Tuhannet lapset jälleen paossa väkivallan kiihdyttyä Syyrian Idlibissä ja Aleppossa

Jopa 200 000 lasta ja heidän perheenjäsentään on viimeisen kahden kuukauden aikana joutunut pakenemaan kiihtyneiden taisteluiden tieltä pohjoisessa Syyriassa.

Väkivaltaisuuksien seurauksena ainakin 34 lasta on YK:n tietojen mukaan tapettu tammikuun 15. päivän jälkeen.

– Ilmahyökkäykset alkoivat, joten piilouduimme kellariin. Ystäväni kanssa olin ennen koulussa, mutta sitä vastaan hyökättiin, kertoo Ma’arrat al-Nu’manin kaupungista paennut 10-vuotias Hayat*, joka nyt elää teltassa asutuskäyttöön otetullulla leikkikentällä.

Vuoden alusta lähtien vähintään 37 000 lasta on joutunut pakenemaan asuinsijoiltaan Luoteis-Syyriassa. Pelastakaa Lasten yhteistyökumppanit Idlibin maakunnassa varoittavat, että paenneiden määrä voi olla virallisia lukuja suurempi. Suuri osa perheistä on joutunut pakenemaan jo useamman kerran. Lapset ovat näin jatkuvasti altistuneet erilaisille heidän henkeään, turvallisuuttaan ja terveyttään uhkaaville tekijöille. Paenneista monet ovat kyenneet ottamaan mukaansa vain sen, mitä he pystyvät kantamaan. Ankara talvinen sää pahentaa lasten tilannetta entisestään.

– Tilanne täällä on vaikea ja palveluita ei ole. On kylmä ja teltta tulvii sadevedestä. Lapset ovat kylmissään, eikä täällä ole lämmitystä, eikä mitään apua, toteaa perheensä kanssa Ma’arrat al-Nu’maninsta Idlibiin paennut Karim*.

– Idlibissä ja Aleppossa jälleen kerran pakenevien perheiden määrä on valtava. Ihmiset keräävät taas mukaansa sen vähän minkä pystyvät hakeutuessaan turvaan. Näemme mailien pituisia saattueita, joissa ajoneuvoja on silmänkantamattomiin. Yhteistyökumppanimme kertovat, että siirtymään joutuneita on enemmän kuin he ovat koskaan ennen nähneet, sanoo Pelastakaa Lasten Syyrian avustustoimia johtava Sonia Khush.

Pelastakaa Lapset vaatii konfliktin kaikkia osapuolia lopettamaan lapsia vastaan kohdistuvan sodan sekä noudattamaan kansainvälisen humanitaarisen oikeuden säännöksiä, jotka ovat omiaan suojelemaan lapsia ja muuta siviiliväestöä konflikteissa.

Pelastakaa Lasten yhteistyökumppanit Idlibissä auttavat ihmisiä siirtymään pois taistelualueilta kaikkia keinoja käyttäen, mukaan lukien kirjastoautoja. Osana järjestön hätäapua lapsille ja perheille annetaan terveydenhoitoa, ruokaa ja hygieniatarvikkeita. Lapsia tuetaan myös jatkamaan koulunkäyntiään.

*Nimi muutettu henkilöllisyyden suojelemiseksi.

  • Luoteis-Syyriassa lähes 390 000 ihmistä on YK:n tietojen mukaan joutunut siirtymään asuinsijoiltaan joulukuun 1. päivästä lähtien. Joulukuussa 2019 paenneita oli 315 000. Suuri osa paenneista on lähtenyt liikkeelle Idlibin maakunnan eteläosista sekä Aleppon alueen läntisistä osista, ja ovat hakeutuneet luoteisen Idlibin asutuskeskuksiin tai leireille.
  • Vähintään 81 siviiliä on kuollut ilma-iskuissa tai maataistelujen seurauksena Luoteis-Syyriassa tammikuun 15.–23. välisenä aikana. Kuolleista 34 on lapsia, joista 14 tyttöä ja 20 poikaa. Lisätietoja: OCHA, Recent Developments in Northwest Syria, Situation Report No. 7 (29.1.2020)
  • Vähintään puolet Luoteis-Syyriassa paenneista on Pelastakaa Lasten arvion mukaan lapsia.

Auta Syyrian lapsia – tee lahjoitus

Vaadi kanssamme loppua sodalle lapsia vastaan – allekirjoita vetoomus Loppu sodalle lapsia vastaan