Syyrian Idlibissä lapset ovat jälleen paon edessä

Sadat tuhannet syyrialaiset lapset voivat joutua jälleen pakenemaan kodeistaan taistelujen tieltä, mikäli hyökkäys Idlibin maakuntaan käynnistyy. Idlibin lapset ovat joutuneet pakenemaan kodeistaan väkivaltaa jo kertaalleen. Uudella hyökkäyksellä olisi tuhoisat vaikutukset lasten hyvinvointiin, Pelastakaa Lapset varoittaa.

Monet lapsista ovat hakeutuneet turvaan maan luoteisosissa sijaitsevaan Idlibiin Itä-Ghoutasta, Itä-Alepposta ja muilta alueilla, joilla on käyty kiivaita taisteluja. Nyt he voivat joutua kokemaan uusia menetyksiä ja järkyttäviä tapahtumia.

Konfliktin kiihtymisellä Idlibin alueella olisi tuhoisat seuraukset lasten hyvinvoinnille. Hiljattain syyrialaisille koululaisille tehdyn kyselytutkimuksen mukaan yli 80 prosenttia on ahdistunut, huolissaan tai stressaantunut. Suurin osa on nähnyt tulitusta tai pommituksen, ja lähes puolet on nähnyt ihmisten haavoittuvan konfliktissa.*

– Olemme syvästi huolistamme lapsista. Avustusjärjestöt kamppailevat jo nyt pystyäkseen vastaamaan noin 3,9 miljoonan ihmisen tarpeisiin Idlibissä ja sen ympäristössä. Lähes puolet heistä on paennut jo kertaalleen ja on saapunut alueelle lähes tyhjin käsin, sanoo Anne Haaranen, Pelastakaa Lasten ohjelmajohtaja.

Viime vuosi oli Syyrian lapsille kaikkein vaarallisin.** Tänä vuonna puolestaan lähes miljoona ihmistä joutui pakenemaan ensimmäisten neljän kuukauden aikana, enemmän kuin koskaan koko konfliktin aikana.

Kaksi kolmesta lapsesta on menettänyt jonkun läheisen, saanut vammoja tai heidän kotiaan on pommitettu tai tulitettu. Monet kärsivät myös vakavasta toksisesta stressistä.***

– Seitsemän sotavuoden aikana lapset ovat nähneet ja kokeneet asioita, joita yhdenkään lapsen ei pitäisi kokea. Paikat, jotka pitäisi olla lapsille turvallisia, ovat joutuneet hyökkäysten kohteeksi. Kouluja, sairaaloita, koteja ja leikkikenttiä on tuhottu. Pelkäämme, että sama voi tapahtua nyt Idlibissä, Haaranen sanoo.

Pelastakaa Lapset vaatii konfliktin osapuolia tekemään kaikkensa lasten suojelemiseksi. Heidän on noudatettava velvoitteitaan ja varmistettava, että lapsia ja siviileitä suojellaan sekä tehtävä yhteistyötä neuvotteluratkaisun saavuttamiseksi Luoteis-Syyriassa. Kouluihin, sairaaloihin ja muihin siviilikohteisiin ei saa kohdistaa hyökkäyksiä. YK:n turvallisuusneuvosto kokoontuu huomenna 7.9. käsittelemään Idlibin tilannetta.

Syyriassa ja sen lähialueilla olemme tavoittaneet yli kaksi miljoonaa lasta opetus-, suojelu-, terveys- ja ravitsemusohjelmillamme.

Auta konflikteista kärsiviä lapsia 

Tekstaa sana LAPSELLE numeroon 16499 ja lahjoitat 10 euroa lasten hätäapuun Tee verkkolahjoitus: www.pelastakaalapset.fi/jokakuudeslapsi