, että heidän on mahdoton hakeutua tärkeiden palveluiden luo, kuten terveys- ja ravitsemuskeskuksiin ja lapsiystävällisiin tiloihin.

Varmistaakseen, että perheet saavat ruokaa tulevien sateiden katkaistessa kulkuyhteyksiä, Pelastakaa Lapset on rakentamassa ruoanjakelupisteitä. Kuva: Joan Marie del Mundo/Pelastakaa Lapset

Tulevien kuukausien aikana säännölliset rankkasateet aiheuttavat lisää ongelmia tuhoamalla ihmisten asumuksia ja vaikeuttamalla kulkua leireille tulvivien teiden takia. Tilannetta pahentaa se, että myös myrskykausi on alkamassa. Voimakas sykloni aiheuttaisi suurta hävitystä leireillä.

– Avustustyöntekijämme ovat valmiudessa tekemään kaikkensa auttaakseen hätää kärsiviä rohingyoita ja pakolaisia vastaanottaneita yhteisöjä Cox’s Bazarissa, Cook toteaa.

Varautuessaan monsuunikauden tuomiin haasteisiin, Pelastakaa Lapset on muun muassa perustanut kolme keskusvarastoa avustustarvikkeille. Varastoissa on muun muassa elintärkeitä hygieniapakkauksia. Kuva: Joan Marie del Mundo/Pelastakaa Lapset

Pelastakaa Lapset on viime kuukausien aikana toiminut vuorokauden ympäri monsuunikauteen varautumiseksi. Olemme jakaneet perheille tarvikepakkauksia asumusten vahvistamiseksi. Lisäksi olemme parantaneet viemäröintiä ja vahvistaneet siltoja sekä maanvyörymien uhkaamia rinteitä. Lapsille on jaettu turvarannekkeita, joiden avulla heidät voi helpommin yhdistää perheisiinsä jos he joutuvat huoltajistaan eroon. Terveysklinikoiden ja lapsiystävällisten tilojen rakenteita on vahvistettu ja liikkuvia yksiköitä on perustettu niille, jotka eivät itse voi sateiden ja tulvien takia hakeutua palveluiden luo.

– Kansainvälisen yhteisön on varmistettava, että humanitaarisen avun rahoitus on riittävä jo ennen monsuunikauden alkua. Kun olosuhteet pahenevat, lasten on saatava apua välittömästi, toteaa Anne Haaranen, Suomen Pelastakaa Lasten ohjelmajohtaja.

– Kiitos suomalaisten lahjoittajien, pystymme nyt välittömästi antamaan 450 000 euron tuen auttaaksemme rohingyoita varautumaan sadekauteen.

Lapsille on perustettu lähes 100 toimintakeskusta heidän hyvinvointinsa ja oppimisensa tueksi. Keskuksissa lapset saavat oppia heidän omalla äidinkielellään. Kuva: Joan Marie del Mundo/Pelastakaa Lapset

Apumme menee perille

Avustustoimemme Cox’s Bazarissa ovat tähän asti saavuttaneet enemmän kuin 637 000 rohingyaa. Olemme muun muassa jakanut ruokaa ja välttämättömyystarvikkeita sekä perustaneet yhdeksän terveysklinikkaa, rakentaneet 500 käymälää ja 30 syväkaivoa. Lapsille on perustettu lähes 100 toimintakeskusta heidän hyvinvointinsa ja oppimisensa tueksi.

Lahjoita rohingyoille