Sadat lapset kertovat poliiin väkivallasta EU:n rajoilla

Sadat lapset kertovat poliiin väkivallasta EU:n rajoilla

Pelastakaa Lasten ja serbialaisen kumppanijärjestön keräämien todistajalausuntojen mukaan yli 1350 Euroopan unionin alueelle pyrkinyttä lasta on tämän vuoden aikana pakotettu takaisin rajan yli.

Lasten sekä muiden siirtolaisten ja pakolaisten kertomista tapauksista lähes joka kolmanteen liittyy poliisin tai rajavartijoiden harjoittamaa väkivaltaa. Erityisesti yksin tulevat tai perheistään eroon joutuneet lapset kertovat rajanvartijoiden käyttäneen voimakeinoja estäessään pakolaisia ja siirtolaisia ylittämästä rajan. Näitä tapauksia on 436.

Suurin osa ilmoitetuista tapauksista, joissa rajanylitys estettiin, tapahtui Kroatian ja Serbian välisellä rajalla. Serbiassa tapaamamme lapset kertovat vastaavaa sattuneen myös Bulgarian, Makedonian, Kreikan, Unkarin, Romanian, Bosnia ja Hertsegovinan sekä Slovenian rajoilla.

Afganistanista kotoisin oleva 8-vuotias Arash (nimi muutettu) joutui eroon äidistään ja sisaruksistaan Bulgariassa heidän yrittäessä ylittää rajan. Arash hakeutui isänsä ja setiensä kanssa Serbian Belgradiin, jossa he asuvat kadulla. He eivät uskalla hakeutua vastaanottokeskukseen, koska toivovat vielä voivansa päästä yhteen muun perheen kanssa. Kuva: Bosko Djordjevic / Pelastakaa Lapset

Rajavartijat eri puolilla Länsi-Balkanin aluetta ovat lasten todistajalausuntojen mukaan käyttäneet pippurisumutetta, ottaneet lapsilta puhelimet pois ja rikkoneet nämä sekä anastaneet heiltä rahaa. Lapset kertovat myös, että heidät on pakotettu riisumaan vaatteitaan ja ottamaan kengät pois jaloistaan, ja että he ovat joutuneet koirien puremiksi tai takaa-ajetuiksi. Eräissä tapauksissa lapset ja perheet ovat kertomansa mukaan olleet kiinniotettuina ilman ruokaa tai vettä.

– Unkarin poliisi otti meidät kiinni ja he laittoivat meidät istumaan. Ennen kuin he pakottivat meidät takaisin Serbian puolelle, meitä pahoinpideltiin väkivaltaisesti sekä nöyryytettiin 4–5 tuntia. He kaatoivat kylmää vettä päällemme, suihkuttivat pippurisumutetta ja yllyttivät koirat puremaan, kertoo eräs neljätoistavuotias poika Afganistanista.

– Rajoja voidaan turvata ihmisarvoa kunnioittavasti ja ilman väkivaltaa, sanoo Pelastakaa Lasten Balkanin alueen ohjelmapäällikkö Jelena Besedic.

– Rajavartijoiden tulisi kantaa vastuunsa ja varmistaa lasten turvallisuus, rekisteröiminen sekä mahdollisuus hakea turvapaikkaa. Euroopan rajavartijoiden tai riippumattomien ihmisoikeusjärjestöjen toteuttama seuranta rajoilla, voisi auttaa ehkäisemään väkivaltaisia välikohtauksia.

Pelastakaa Lasten tukemassa Miksalisten monitoimikeskuksessa Serbian Belgradissa, tarjotaan kaupungin kautta kulkeville lapsille psykososiaalista tukea sekä varmistetaan, että nämä ohjataan tarpeellisten palvelujen pariin. Kuva: Bosko Djordjevic / Pelastakaa Lapset

Eurooppaan saapuneiden pakolaisten ja siirtolaisten määrä on EU:n rajavalvontavirasto Frontexin mukaan alhaisimmillaan sitten vuoden 2007. Lapset joutuvat edelleen kohtaamaan julmaa ja kohtuutonta väkivaltaa EU:n rajoilla, huolimatta siitä, että tulijoiden määrä on merkittävästi pudonnut. Lasten on yhä vaikeampaa saada turvapaikkaa tai tulla saatetuksi yhteen perheidensä kanssa.

– Saapuvien määrän laskiessa, Euroopan mailla pitäisi olla paremmat mahdollisuudet huolehtia siirtolais- ja pakolaislapsista, sanoo Jelena Besedic.

– Nämä lapset kohtaavat jo joukon erityisiä haasteita, jotka tekevät heidät haavoittuviksi. Viranomaisten ei pitäisi pelotella, ryöstää omaisuutta eikä lyödä. Heidän pitäisi varmistaa, että lapset saavat suojelua, lasten tilannetta seurataan ja että he ovat turvassa.

  • Pelastakaa Lasten serbialainen kumppanijärjestö Praxis on Belgradissa haastatellut ja kerännyt tietoja yhteensä 5683 pakolaiselta ja siirtolaiselta 1.1.–30.11.2018 välisenä aikana.  Aineistossa kuvataan 6340 tapausta, jossa pääsy EU:n alueelle on estetty ja henkilö(t) on ajettu takaisin rajan yli. Tiettävästi 2212 tapaukseen liittyy väkivaltaa.   
  • Kaikista tapauksista 934 on saatu yksin saapuneilta tai huoltajistaan eroon joutuneilta lapsilta. Heidän kertomistaan tapauksista lähes joka toiseen (436) liittyi väkivaltaa, joka kohdistui lapseen tai toisiin pakolaisiin ja siirtolaisiin.

Serbiassa Pelastakaa Lapset edistää lasten suojelua muun muassa ylläpitämällä lapsiystävällisisä tiloja lapsille ja nuorille vastaanottokeskusten yhteydessä.