Vähintään 48 000 rohingya-vauvaa syntyy ylikansoitetuilla pakolaisleireillä Bangladeshissa vuonna 2018

Vähintään 48 000 rohingya-vauvaa syntyy ylikansoitetuilla pakolaisleireillä Bangladeshissa vuonna 2018

Uusien laskelmien mukaan yli 48 000 rohingya-lasta syntyy tänä vuonna erittäin vaikeisiin olosuhteisiin Myanmarista paenneiden leireillä Bangladeshissa. Terveyspalvelut ovat riittämättömät ja perheet ovat riippuvaisia ruoka-avusta selviytyäkseen.

Vain harvojen näistä lapsista odotetaan syntyvän terveysklinikoilla ja vastasyntyneet voivat helposti sairastua ja joutua aliravituksi. Tämä puolestaan lisää heidän riskiä menehtyä ennen viidettä ikävuottaan.

Jila (nimi muutettu), 21, on raskaana oleva yhden lapsen äiti. Hän kehottaa naapureita olemaan hankkimatta lisää lapsia, sillä olosuhteet leirillä ovat niin huonot. Jila on kiitollinen siitä, että hän on voinut käydä Pelastakaa Lasten terveysklinikalla tarkistuksissa ja saanut lääkkeitä. Kuva: Maria de la Guardia/Antonia Roupell, Pelastakaaa Lapset

– Vuoden 2018 aikana elävänä syntyneiden vauvojen määrän odotetaan olevan jopa 130 päivässä. Useimmat lapset syntyvät todennäköisesti teltoissa. Tähän vaikuttaa se, että synnyttäville naisille ei ole riittävästi saatavilla ympärivuorokautisia laadukkaita terveyspalveluja. Terveydenhoitoon pääsy on myös haasteellista, toteaa Rachael Cummings, Pelastakaa Lasten terveydenhuollon neuvonantaja Cox’s Bazarin alueella Bangladeshissa.

– Leireillä sanitaatio on puutteellinen ja sairaudet, kuten kurkkumätä, tuhkarokko ja kolera, leviävät helposti. Vastasyntyneet ovat erityisen alttiit näille. Yhdenkään lapsen ei pitäisi syntyä tällaisissa olosuhteissa.

Pelastakaa Lapset ylläpitää yhdeksää terveysklinikkaa Cox’s Bazarissa. Jokaisessa klinikassa kokeneet lääkärit, sairaanhoitajat ja kätilöt ottavat vastaan noin 70 ihmistä päivässä. Monet heistä ovat raskaana olevia tai vastikään synnyttäneitä naisia, sekä ihmisiä, jotka kärsivät esimerkiksi ihosairauksista, kuumeesta tai aliravitsemuksesta.

– Avustusjärjestöt, kuten Pelastakaa Lapset, tekevät kaikkensa. Tarpeet ovat kuitenkin valtavat, eikä meillä ole riittävästi resursseja ja rahoitusta, jotta jokainen vaikeassa asemassa oleva äiti ja lapsi saisi tarvitsemaansa lääketieteellistä hoitoa. Pyydämme kansainvälistä yhteisöä lisäämään rahoitustaan avustustoimille, jotta heikossa asemassa olevat rohingya-lapset ja perheet saavat epätoivoisesti tarvitsemaansa tukea.

Leireillä Pelastakaa Lapset ylläpitää lapsiystävällisiä tiloja ja lasten leikkialueita sekä toteuttaa varhaiskasvatuksen ohjelmia rohingya-lapsille. Järjestö myös jakaa ruokaa, lämpimiä vaatteita, pressuja sekä hygienia- ja kotitaloustarvikkeita. Tämä apu on Bangladeshissa tavoittanut jo yli 380 000 rohingyaa syyskuusta 2017 lähtien.

Pelastakaa Lasten terveysklinikka Bangladeshin Cox’s Bazarissa. Kuva: Maria de la Guardia/Antonia Roupell, Pelastakaaa Lapset

Auta rohingya-lapsia
Tekstaa LAPSELLE numeroon 16499 (viestin hinta 10 €)  Soita lahjoituspuhelimeen 0600 03365 (20,11 € + pvm) Lahjoita netissä: www.pelastakaalapset.fi/lahjoita     Lahjoita keräystilille: Nordea FI64 1017 3000 2107 27 (viestiksi Rohingya)
Aloita oma keräys osoitteessa: oma.pelastakaalapset.fi