Saharan eteläpuolinen Afrikka: nälkäkuolema uhkaa yli 400 lasta päivässä

Saharan eteläpuolinen Afrikka: nälkäkuolema uhkaa yli 400 lasta päivässä

Arviolta 67 000 lasta uhkaa äärimmäisestä nälästä johtuva kuolema ennen vuoden loppua Saharan eteläpuolisessa Afrikassa, koska koronaviruspandemia pahentaa jo valmiiksi haurasta tilannetta entisestään, varoittaa Pelastakaa Lapset. Järjestön The Lancet -lehden tietoihin perustuva analyysi antaa viitteitä siitä, että arviolta 426 lasta päivässä uhkaa kuolla ilman pikaisia toimenpiteitä.

Ruokapulaa on tänä vuonna pahentanut mantereen eri osia koetelleiden tapahtumien sarja – tulvista ja kulkusirkkaparvista ruoan merkittäviin hinnannousuihin ja pakolaisuuteen. Koronaviruspandemia on pahentanut näiden tekijöiden vaikutusta lamaannuttamalla talouksia ja tuhoamalla elinkeinoja sekä tekemällä ruoasta ja terveydenhuoltopalveluista liian kalliita tai saavuttamattomia. Aiemmin tänä vuonna arvioitiin, että COVID-19 voi lisätä köyhien määrä Saharan eteläpuolisessa Afrikassa peräti 23 prosenttia.

Ennusteen mukaan arviolta 433 miljoonaa ihmistä Afrikassa kärsii aliravitsemuksesta vuoteen 2030 mennessä.

– Minun ja perheeni elämä ei ollut helppoa, mutta tein kovasti töitä ja me selvisimme. Koronavirus on pahentanut tilannettani entisestään. Töitä on nyt tarjolla todella vähän. Ennen avun saamista söimme vain kerran päivässä, aamuisin. Olen joutunut laittamaan lapseni nukkumaan nälkäisinä. Äidille pahin tunne on se, kun hän ei kykene ruokkimaan lapsiaan, kertoo Ubah, kuuden lapsen äiti Somalian Puntmaasta.

Kun ruokaa on entistä niukemmin saatavilla, lasten aliravitsemuksen riski kasvaa. Ennen pandemiaa yli 26 miljoonaa lasta itäisessä ja eteläisessä Afrikassa kärsi kasvun hidastumisesta, ja 2,6 miljoonaa lasta kärsi vakavasta akuutista aliravitsemuksesta eli aliravitsemuksen tappavimmasta muodosta. Länsi- ja Keski-Afrikassa arviolta 15,4 miljoonaa alle viisivuotiasta lasta kärsii akuutista aliravitsemuksesta tänä vuonna – luku on noussut 20 prosenttia aiemmista arvioista.

– Tämän viruksen tuhoisa vaikutus joihinkin planeettamme pahimmasta nälästä kärsiviin ihmisiin on jo näkyvissä. Koronaviruksen aiheuttamat toimenpiteet ovat heikentäneet ihmisten toimeentuloa ja viljelytuotantoa, työpaikkoja ei ole saatavilla ja ruoka on entistä kalliimpaa, jos sitä on saatavilla lainkaan. Lyhyesti sanottuna moni vanhempi ei enää pysty ruokkimaan lapsiaan, sanoo Ian Vale, Pelastakaa Lasten aluejohtaja.

– Enemmän aliravitsemuksesta kärsiviä lapsia saapuu klinikoillemme jo nyt, ja tiedämme, että tämä on vasta alkua. Jos odotamme, kunnes klinikat ovat täynnä, on jo myöhäistä. Ruokakriisi voi tappaa kymmeniä tuhansia lapsia, ellei humanitaarinen apu tavoita heitä välittömästi. Meillä ei ole aikaa odottaa, Vale jatkaa.

Jo ennen pandemiaa Saharan eteläpuolinen Afrikka oli yksi maailman pahimmista ruokapula-alueista. Mikäli nykyinen kehitys jatkuu, se tulee olemaan koti yli puolelle maailman kroonisesta nälästä kärsivistä.

– Afrikassa heikkenevä ruokaturva on esimerkki hitaasti etenevästä kriisistä, josta pahimmillaan seuraa mittavaa inhimillistä kärsimystä ja tuhoa aiheuttava katastrofi. Näihin tilanteisiin on puututtava määrätietoisesti ja mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Monet suomalaiset lahjoittajat ovat jo tukemassa avustustoimia hädänalaisten lasten hyväksi, toteaa Anne Haaranen, Pelastakaa Lasten kansainvälisten ohjelmien johtaja.

Pelastakaa Lapset vastaa ruokakriisiin toimittamalla haavoittavassa asemassa oleville perheille ruokaa tai käteisapua, varmistamalla puhtaan veden saatavuuden ja jatkamalla terveys- ja ravitsemuspalveluita turvallisesti huomioiden koronavirusepidemian.

Auta nälästä kärsiviä lapsia: www.pelastakaalapset.fi/nalka