Syyrian Idlibissä uhriluvut kasvavat koulujen jouduttua hyökkäysten kohteiksi

Syyrian Idlibissä uhriluvut kasvavat koulujen jouduttua hyökkäysten kohteiksi

Eilen ainakin yksi tyttö ja yhdeksän muuta siviiliä kuoli pommituksissa, jotka kohdistuivat kymmeneen kouluun. Tulituksen sattuessa koulupäivä oli käynnissä osassa kouluissa, toisten ollessa suljettuina tai majoituskäytössä.

Pelastakaa Lasten ja järjestön yhteistyökumppani Hurras Networksin tietojen mukaan ainakin kolme opettajaa on kuolleiden joukossa. Kymmenet lapset sekä ainakin seitsemän opettajaa haavoittui iskuissa. Yhdessä koulussa, johon oli majoittautunut taisteluja paenneita ihmisiä, menehtyi neljä ihmistä, 15 muun haavoittuessa. Idlibin alueella ei ole yli vuoteen isketty yhtä suureen määrään kouluja yhden päivän aikana, arvioi Pelastakaa Lasten yhteistyökumppani Hurras Network. Tammikuun alusta lähtien 22 koulua on joutunut hyökkäyksen kohteeksi.

– Tänään [tiistaina] järkytyimme kranaattitulen yhtäkkiä osuessa kouluihin. Pahoin vaurioituneessa koulussa monet haavoittuivat, toisten tullessa tapetuiksi. Luonnontieteiden opettaja tapettiin ja kuusi hänen kollegaa haavoittui, kertoo yksi Pelastakaa Lasten haastattelema silminnäkijä.

Humanitaarisen oikeuden mukaan siviilejä on suojeltava ja siviilikohteita kuten kouluja ja sairaaloita vastaan ei saa hyökätä.

– Koulujen on oltava lapsille turvallisia, jopa konfliktialueella. Tämän päivän [tiistain] hyökkäykset osoittavat jälleen, että lapsiin ja siviileihin kohdistuva väkivalta on saanut katastrofaaliset mittasuhteet Luoteis-Syyrian taisteluissa, ja on selvästi yli sen, mikä on hyväksyttävää konfliktissa, sanoo Sonia Khush, Pelastakaa Lasten Syyrian maajohtaja,

YK arvioi ainakin 948 000 ihmisen joutuneen pakenemaan asuinsijoiltaan Luoteis-Syyriassa viime joulukuun alusta lähtien.

– Valtava määrä perheitä on joutunut jättämään kotinsa jo monta kertaa hakiessaan edes jonkinasteista turvaa ja vakautta. Silti he joutuvat pommituksissa kohtaamaan kauhua niin päivin kuin öin. Missään ei ole turvallista, ei edes koulussa.

Pelastakaa Lapset vaatii, että vihollisuudet lopetetaan välittömästi. Konfliktin osapuolten on noudatettava kansainvälisen humanitaarisen oikeuden säännöksiä, jotka ovat omiaan suojelemaan lapsia ja muuta siviiliväestöä konflikteissa. Taistelevien osapuolten tulee tehdä kaikkensa lasten suojelun takaamiseksi.

– Kansainvälistä humanitaarista oikeutta ja ihmisoikeuksia on kunnioitettava. Tekosyitä ei voi olla, toteaa Khush.

Auta Syyrian lapsia 

OSALLISTU HÄTÄAPUKERÄYKSEEN

Vaadi kanssamme loppua sodalle lapsia vastaan – allekirjoita vetoomus Loppu sodalle lapsia vastaan