Talouden romahtaminen Jemenissä on lapsille yhtä merkittävä uhka kuin taistelut

Talouden romahtaminen Jemenissä on lapsille yhtä merkittävä uhka kuin taistelut

Syöksyvä talous sekä heikentyvä valuutta johtavat yhä useamman lapsen ennenaikaiseen kuolemaan JemenissäRuoan hinta on konfliktin aikana lähes kaksinkertaistunut.

Peruselintarvikkeiden, kuten jauhojen, riisin, suolan, sokerin ja ruokaöljyn hinnat ovat lähes kaksinkertaistuneet yli kolme vuotta kestäneen Jemenin konfliktin aikana. Perheet joutuvat kamppailemaan päivittäin saadakseen riittävästi ruokaa. Vanhemmat jättävät itse syömättä tai näkevät jopa nälkää kyetäkseen ruokkimaan lapsiaan. YK on varoittanut, että Jemeniä uhkaa pahin nälänhätä sataan vuoteen. 

Jemenin valuutan syöksykierre on jatkuvasti nostanut elintärkeiden tarvikkeiden hintoja. Kriisin alussa yhdellä Yhdysvaltain dollarilla sai 215 rialia. Maan valuutta on siitä lähtien heikentynyt 238 prosenttia. Tämän vuoden lokakuussa dollarilla sai 727 rialia. Voimakas inflaatio on johtanut keskeisten hyödykkeiden, kuten sähkön, polttoaineen ja lääkkeiden hintojen merkittävään nousuun.

Tällä hetkellä yli puolet väestöstä (52 %) elää kansainvälisen köyhyysrajan alapuolella, eli joutuu tulemaan toimeen 1,90 dollarilla päivässä. Vuonna 2014 äärimmäisessä köyhyydessä eli alle kolmannes väestöstä.

Julkisen sektorin palkkoja ei ole maksettu kuukausiin, joissain tapauksissa vuosiin. Tällä on hyvin suuri merkitys, sillä julkisen sektorin osuus työvoimasta on lähes kolmannes.

– Talouden romahtaminen on Jemenin hiljainen tappaja ja monet jemeniläiset joutuvat kamppailemaan selviytyäkseen. Vanhemmat kertovat työntekijöillemme, kuinka he jättävät aterioita väliin tai ovat kokonaan syömättä jopa kaksi päivää, voidakseen antaa lapsilleen jotain siitä vähästä mitä heillä on, kertoo Tamer Kirolos, Pelastakaa Lasten maajohtaja Jemenissä.

– Pelastakaa Lapset kehottaa kaikkia konfliktin osapuolia sekä kansainvälistä yhteisöä pyrkimään vakauttamaan talouden. Sotivien osapuolten tulee rajoituksetta ja ehdoitta sallia humanitaarisen avun tarvikkeiden sekä kaupallisten tavaroiden tuonnin, jotta elinkustannukset saadaan laskemaan. 

Tukemassamme terveyskeskuksessa lääkärinä työskentelevä Mohammed antaa ohjeita ravitsevan pähkinätahnan antamisesta lapselle. Tahnaa käytetään osana aliravittujen lasten hoitoa. Kuva: Mohammed Awadh / Pelastakaa Lapset

– Ensisijaisesti on kuitenkin tärkeintä, että osapuolet sopivat vihollisuuksien lopettamisesta, kattavasta tulitauosta sekä yhteistyöstä YK:n kanssa ja että nämä sitoutuvat rauhanprosessiin ilman ennakkoehtoja. 

  • YK arvioi, että 17,8 miljoonaa jemeniläistä tarvitsee hätäruoka-apua. Maailmanpankin tilaston mukaan Jemenissä on 27,58 miljoonaa asukasta (2016). Tämä tarkoittaa, että 64,5 prosenttia, eli kaksi kolmasosaa tarvitsee hätäruoka-apua. 
  • Viime kuussa Pelastakaa Lapset raportoi, että lähes 400 000 vakavasta aliravitsemuksesta kärsivästä lapsesta 36 000 on vaarassa kuolla kuluvan vuoden aikana. 
  • Jemenin humanitaarinen kriisi on maailman pahin. Maailman ruokaohjelman mukaan 8,4 miljoonaa jemeniläistä kärsii vakavasta ruokaturvattomuudesta ja voi ajautua nälänhätään. 
  • Vähintään 1,8 miljoonaa lasta ja 1,1 miljoonaa imettävää naista kärsii akuutista aliravitsemuksesta. Noin 400 000 alle viisivuotiasta lasta kärsii vakavasta akuutista aliravitsemuksesta.

Apumme menee perille 

Jakamalla ruokaa ja käteisavustuksia olemme tähän mennessä auttaneet yli miljoonaa ihmistä selviytymään. Apua saaneista yli puolet on lapsia. Olemme myös varmistaneet, että lähes 150 000 alle viisivuotiasta lasta on saanut hoitoa aliravitsemukseen. 

Auta Jemenin lapsia

Tee lahjoitus Jemenin lasten hyväksi: www.pelastakaalapset.fi/jemen

Allekirjoita vetoomus Suomen aseviennin lopettamiseksi Jemenin konfliktin osapuolille: www.pelastakaalapset.fi/vetoomus/jemen