Syyrian Idlibin pakolaisleireillä olosuhteet kestämättömät ankaran talvisään seurauksena

Rankkasateet ovat Syyrian Idlibin maakunnassa huuhtoneet mennessään pakolaisten telttoja ja ruokatarpeita, ja nyt moni joutuu elämään talviolosuhteissa ilman suojaa. Ainakin 11 000 lasta* on epätoivoisessa ahdingossa tulvien runtelemilla pakolaisleireillä. Pelastakaa Lapset jakaa pakolaisille muun muassa huopia ja hygieniapakkauksia.

Rankkasateet ovat aiheuttaneet kovia tulvia pakolaisleireillä. Paikalla olevien avustustyöntekijöiden mukaan olosuhteet ovat surkeat ja vaaralliset tuhansille lapsille, jotka elävät huterissa teltoissa ja keskeneräisissä rakennuksissa, joissa ei ole ikkunoita tai ovia.

Sairauksia havaitaan yhä enemmän, ja pahimmin kärsineillä alueilla perheet ovat eristyksissä. Ihmiset eivät pysty lähtemään leireiltä saadakseen terveyspalveluita. Joillakin alueilla myös kouluja on suljettu.

Aiempina vuosina pieniä lapsia on paleltunut kuoliaaksi leireillä. Tänä talvena riskit ovat entistä suuremmat, sillä pelkästään viimeisen vuoden aikana 1,5 miljoonaa ihmistä on joutunut pakenemaan kodeistaan, ja suojista, huovista ja lämmitykseen tarvittavasta polttoaineesta on pulaa.

Aseellisten ryhmien välinen väkivalta on viime viikkoina lisääntynyt, mikä on joillakin alueilla viivästyttänyt hätäavun toimittamista ilman suojaa jäätävässä säässä eläville perheille.

”Kaikki jäi tulvan alle”

Syyrian konflikti on ajanut valtavat määrät ihmisiä pakenemaan maan luoteisosassa sijaitsevaan Idlibin maakuntaan sekä tämän alueen sisällä. Se on yksi sisäisten pakolaisten tiheimmin asuttamista alueista koko maailmassa. Lähes puolet alueen kolmesta miljoonasta ihmisestä on joutunut pakenemaan ainakin kerran. Pakolaisleirejä ja muita asutuksia on yhteensä 317.

– Nukumme lattialla, öisin on todella kylmää. Kun alkoi sataa, siirsimme telttamme korkeammalle alueelle ja sytytimme nuotion, mutta kaikki jäi tulvan alle, kertoo viime vuonna Idlibiin paennut Maher, (nimi muutettu), 10.

– Olosuhteet leireillä ja asutuksissa, joissa kotiseuduiltaan siirtymään joutuneet lapset elävät, ovat viheliäiset. Perheet kärsivät kylmästä, ja heillä on vain alkeelliset suojat. Aliravitut ja pienet lapset ovat erityisen alttiita taudeille tässä säässä, sanoo Pelastakaa Lasten Syyria-operaation johtaja Sonia Khush.

– Havaitsemme Pelastakaa Lasten tukemilla terveysasemilla usein sairauksia, jotka rehottavat epäsiisteissä, ylikansoitetuissa elinolosuhteissa, kuten esimerkiksi korva-, silmä-, ja hengitystieinfektioita. Myös anemia on yleistä, sillä lapsilla ja raskaana olevilla naisilla ei ole riittävästi ravitsevaa ruokaa.

Väkivallan viimeaikainen lisääntyminen Idlibissä on huolestuttavaa, ja sillä on ollut välitön vaikutus kaikkein heikoimmassa asemassa oleviin. Suuremmalta sotilaalliselta hyökkäykseltä on vältytty Turkin ja Venäjän päästessä viime syksynä sopimukseen demilitarisoidun vyöhykkeen perustamisesta. On elintärkeää, että tätä sopimusta noudatetaan täysin. Konfliktin pahentuminen johtaisi tuhansien perheiden pakenemiseen. Ainakin 700 000:n odotetaan joutuvan pakenemaan, vaikka hyökkäys olisi pienempikin.

– Meidän on välittömästi lisättävä henkiä pelastavaa apua talvesta kärsiville lapsille ja perheille Idlibissä ja muualla Syyriassa. Lapset ovat kauhuissaan heitä mahdollisesti uhkaavasta väkivallasta ja pakolaisiksi joutumisesta. Osapuolten pitää sallia humanitaarisen avun kuljetukset sekä tehdä yhteistyötä, jotta kriisissä saataisiin aikaan neuvotteluratkaisu. Se säästäisi yli miljoonaa Idlibin lasta lisäkärsimyksiltä, Khush sanoo.

Myös Syyrian naapurimaassa Libanonissa pakolaiset ovat joutuneet jääkylmään säähän vuoden ensimmäisen rankan lumimyrskyn vuoksi. Noin 50 000 ihmistä elää epävirallisissa asutuksissa, jotka voivat kärsiä myös tulvista. Ainakin 66 asumusta on joutunut tulvien valtaan 9. tammikuuta mennessä. Pelastakaa Lapset toimittaa Libanoniin hätäapua, jotta suojia saataisiin vahvistettua ja tulvavesi poistettua.

  • Syyrian kriisi on nyt kahdeksannella vuodellaan ja humanitaarinen tilanne on monilla alueilla pahempi kuin koskaan. Yli 13,1 miljoonaa ihmistä tarvitsee välittömästi humanitaarista apua, ja yli puolet maan väestöstä on joutunut pakenemaan kodeistaan.
  • Noin 2,9 miljoonaa ihmistä elää Idlibissä ja sen lähialueilla. Ainakin 1,4 miljoonaa on maan sisäisiä pakolaisia, jotka ovat jo joutuneet pakenemaan kodistaan ainakin kerran. Jotkut Idlibin lapset ovat muuttaneet seitsemän kertaa tai useammin etsiessään suojaa konfliktilta. Maansisäisistä pakolaisista yli puolen arvioidaan olevan lapsia. Lisätietoa täällä.
  • Pelastakaa Lapset on julkaissut Luoteis-Syyrian humanitaarisesta kriisistä selvityksen Idlib: Children’s Lives on the Line
  • Hiljattain tehdyn arvion mukaan Idlibin 26 alueesta 22:lla ihmiset kärsivät akuutista ruokakriisistä. Kolmella alueella ruokapula määritellään hätätilaksi. Kahdella näistä alueesta, Sanjarissa ja Danassa, elää lähes puoli miljoonaa ihmistä. Konfliktin merkittävä kärjistyminen ajaisi tuhansia ihmisiä lisää näille alueille Idlibin rajalle, mikä lisäisi ruokapulaa ja venyttäisi humanitaarisen avun operaatiot yli kestokyvyn.

Hädänalaisille apua

Pelastakaa Lapset tukee monia ohjelmia Idlibissä: kouluja, terveyspalveluita, lastensuojelua ja hätäavun toimittamista. Alueella oleville pakolaisille jaetaan lähipäivinä yli tuhat huopaa, nukkuma-alustaa ja muovipressua sekä 300 hygieniapakkausta, jotka sisältävät saippuaa, hammastahnaa, hammasharjan ja terveyssiteitä.

Noin 1,5 eurolla syyrialaislapsi saa kolme paria paksuja sukkia. Dieselkäyttöinen lämmitysliesi maksaa noin 34 euroa.

Auta Syyrian Lapsia: www.pelastakaalapset.fi/syyria