Somalia ruokakriisin partaalla – perheet valmiita luovuttamaan ilmastokriisin edessä 

Yli miljoona alle viisivuotiasta lasta Somaliassa on vaarassa kärsiä akuutista aliravitsemuksesta 

Viimeisimpien tietojen mukaan akuutin aliravitsemuksen yleisyys on noussut vakavalle tai jopa kriittiselle tasolle monilla alueilla ympäri maata. Aliravitsemuksen seuraukset voivat olla kohtalokkaat varsinkin pienille lapsille. Vakava akuutti aliravitsemus uhkaa nyt vähintään 178 400 lasta. 

Somalian konfliktin aiheuttama jatkuva epävakaus ja varojen puute vaikeuttavat työtä lasten ja heidän perheidensä auttamiseksi. 

– Näemme pahimpien pelkojemme käyvän toteen ja yli miljoona lasta kärsii jälleen kuivuudesta. Perheillä ei yksinkertaisesti ole ollut tarpeeksi aikaa toipua vuoden 2017 pitkäkestoisesta kuivuudesta. Heidän karjaansa kuoli tuolloin joukoittain, ja tuhannet joutuivat muuttamaan leireille saadakseen ruokaa ja vettä, sanoo Pelastakaa Lasten Somalian maajohtaja Mohamud Mohamed Hassan. 

Noin 2,1 miljoonan ihmisen ennustetaan kärsivän vähintään kriittisestä ruoan riittämättömästä saannista. Ruokaturvattomuuden odotetaan lokakuussa kattavan 6,3 miljoonaa ihmistä, eli lähes puolet maan väestöstä. Tilanteen ennustetaan muuttuvan hyvin vakavaksi eri puolilla maata. 

Lähes kaikki sadekaudet epäonnistuneet viime vuosina 

Seitsemän kahdeksasta viimeisimmästä sadekaudesta Afrikan sarven alueella on ollut huonoja tai epäonnistuneita vuodesta 2015 lähtien. Perheet eivät ole vielä toipuneet vuosien 2016–2017 vakavan kuivuuden aiheuttamista menetyksistä. Kyseessä oli yksi historian pahimmista kuivuuksista, ja se vaikutti 19,5 miljoonan ihmisen elämään Itä-Afrikassa. 

– Se, mikä todella huolettaa meitä, on näiden kuivuuskausien toistuminen. Paimentolaisyhteisöt eli perheet, jotka ovat riippuvaisia karjasta tulonlähteenään, tarvitsevat keskimäärin kaksi hyvää sadekautta selvitäkseen yhdestä huonosta. Somalian kuivuudet ovat ennennäkemättömän yleisiä ja vakavia, ja nyt monet aiempien vaikeuksien yli selvinneet perheet sanovat, että he antavat periksi ilmastokriisin edessä, toteaa Hassan.

Pelastakaa Lapset vetoaa avunantajiin, jotta humanitaarista apua saadaan lisää Somaliaan. 

– Apua on lisättävä välittömästi. Suomalaisten lahjoittajien tuella autamme tälläkin hetkellä Baidoassa lapsia ja heidän perheitään turvaamaan toimeentulonsa ja ravinnon saannin. Baidoaan saapuu kuitenkin jatkuvasti lisää pakon edessä kotinsa jättäneitä epätoivoisia perheitä. Yksin Baidoassa maan sisäisiä pakolaisia on jo yli 323 000, sanoo Anne Haaranen, Pelastakaa Lasten ohjelmajohtaja. 

– YK:n koordinoima humanitaarinen avustussuunnitelma tulee rahoittaa täysimääräisesti, jotta voidaan välttää vuosien 2011 ja 2017 kaltaiset katastrofit. Nälänhädän välttämiseksi on tehtävä kaikki voitava. 

Apua kuivuudesta kärsiville

Juwayria, 43, hakeutui heinäkuussa Pelastakaa Lasten tukemalle klinikalle saadakseen apua vakavasti alipainoiselle lapsenlapsellensa Alille (nimi muutettu). Juwayrian perhe menetti suurimman osan karjastaan viimeaikaisten kuivuuskausien seurauksena. 

– Tämä ongelma on toistunut jatkuvasti. Emme saaneet hätäapua ja siksi olemme menettäneet karjaamme. Olin aiemmin karjankasvattaja, mutta nyt jäljellä on enää muutama eläin, joiden avulla tällä hetkellä selviydymme. Minulla ei ole enää mitään muuta kuin muutama vuohiJuwayria sanoo. 

Pelastakaa Lapset toimii auttaakseen yhteisöjä selviytymään kuivuuden aiheuttamista välittömistä vaikutuksista.  

– Toimitamme vettä, hoidamme aliravittuja lapsia ja varmistamme, että lapset voivat jatkaa koulunkäyntiään. Ylläpidämme myös terveysasemia ja annamme käteisapua sekä elinkeinotukea kaikkein haavoittuvimmassa asemassa oleville, kertoo Haaranen. 

Pelastakaa Lapset tekee työtä paikallisten yhteisöjen kanssa myös auttaakseen näitä sopeutumaan ilmastonmuutoksen vakaviin haasteisiin muun muassa uusien elinkeinojen löytämiseksi paimentolaisuuden sijaan. 

Auta aliravittuja lapsia ja lahjoita »