Vähintään 20 000 lasta uhkaa menehtyä kuivuudesta kärsivässä Somaliassa

Vähintään 20 000 lasta uhkaa menehtyä kuivuudesta kärsivässä Somaliassa

Vakavasta akuutista aliravitsemuksesta kärsivien lasten lukumäärä on Somaliassa kasvanut rajusti. Tuoreen selvityksen mukaan tilanne on hälyttävä lähes puolessa selvityksen alla olevista piirikunnista.

Yli 20 000 lasta yhdeksässä piirikunnassa on vaarassa kuolla nälkään muutaman kuukauden sisällä, mikäli kansainvälinen yhteisö ei jatka humanitaarisen avun antamista vakavasta kuivuudesta kärsivälle Somalialle.

Jama (oikealla) haki apua aliravitsemuksesta kärsiville lapsilleen Pelastakaa Lasten tukemasta hoitoyksiköstä Buraon sairaalassa Somalimaassa. ”Toin viisi lapsistani tänne hoitoyksikköön. Lapsista yksi, joka oli kolmivuotias, menehtyi viime yönä. Kaksi on vakavasti aliravittuja ja yksi on toipunut”, Jama kertoo. Ihmisten menettäessä kaiken karjansa, he joutuvat aliravituksi. Meillä ei ole mitään syötävää, kuten maitoa ja voita. Minulla oli 300 vuohta ja lammasta, mutta nyt näistä vain 30 on jäljellä.” Kuva: Mustafa Saeed/Pelastakaa Lapset

Uuden selvityksen mukaan vakavasta akuutista aliravitsemuksesta kärsivien lukumäärä on noussut merkittävästi lähes joka toisessa selvityksen kohteena olevista yhdeksästä piirikunnasta. Pelkästään Matabanin alueella 9,5 prosenttia alle viisi vuotta vanhoista lapsista on nyt vakavasti aliravittuja. Selvityksen toteuttivat Pelastakaa Lapset, Concern Worldwide ja Action Against Hunger.

Suoranaisen nälänhädän julistaminen edellyttää, että määrätyt aliravitsemukseen, elintarvikehuoltoon ja kuolleisuuteen kuuluvat kriteerit täyttyvät. Aliravitsemuksen nopea yleistyminen viittaa siihen, että tietyillä aluilla vallitsee jo nälänhädän kaltaiset olosuhteet.

”Viimeisimmät sateet ovat olleet epäsäännölliset, eivätkä ole olleet riittäviä maanviljelyyn.  Perheet menettävät yhä vähäiset toimeentulonsa ja karjansa. Heillä ei juuri ole mahdollisuuksia jäljellä huolehtia lapsistaan, mikä osoittaa selkeästi, että nälänhätä on todellinen riski”, toteaa Hassan Noor Saadi, Pelastakaa Lasten maajohtaja Somaliassa.

Avustustoimiin tarvitaan arviolta 1,3 miljardia euroa. Tästä tarpeesta vain 488 miljoonaa on katettu.  Pelastakaa Lapset kehottaa kansainvälistä yhteisöä tekemään kaikkensa, jotta vuoden 2011 nälänhätä ei toistuisi. Tuolloin enemmän kuin 250 000 ihmistä menehtyi. Heistä puolet oli lapsia.

”Suomen ja muiden avunantajien tämän vuoden aikana myönnetyt varat ovat antaneet meille mahdollisuuden laajentaa avustustoimiamme. Pelastakaa Lasten apu on jo tavoittanut lähes miljoona lasta eri puolilla Somaliaa. Nämä varat loppuvat kuitenkin pian, jättäen miljoonat erittäin vakavan uhan alle, toteaa Sanna Juntunen, Pelastakaa Lasten humanitaarisen avun asiantuntija.

”Vakava akuutti aliravitsemus on lapsille aina hengenvaarallinen tila.  Pienten lasten riski menehtyä on hyvin suuri, mikäli oikeanlaista hoitoa ei saa ajoissa. Aliravitsemus haittaa lasten kasvua ja kehitystä pitkällä aikajaksolla, joten tämän nälkäkriisin seuraukset voivat olla elinikäiset.”

”Lapsellani oli yskää, ripulia ja hän oksenteli. Nyt hänellä on kuumetta ja turvonnut vatsa. Poika on ollut sairaana 20 päivää. Ennen kun tulimme tänne, olimme Ainabon sairaalassa muutama yö ja he kertoivat lapsen kärsivän aliravitsemuksesta.” Aminan perhe joutui jättämään kotinsa menetettyään lähes kaiken karjansa ja hakeutui maansisäisten pakolaisten leirille. ”Söimme mitä saimme muilta ja mitä löysimme, yhden tai kaksi kertaa päivässä.” Kuva: Mustafa Saeed/Pelastakaa Lapset

Aliravitsemuksen lisäksi lasten terveyttä uhkaa eri puhjenneet tarttuvat taudit. Eri puolilla maata yksin kolera on vaatinut noin 800 ihmisen hengen tämän vuoden aikana.

Miten voit auttaa

Jokainen meistä voi olla mukana auttamassa nälästä ja aliravitsemuksesta kärsiviä lapsia. Esimerkiksi kymmenellä eurolla  aliravitulle lapselle voidaan osana hänen hoitoaan antaa ravinteikasta pähkinätahnaa kolmen viikon ajan.

  • Soita lahjoituspuhelimeen 0600 03325 (20,11 € + pvm)
  • Tekstaa LAPSELLE numeroon 16499 (viestin hinta 10 €)
  • Tee lahjoitus keräystilille: FI64 1017 3000 2107 27 (viite 3140019)
  • Tee verkkolahjoitus (valitse lahjoituskohteeksi Nälänhädästä ja aliravitsemuksesta kärsivät lapset)
  • Aloita oma keräys Itä-Afrikan lapsille