Uusi terveyskriisi uhkaa Bangladeshin rohingya-pakolaisia

Uusi terveyskriisi uhkaa Bangladeshin rohingya-pakolaisia

Bangladeshissa on alkamassa monsuunikausi, joka voi tuoda lähes kolme metriä vettä rohingya-pakolaisten asumuksiin. Seurauksena voi olla uusia tautiepidemioita.

Pian alkava monsuunikausi uhkaa aiheuttaa uuden terveyskriisin Bangladeshissa, jossa Myanmarista tulleet rohingya-pakolaiset elävät vaikeissa olosuhteissa.

Järjestömme peräänkuuluttaa avunantajamailta lisää rahoitusta kriisin hoitamiseksi. YK ja kansainväliset avustusjärjestöt julkaisivat tänään uuden avustussuunnitelman. Tämän toteuttamiseksi tarvitaan 950 miljoonaa dollaria (noin 770 miljoonaa euroa) 884 000 rohingyan sekä 336 000 pakolaisia vastaanottaneiden yhteisöjen asukkaan auttamiseen seuraavien kymmenen kuukauden aikana.

– Uuden ja tappavan terveyskriisin mahdollisuus on hyvin todellinen. Monsuunisateiden odotetaan vahingoittavan neljäsosaa leirien vessoista ja puolta kaivoista. Ylivuotavat ihmisjätökset ja tulvavesi muodostavat katastrofin reseptin, sanoo Myriam Burger, Pelastakaa Lasten terveysneuvonantaja Cox’s Bazarissa Bangladeshissa.

Cox’s Bazarin alueelle odotetaan noin 2,7 metriä monsuunisateita. Sateet tulevat yleensä kesä- ja elokuun välillä, mutta ne ovat yleisiä jo huhtikuussa. Myös syklonien riski on korkea huhtikuun puolivälistä kesäkuun puoliväliin.

Burgerin mukaan monsuunikauteen varautumista on lisättävä välittömästi. Leirien ja asuinalueiden infrastruktuuria on vahvistettava ja haavoittuvimmassa asemassa olevia perheitä on siirrettävä turvallisemmille alueille.

– Muuten suuri määrä koteja tuhoutuu, teille ja asumuksiin tulvii alavilla alueilla ja siltoja tuhoutuu. Myös tappavien maanvyörymien todennäköisyys kasvaa. Se luo katastrofin katastrofin sisälle ja uhkaa tuhansien lasten henkeä.

Cox’s Bazariin on paennut väkivaltaa viime vuoden elokuun 25. päivän jälkeen yli 671 000 Myanmarin rohingya-kansan jäsentä. Bangladeshiin oli tätä aiemmin paennut yli 200 000 rohingyaa. Myös paikalliset asukkaat kärsivät kriisistä. Kurkkumätä ja tuhkarokko ovat jo puhjenneet leireillä ja epävirallisissa asutuksissa. Alle 5-vuotiaiden aliravitsemus on hälyttävän korkealla.

Avustustoimiin tarvitaan lisää varoja muun muassa ruuanjakeluun, parempiin terveyspalveluihin, asumusten vahvistamiseen sekä monsuunikauteen valmistautumiseen.

Pelastakaa Lasten avustustyöntekijä keskustelemassa 11-vuotiaan tytön kanssa ylläpitämässämme lapsiystävällisessä tilassa. Kuva: Turjoy Chowdhury/Pelastakaa Lapset

Uuden avustussuunnitelman mukaan aiotaan myös parantaa lasten koulutusta. Tällä hetkellä vain neljännes rohingya-lapsista Bangladeshissa saa koulutusta ja lähes puolet paikallisistakaan lapsista ei saa alakoulua loppuun. Alueelle tarvitaan ainakin 5 000 hyvin varusteltua luokkahuonetta. Leireillä on tällä hetkellä toiminnassa 1 102 oppimiskeskusta. Tulvat ja maavyörymät voivat uhata osaa näistä.

Koulutus on tärkeää, sillä se turvaa lasten tulevaisuuden ja samalla heitä voidaan suojella erilaisilta uhilta, kuten hyväksikäytöltä ja ihmiskaupalta. Lapsia voi myös opastaa, miten toimia tulvan aikana tai muissa vaaratilanteissa.
Tällä hetkellä ylläpidämme yli sataa oppimiskeskusta, joissa lapset saavat koulutusta omalla kielellään. Olemme lisäksi perustaneet 86 lapsiystävällistä tilaa, joissa tuetaan lasten psykososiaalista hyvinvointia ja toipumista.

Pelastakaa Lasten apu on tähän mennessä tavoittanut 608 405 ihmistä, joista 356 266 on lapsia.

Auta rohingya-lapsia

Soita lahjoituspuhelimeen 0600 03365 (20,11 € + pvm)
Lahjoita netissä: www.pelastakaalapset.fi/lahjoita
Lahjoita keräystilille: Nordea FI64 1017 3000 2107 27 (viestiksi Rohingya)
Aloita oma keräys osoitteessa: oma.pelastakaalapset.fi