Räjähdys lähellä Pelastakaa Lasten tukemaa sairaalaa Jemenissä

Torstai-iltana tapahtui räjähdys lähellä Hodeidahin pääsairaalaa Jemenissä, jossa Pelastakaa Lapset ylläpitää kurkkumätää hoitavaa keskusta.  

Osa järjestön henkilökunnasta oli lähellä paikkaa, jossa räjähdys tapahtui. He raportoivat kaaoksesta ja kuvasivat videolle kuinka savu nousi ylös kaduilta. Odotamme vielä vahvistusta iskussa kuolleiden ja loukkaantuneiden siviilien määrästä. Olemme erittäin huolestuneita alueen turvallisuudesta siviileille ja sairaaloiden kyvystä ottaa vastaa suuria määriä haavoittuneita.  

Paikalla ollut Pelastaa Lasten Hodeidahin henkilökunta kuvailee näkemäänsä: ”Pommi räjähti kadulla aivan sairaalan ulkopuolella. Toinen räjähdys seurasi taaempana. Näin ihmisiä juoksemassa ja kadulla makaavia ruumiita.” 

Tamer Kirolos, Pelastakaa Lasten Jemenin maajohtaja vieraili Al Thawrahin sairaalassa juuri pari päivää aikaisemmin. Hän kommentoi: ”Tämä on suurin Hodeidahissa sijaitseva valtion sairaala. Pelastakaa Lapset ylläpitää sairaalassa kurkkumätää hoitavaa keskusta pelastaakseen henkiä yhdessä köyhimmässä ja vaikeimmin vaurioituneimmassa osassa Jemeniä.”  

”Olemme erittäin huolestuneita siitä, että alue ei yksinkertaisesti ole turvallinen siviileille. Edes sairaalasta avun hakeminen ei välttämättä ole turvallista. Muutama päivä sitten ilmaisku osui vain muutaman sadan metrin päähän sairaalasta. Tämä osoittaa kuinka epävakaaksi ja turvattomaksi tilanne on muuttunut.”  

”Ei ole hyväksyttävää, että siviilit joutuvat hyökkäysten kohteiksi ja pelkästään kaduilla kävellessä voi joutua tällaisen väkivallan uhriksi. Tuomitsemme jyrkästi siviileihin kohdistuvat hyökkäykset ja vaadimme konfliktin osapuolia kunnioittamaan kansanvälistä ihmisoikeuslainsäädäntöä. On ehdottoman tärkeää, että kaikki osapuolet tehostavat pyrkimyksiään solmia rauhansopimus ja löytää kestävä ratkaisu, joka palauttaa rauhan ja ihmisarvon jemeniläisille, jotka ovat kärsineet jo aivan liian paljon”.  

Suomen Pelastakaa Lasten ohjelmapäällikkö Marilla Visuri kommentoi: ”Olemme erittäin huolissamme Hodeidassa työskentelevien kollegoidemme turvallisuudessa. He ovat valmiita riskeeraamaan oman henkensä auttaakseen Jemenissä ahdingossa eläviä lapsia ja heidän perheitään. Hodeidah on ollut konfliktin keskiössä siitä lähtien kun sota syttyi vuonna 2015. Lisääntyvät väkivaltaisuudet pahentavat jo ennestään katastrofaalista humanitääristä kriisiä. Tuomitsemme kaikki siviileihin kohdistuvat väkivaltaisuudet ja jatkamme työtämme auttaaksemme kaikkein heikoimmassa asemassa olevia lapsia.” 

Auta konflikteista kärsiviä lapsia 
Tekstaa sana LAPSELLE numeroon 16499 ja lahjoitat 10 euroa lasten hätäapuun  Tee verkkolahjoitus: www.pelastakaalapset.fi/jokakuudeslapsi