Kuvituskuva Syyriasta

Seitsemän loukkaantunut Pelastakaa Lasten tukemaan terveyslaitokseen tehdyssä iskussa Syyriassa

Vaadi kanssamme loppua sodalle lapsia vastaan

ALLEKIRJOITA VETOOMUS

Pelastakaa Lasten tukemaan terveyslaitokseen osui tykistötulta Syyriassa torstaina 3. lokakuuta. Iskussa loukkaantui seitsemän aikuista, mukaan lukien yksi lääkäri. Yksi loukkaantunut on kriittisessä tilassa.

Noin 60 potilasta, joista osa oli lapsia, olivat laitoksessa, kun sen eteläiseen siipeen osui kranaatti. Maraat Al Numanin terveyslaitos palvelee jopa 300 000 alueella asuvaa ihmistä ja tarjoaa kriittistä apua lapsille ja heidän perheilleen. Laitoksessa käy päivittäin keskimäärin 200 ihmistä, jotka saavat muun muassa välttämättömiä ravitsemukseen liittyviä terveyspalveluja, hammashoitoa ja rokotuksia.

Tuhojen laajuutta arvioidaan edelleen, mutta laitos on tällä hetkellä poissa käytöstä.

– Jälleen kerran siviilit maksavat pitkän, tappavan konfliktin hinnan. Tämä laitos tarjosi kriittistä apua sadoille miehille, naisille ja lapsille. Seisomme kumppanimme Syria Reliefin ja heidän henkilökuntansa rinnalla, joka oli paikalla iskun tapahtuessa, ja vaadimme siviilien ja humanitaaristen työntekijöiden suojelemista, sanoo Pelastakaa Lasten edustaja Amjad Yamin.

– Alue on ollut suhteellisen rauhallinen tulitauon julistamisen jälkeen ja paossa olleet ihmiset ovat alkaneet palata, tämä saattaa pakottaa heidän takaisin.

Pelastakaa Lapset on tukenut kyseistä terveyslaitosta vuodesta 2016 yhteistyökumppaninsa Syria Reliefin kautta.
Järjestö vetoaa kaikkiin tahoihin, jotta tämä sota lapsia vastaan saadaan loppumaan. Ihmisten perusoikeuksien tai lapsia suojelevan kansainvälisen oikeuden loukkauksista ei saa tulla uusi normi.

Pelastakaa Lapset vaatii kaikkia konfliktin osapuolia kunnioittamaan kansainvälistä humanitaarista oikeutta, ihmisoikeuksia, ja asettamaan siviilien suojelemisen ensisijaiseksi asiaksi. Koulut, sairaalat ja muu elintärkeä siviilejä palveleva infrastruktuuri on suojattava hyökkäyksiltä.

Suomessa Pelastakaa Lapset on käynnistänyt osana Loppu sodalle lapsia vastaan –kampanjaa vetoomuksen, jolla nostetaan sodan jaloissa kärsivien lasten ääni kuuluviin. Jo lähes 6000 ihmistä on allekirjoittanut vetoomuksen, jossa vaaditaan Suomea ryhtymään välittömiin ja tuntuviin toimiin lasten suojelemiseksi konflikteissa.

  • YK:n mukaan huhtikuun lopusta lähtien ainakin 100 siviiliä on tapettu tai loukkaantunut Luoteis-Syyriassa. Luku kuolleiden lasten määrästä perustuu Pelastakaa Lasten kumppaneiden kenttäseurannan raportteihin.
  • Luoteis-Syyriaan on sijoittunut yksi suurimmista maan sisäisten pakolaisten keskittymistä. Puolet väestöstä on joutunut siirtymään kotiseudultaan vähintään kerran, jotkut ovat joutuneet pakosalle jopa seitsemän kertaa konfliktin aikana. Suurin osa elää nyt ylikansoitetuissa leireissä ja suojissa maaseudulla. Elintarvikkeista, vedestä, lääkkeistä, kouluista ja terveydenhuollosta on pulaa.
  • Pelastakaa Lapset tukee syyrialaisia maan luoteisosassa kumppanijärjestöjen verkoston kautta. Näiden tahojen toimintaan kuuluu perusterveydenhuollon klinikoiden ja synnytyssairaalan ylläpitäminen, rokotus- ja elintarviketurvaohjelmat, kouluverkoston tukeminen ja lastensuojelutyö.
  • YK on nimennyt kuusi vakavaa lapsen oikeuksien loukkausta konflikteissa. Lapsia vastaan tehtyjen loukkausten seurannassa, dokumentoinnissa ja raportoinnissa hyödynnetään tätä määrittelyä. Nämä vakavat loukkaukset ovat: Lasten tappaminen ja vammauttaminen; lasten värvääminen tai muu käyttö asevoimissa tai aseellisissa joukoissa; lapsiin kohdistuva seksuaalinen väkivalta; lasten sieppaukset, iskut kouluihin tai sairaaloihin; humanitaarisen avun epääminen lapsilta.
  • Pelastakaa Lapset toimii Idlibissä olevien kumppanien kautta tavoittaakseen haavoittuvassa asemassa olevat lapset. Yhteensä noin 15 000 avustustyöntekijää tarjoaa alueen väestölle sekä sinne muualta siirtyneille suojatarvikkeita, ruoka-apua ja terveyspalveluita.

Vaadi kanssamme loppua sodalle lapsia vastaan – allekirjoita vetoomus 

Auta Syyrian lapsia – tee lahjoitus