Pelko tuhansien lasten puolesta kasvaa rankkasateiden vaikeuttaessa Mosambikin avustustoimia 

Kenneth-hirmumyrskyn tuomat sateet jatkuvat edelleen Cabo Delgadossa Pohjois-Mosambikissa aiheuttaen valtavia tulvia ja sulkien tuhansia lapsia ja aikuisia hätäavun ulkopuolelle, varoittaa Pelastakaa Lapset. 

Hirmumyrsky Kenneth, joka on voimakkain Pohjois-Mosambikia koskaan kohdannut myrsky, on aiheuttanut suuria vahinkoja, tuhonnut koteja ja kokonaisia asuinalueita. Alustavat raportit osoittavat, että MatemonIbon ja Quirimban saaret ovat kohdanneet myrskyn täydessä voimassaan ja kokeneet suuria tuhoja. 

”Meillä on vakava pelko tuhansien perheiden puolesta, jotka ovat kotiensa raunioissa. He tarvitsevat kiireellisesti ruokaa, vettä ja suojaa tulevina päivinä”, sanoo Nicholas Finney, Pelastakaa Lasten hätäapuyksikön päällikkö Mosambikissa. 

”Tänään yritimme tavoittaa perheitä, jotka ovat jääneet Kennethin tuhoalueelle, mutta meidän oli käännyttävä takaisin, koska joenpenkat olivat sortuneet ja tiet veden vallassa. Lentoja ja helikoptereita on myös peruutettu, mikä osaltaan tekee humanitaarisen avun perille pääsyn käytännössä mahdottomaksi. Etsimme lähes epätoivoisesti tapoja toimittaa avustustarvikkeita perille. 

”Eilen sää oli hetken aikaa tyynempi ja kolmen järjestön, Pelastakaa LastenOxfamin ja CAREn yhteenliittymä COSACA, onnistui toimittamaan 1200 suojapressua Macomian alueella kotinsa menettäneille perheille. Tänään tie näihin paikkoihin on kuitenkin jälleen poikki tulvan takia, ja pelkäämme, että ihmisten on yritettävä tulla toimeen omin avuin.” 

Kenneth-myrsky raivosi vain hieman yli kuukausi sen jälkeen, kun hirmumyrsky Idai tuhosi Mosambikin keskiosia. Idai aiheutti laajalle levinneitä vaurioita, jotka vaikuttivat 1,85 miljoonaan ihmiseen, mukaan lukien lähes miljoona lasta, ja tappoi yli 600 ihmistä. 

”Tätä voi sanoa kauheaksi déjà vu-kokemukseksi. Vain kuusi viikkoa sitten olimme samanlaisessa tilanteessa, kun hirmumyrsky Idai osui maan keskiosiin ja tulvat katkaisivat pääsyn tuhoalueille useiden päivien ajaksi”, sanoo Finney. 

”Jo hirmumyrsky Idain avustustyö kärsii aliresurssoinnista, ja nyt olemme aivan äärirajoilla. Pohjois-Mosambikin ihmiset tarvitsevat kiireesti apua, ja Pelastakaa Lapset kehottaakin kansainvälistä yhteisöä antamaan kiireellisesti varoja molempien alueiden vaatimiin avustustoimiin.” 

Noin 700 000 ihmistä Pohjois-Mosambikissa kohtasi Kenneth-myrskyn seuraukset. Mosambik ei ole koskaan ennen kokenut kahta tämän suuruista hirmumyrskyä yhden sadekauden aikana. 

Auta ja lahjoita Pelastakaa Lasten hätäapukeräykseen Mosambikiin: www.pelastakaalapset.fi/mosambik