Viiden sotavuoden jälkeen yli puolet lapsista Jemenissä on surullisia ja tuntee itsensä masentuneiksi

Viiden sotavuoden jälkeen yli puolet lapsista Jemenissä on surullisia ja tuntee itsensä masentuneiksi

Jemenin väkivaltaisella konfliktilla on ollut vakavia seurauksia lasten mielenterveydelle, todetaan Pelastakaa Lasten uudessa kyselytutkimuksessa. Suuri osa lapsista kokee pelkoa ja turvattomuutta. Koronaviruksen odotetaan pahentavan tilannetta entisestään.

Viisi vuotta kestäneellä konfliktilla on ollut tuhoisa vaikutus kokonaiselle sukupolvelle lapsia. Monet ovat ajautuneet masennuksen partaalle, todetaan Pelastakaa Lasten tuoreessa selvityksessä. Useampi kuin joka toinen tutkimukseen osallistuneista lapsista sanoo olevansa surullinen ja masentunut, heistä enemmän kuin joka kymmenes jatkuvasti. Selvitys julkaistaan hetkellä, jolloin maassa pelätään koronavirusepidemian puhkeamista. Sodan vuoksi heikentyneeseen terveydenhuoltoon ja avustustyöhön kohdistuvat paineet lisääntyisivät merkittävästi, mikäli virus leviäisi maassa.

Pelastakaa Lasten tutkimus tuo esiin seuraukset siitä, että lapset elävät jatkuvan väkivallan, ilmaiskujen, pommitusten ja tarkka-ampujien uhan alla. Noin joka viides haastatelluista lapsista kertoo olevansa aina peloissaan. Kaikista lapsista yli puolet (52%) kokee, ettei ole ikinä turvassa ollessaan vanhemmistaan erossa. Hieman suurempi osa lapsista (56%) sanoo, ettei tunne oloaan turvalliseksi kävellessään yksin.

Pelastakaa Lasten selvitys on mittavin tällä viikolla viisi vuotta kestäneen sodan aikana tehty lasten mielenterveyteen liittyvä kyselytutkimus. Pelastakaa Lasten kyselyyn osallistui 629 lasta (13–17-vuotiaita) ja 627 lasten huoltajaa Adenin, Lahjiin ja Taizzin maakunnissa.

  • 38 prosenttia lasten huoltajista ilmoittaa lasten painajaisten lisääntyneen
  • 18 prosenttia lapsista tuntee itsensä surulliseksi aina, 51 prosenttia lapsista silloin tällöin
  • 8 prosenttia huoltajista kertoo lastensa yökastelun lisääntyneen
  • 16 prosenttia lapsista sanoo, ettei koskaan tai vain harvoin pysty rentoutumaan
  • 36 prosenttia lapsista kokee, ettei heillä ole yhteisössään ketään, jonka kanssa puhua, jos ovat surullisia tai poissa tolaltaan

Haastatelluista lapsista monet kertovat ahdistukseen viittaavista oireista, kuten sykkeen noususta, vatsakivuista ja hikoilevista kämmenistä tai siitä, että he tuntevat olonsa huteraksi pelätessään.

– Juoksimme ulos koko perhe – kaikki juoksivat henkensä edestä päästääkseen pois pommituksen alta. Siinä tilanteessa unohdimme yhden serkuistani, kertoo neljätoistavuotias Eyad*.

Sa’dan kaupungista kotoisin oleva Eyad, menetti toisen silmänsä ilmaiskussa. Poika tykkää pelata koripalloa, koska tämä auttaa häntä lievittämään ahdistustaan.

– Minusta on tullut laiska. En halua opiskella ja tunnen itseni koko ajan väsyneeksi, kuolleeksi. Voi sanoa, että menetin toivoni. Kun olimme nuoria, ennen ilmaiskujen alkamista, kaikki lapset kokoontuivat yhteen laulamaan ‘lentokone lentää, lentävä kone’ aina kuin näimme lentokoneen. Nyt ilmaiskujen jälkeen pelkäämme tätä hyvin paljon, sanoo Eyad.

Lapset kärsivät konfliktista eniten

Konfliktin siviiliväestöön kohdistuvien vaikutusten seurantajärjestelmän, Civilian Impact Monitoring Projectin (CIMP) tietojen mukaan konflikti on johtanut 809 lapsen kuolemaan ja 1238 lapsen haavoittumiseen 1.12.2017 (jolloin seuranta käynnistettiin) ja 29.2.2020 välisenä aikana.

Maan lapsista noin 10,3 miljoonalla ei ole varmuutta riittävästä ravinnosta. Näistä lapsista 2,1 miljoonaa kärsii akuutista aliravitsemuksesta ja kaksi miljoonaa on joutunut pakenemaan kodeistaan. Jemenin humanitaarisen avun terveysklusteri arvioi, että lähes 1,2 miljoonaa lasta on viimeisen kolmen vuoden aikana sairastunut koleraan, kurkkumätään tai denguekuumeeseen. Pelastakaa Lapset varoittaa, että mahdollisuudet toimia tehokkaasti koronavirusta vastaan ovat heikot Jemenissä. Terveydenhuollon resurssit ovat rajalliset ja avustustyöhön kohdistuvat paineet lisääntyisivät merkittävästi, mikäli virustapauksia todettaisiin maassa.

– Elämäni on muuttunut veljieni kuoleman jälkeen. Olen surullinen, kun muistelen heitä. Jotta saisin muuta ajateltavaa, menen ulos leikkimään tai tekemän jotain muuta. Ilmaiskujen takia lapset surevat veljiään, isiään ja äitejään kaikkialla Jemenissä, sanoo 10-vuotias Abed* Sa’dan kapupungista.

Abed menetti kaksi veljeään ilmaiskussa, joka kohdistui sairaalaan, jossa hänen isänsä on töissä.

Pelastakaa Lapset tukee 11-vuotiasta Abedia toipumaan kahden vanhemman veljen menetyksestä. Pojan perhettä on myös autettu turvaamaan toimeentulonsa. Kuva: Sami Jassar / Pelastakaa Lapset

Lapset tarvitsevat paikkoja, joissa he voivat tuntea olevansa turvassa ja joissa he voivat rentoutua. Pitkittyneestä ja jatkuvasta stressistä voi seurata myös kroonisia fyysisiä ja mielenterveydellisiä haittoja ja sairauksia. Mikäli lasten mielenterveydellisiin tarpeisiin ei vastata, voivat seuraukset olla pitkäkestoiset ja tulevat koskemaan kokonaista sukupolvea.

Viimeisimpien tietojen mukaan Jemenissä on vain kaksi lastenpsykiatria ja mielenterveyshoitajia on yksi 300 000 ihmistä kohden. Lasten henkisen hyvinvoinnin parantamiseksi tarvitaan lisää rahoitusta mielenterveystyöhön ja asiantuntemuksen lisäämiseksi.

Rauhanomainen ratkaisu on ainoa tie eteenpäin

Pelastakaa Lapset kehottaa konfliktin osapuolia toimimaan väkivallan lopettamiseksi ja rauhanomaisen ratkaisun löytämiseksi.

– Kansainvälisen yhteisön muiden jäsenten on tehtävä kaikkensa edistääkseen poliittista vuoropuhelua ja sotivien osapuolten sitoutumista rauhanprosessiin. Koronaviruksen muodostama uhka vain korostaa tärkeyttä saada vihollisuudet loppumaan välittömästi, sanoo Pelastakaa Lasten vaikuttamistyön asiantuntija Tapio Laakso.

– Suomen hallituksen aiemmin tässä kuussa tekemä päätös jatkaa sotatarvikkeiden vientiä Arabiemiraatteihin, ei edistä rauhanomaisen ratkaisun löytymistä Jemenin tilanteeseen. Pidämme synkkänä viestinä hallituksen päätöstä pyörtää Suomen asevientikielto Jemenissä sotivan liittouman tärkeimmille valtioille. Myös Suomen on kannettava vastuunsa ja olla ruokkimatta konfliktia edes epäsuorasti.

– Inhimilliset kärsimykset ovat jatkuneet Jemenissä jo viisi vuotta. Monet lapset ovat liian peloissaan leikkiäkseen ulkona. He kastelevat sänkynsä kuullessaan yläpuolella lentäviä koneita tai putoavia pommeja. Tämä on sota lapsia vastaan, ja sen pitää loppua, toteaa Laakso.

Apu tavoittaa lapset

Auttaakseen lapsia selviytymään kokemuksistaan, Pelastakaa Lapset on perustanut 50 lapsiystävällistä tilaa, joissa lapset voivat leikkiä, olla vuorovaikutuksessa muiden lasten kanssa ja kehittää kognitiivisia taitojaan. Tilojen kautta Pelastakaa Lapset on tavoittanut lähes 250 000 lasta konfliktin kärjistymisen jälkeen.

Pelastakaa Lapset lisää lasten huoltajien tietoisuutta lasten oikeuksista, vahvistaa lasten kykyä sopeutua tilanteeseen sekä työskentelee asiantuntijoiden kanssa varmistaakseen sen, että erityistä mielenterveydellistä tukea tarvitsevat lapset saavat apua.

Pelastakaa Lasten, järjestön yhteistyötahojen sekä terveydenhuollon työntekijöitä ja muita ammattilaisia on koulutettu antamaan psykologista ensiapua lapsille, jotka ovat kokeneet järkyttäviä asioita.

* Nimi muutettu henkilöllisyyden suojelemiseksi

* Lataa raportti: Five years of fear and loss: the devastating impact of war on the mental health of Yemen’s children

Auta Jemenin lapsia – tee lahjoitus 

Vaadi kanssamme loppua sodalle lapsia vastaan – allekirjoita vetoomus