Suomalaiset innostuivat tarjoamaan lomakoteja vähävaraisille lapsille – nyt toivotaan hakemuksia apua tarvitsevilta lapsiperheiltä 

Suomalaiset innostuivat tarjoamaan lomakoteja vähävaraisille lapsille – nyt toivotaan hakemuksia apua tarvitsevilta lapsiperheiltä 

Suomalaiset ovat innolla lähteneet tarjoamaan lomakoteja lapsille. Nyt toivotaan hakemuksia perheiltä, jotka tarvitsevat lapselleen lomakotia. Lomakotia lapselle voi hakea vielä huhtikuun loppuun mennessä. Pelastakaa Lapset on laajentanut tukeaan vähävaraisten perheiden lapsille kotimaassa lahjoitusten turvin.  

Pelastakaa Lapset voi tarjota tänä kesänä lomakodin yhä useammalle vähävaraisen perheen lapselle. “Ihmiset ovat innolla lähteneet avaamaan ovensa lapsille ja tarjoamaan heille lomakoteja ensi kesäksi ympäri Suomea. Nyt etsimme avun tarvitsijoita ja odotamme uusia hakemuksia lapsiperheiltä, jotka toivovat lapselleen lomakotia”, sanoo aluetoiminnan johtaja Kristiina Mattinen Pelastakaa Lapset ry:stä. 

Lähes 120 000 lasta Suomessa elää köyhissä perheissä. Pelastakaa Lasten tavoitteena on tukea tänä vuonna yhteensä 25 000 lasta ja nuorta kotimaassa. Järjestö laajentaa tukea köyhille lapsiperheille tarjoamalla heille lomakoteja kesällä 2019 sekä kaksinkertaistamalla tänä vuonna jaettavan oppikirja- ja harrastustuen määrän.   

”Olemme todella iloisia ja kiitollisia siitä, että suomalaiset ovat lahjoitusten lisäksi lähteneet nyt myös tarjoamaan lomakoteja lapsille. Voimme nyt tarjota ensi kesäksi lomakotipaikkoja aiempaa useammille vähävaraisten perheiden lapsille. Lomakotia lapselle voi hakea vielä, hakemusten tulee olla meillä perillä viimeistään huhtikuun loppuun mennessä”, kertoo Kristiina Mattinen. 

Lomakoteja on nyt tarjolla lapsille ensi kesäksi 

Pelastakaa Lapset etsii nyt uusia hakijoita lomakoteihin kautta maan. Lomakodin lapselle tarjoaa luotettava ja vakaan elämäntilanteen omaava perhe tai aikuinen, joko maaseudulla tai kaupunkiympäristössä.   

”Kaikilla vanhemmilla ei ole varaa tarjota lapsilleen ympäristön vaihdosta lomalla. Joillakin lapsilla ei puolestaan ole tarjolla hoivaa koko kesäloman ajaksi, koska vanhemmat ovat töissä. Tilanne on usein erityisen hankala yksinhuoltajaperheissä, joissa lapset voivat joutua olemaan yksin tai keskenään kotona koulujen loma-aikana. Nämä lapset tarvitsevat heille aikaansa antavia, turvallisia aikuisia ja ympäristönvaihtelua loma-aikaan. Lomakotijakso voi olla lyhytkin aika, muutamasta päivästäviikkoon”, kertoo Kristiina Mattinen. 

“Lomakotitoiminta on ammatillisesti ohjattua vapaaehtoistoimintaa, jolla tuetaan lapsia ja lapsiperheitä. Lomakoti tarjoaalapsille mahdollisuuden virkistäytymiseen ja loman viettoon mukavan ja turvallisen aikuisen tai perheen kanssa, Mattinen jatkaa.  

Lomakotien aikuiset ovat valmennettuja ja he saavat Pelastakaa Lasten ammattitaitoista tukea tehtäväänsä. Kaikista lomakodeiksi hakeutuneista perheistä on haettu sosiaalitoimen lausunto. 

Lomakotitoimintaa jo 70 vuotta 

Pelastakaa Lapset onjärjestänytlomakotitoimintaa Suomessa jovuodesta 1949 alkaen, jolloin maassammeelettiin vaikeaa ja työntäyteistä,sodanjälkeistä jälleenrakennuksenaikakautta. Lapsille haluttiin lomakotitoiminnan avulla tarjota mahdollisuus viettää virkistävää ja voimaannuttavaa lomaa turvallisessa ympäristössä leikkien ja maaseudun tavalliseen arkeen osallistuen. Tuolloin lapset viettivät lomakodissa jopa koko kesän. Nykyisin lasten lomajaksot ovat huomattavasti lyhyempiä ja lomakotiympäristöt vaihtelevat.  

Miten lapsi voi päästä lomakotiin? 

Lapsen perhe voi hakea lomakotia Pelastakaa Lapset ry:n aluetoimistojen kautta. Lomakotia ensi kesäksi tulee hakea huhtikuun loppuun mennessä. Lisätietoja ja lomake: www.pelastakaalapset.fi/tyomme-kotimaassa/lomakodit/hae-lapselle-lomakotia/ 

Lisätietoa Eväitä Elämälle -ohjelmasta:  www.pelastakaalapset.fi/tyomme-kotimaassa/evaita-elamalle-ohjelma/