Rankkasateet uhkaavat yli 220 000 Indonesian syyskuisen katastrofin seurauksena kodittomana olevaa ihmistä

Indonesian Sulawesissa on edelleen yli 220 000 ihmistä kodittomana kuukausi sitten tapahtuneen maanjäristyksen ja sitä seuranneen tsunamin jäljiltä. Katastrofi vaati yli 2 000 ihmisen hengen ja nyt ihmisiä uhkaavat rankkasateet ja pelko tautien leviämisestä.

Viime päivien rankkasateet Indonesian Keski-Sulawesissa ovat koetelleet erityisesti kuukausi sitten tapahtuneessa maanjäristyksessä ja sitä seuranneessa tsunamissa kotinsa menettäneitä ihmisiä. Alueella pelätään tautien leviämistä rankkasateiden vaikeuttaessa avustustöitä.

– Sadekausi on todellakin saapunut. Tämä on viimeinen asia, jota tuhannet kotinsa menettäneet, turvakodeissa, evakuointikeskuksissa ja muissa väliaikaismajoituksissa yöpyvät perheet nyt tarvitsisivat, sanoo Selina Sumbung, Pelastakaa Lasten paikallisen kumppanin Yayasan Sayangi Tunas Cilikin (YSTC) johtaja.

– Olemme erityisen huolissamme sateiden tuomasta kasvavasta riskistä tautien ja sairauksien leviämiseen. Olemme nähneet jo lisääntyneen määrän ripuli- ja hengitystieinfektiotapauksia. Epäiltyjä tartuntoja on raportoitu myös malarian, dengue-kuumeen ja vesirokon osalta. Sateet huonontavat hygieniaolosuhteita ja voimme odottaa yhä useamman ihmisen sairastuvan. Sateen myötä myös hyttyset saavat suotuisat olosuhteet lisääntyä. Sadat, jollei tuhannet ruumiit mätänevät maahan.

Pelastakaa Lasten apu on paikallisen kumppaninsa YSTC:n kautta tavoittanut jo yli 16 000 ihmistä. Järjestö oli yksi ensimmäisistä avustusjärjestöistä paikalla katastrofialueella heti neljäntenä päivänä katastrofin jälkeen. Järjestö jakaa paikan päällä väliaikaisia suojia, hyttysverkkoja, hygieniapaketteja ja hoitaa vesikuljetuksia. Lapsille järjestetään lapsiystävällisiä tiloja ja väliaikaisia kouluja sekä psykososiaalista tukea. Järjestö auttaa myös toisistaan eroon joutuneita perheenjäseniä löytämään toisensa.

Sadekausi lisää avustusjärjestöjen haasteita avun viemisessä perille erityisesti kaikkein vaikeimmin tavoitettavissa oleville yhteisöille.

– Sateet ovat muuttaneet useat hiekkatiet mutaisiksi ja maanvyörymien uhka lisääntyy. Yksi Donggalan pohjoispuolella olevista pääväylistä on jo liian vaarallinen maanvyörymäriskin takia, joten meidän on yhä hankalampaa tavoittaa eristyksiin jääneet kaupungit ja kylät. Kaukaisimpiin kaupunkeihin ja kyliin pääseminen on entisestään vaikeutunut infrastruktuurin mittavien vahinkojen myötä. Tiimimme joutuvat usein kulkemaan veneillä, koska tämä on ainoa keino, Sumbung jatkaa.

Sumbung vetoaa kansainvälisiin avunantajiin riittävän avun varmistamiseksi Indonesiaan. Ennen syyskuussa sattunutta tuhoa oli 431 000 ihmistä jo joutunut kodittomaksi Lombokin saarella heinä- ja elokuun maanjäristysten myötä.

– Sadekauden alkaessa työmme Lombokissa ja Sulawesissa on entistä kriittisempää. Lombokissa ja Sulawesissa jäi kodittomaksi yhteensä yli 650 000 ihmistä ja monet heistä tarvitsevat kipeästi humanitääristä apua, niin ruokaa, vettä, suojaa, terveyspalveluja ja kouluja lapsilleen. 

Suomen Pelastakaa Lapset on hätäapurahaston lahjoittajien turvin mukana rahoittamassa Lombokin ja Sulawesin asukkaille elintärkeää avustusoperaatiota.

– Yksi kansainvälisen järjestömme vahvuuksista on kyky olla nopeasti paikan päällä silloin kuin äkillisiä hätäavun tarpeita syntyy. Usein olemme myös paikalla viimeisten järjestöjen joukossa viemässä työn loppuun. Olen äärimmäisen kiitollinen lahjoittajille, jotka tekevät tästä työstä mahdollista, toteaa Anne Haaranen, Pelastakaa Lasten kansainvälisten ohjelmien johtaja.