Pelastakaa Lasten VR-elokuva kertoo, millaista on elämä kuivuuden tuhoamassa Puntmaassa

Pelastakaa Lasten VR-elokuva kertoo, millaista on elämä kuivuuden tuhoamassa Puntmaassa

Pelastakaa Lasten tuore dokumenttielokuva Famine (suom. Nälänhätä) tarjoaa uuden teknologian avulla katsojille ainutlaatuisen mahdollisuuden nähdä ilmastonmuutoksen seuraukset Somaliassa.

Kriitikoiden ylistämä, virtuaalitodellisuutta hyödyntävä elokuva on osa neliosaista sarjaa. Se on kuvattu viime vuonna Pohjois-Somaliassa sijaitsevassa Puntmaassa. Se kertoo kamelinkasvattajan, surevan äidin ja nälkiintyneitä lapsia pelastavan lääkärin tarinan.

Elokuva hyödyntää 3D 360 -stereoskooppiteknologiaa, ja se näyttää katsojille kolmiulotteisesti Pelastakaa Lasten tukeman tehohoito-osaston, jolla vakavasti aliravitut lapset saavat apua.

Elokuvan tarkoituksena on kertoa virtuaalitodellisuuden avulla toisinaan kaukaiselta tuntuvan globaalin ongelman konkreettisista seurauksista, kertoo Elise Pearlstein elokuvan tuottaneesta Participant Mediasta.

– Toivottavasti sarjan ja sen nälänhätäjakson kautta ihmiset haluavat tietää lisää ja mikä tärkeintä, osallistua.

Juoksija Mo Farah vetoaa kotimaansa puolesta

Somalia on sään ääri-ilmiöiden kourissa. Kuivuus ja tulvat ovat olleet pahimpia 50 vuoteen. Maassa on 2,6 miljoonaa pakolaista, joista suurin osa on paennut viimeaikaisen kuivuuden takia.

Tänä vuonna jo puoli miljoonaa on paennut menetettyään satonsa, karjansa ja elinkeinonsa. Se tarkoittaa 2 777 ihmistä päivässä.

Pelastakaa Lasten ja Action Against Hunger -järjestön selvityksen mukaan viidennes Somalian pakolaisalueiden lapsista kärsii aliravitsemuksesta.

– Tämä on ilmastonmuutosta käytännössä, ja sen tuhoisat vaikutukset osuvat etenkin kaikkien haavoittuvimpiin. On tyrmistyttävää, että Somalian lasten kuolleisuus on maailman pahin. 13 prosenttia lapsista ei näe viidettä syntymäpäiväänsä, kertoo Pelastakaa Lasten Somalian maajohtaja Timothy Bishop.

Kuivuus on toistaiseksi ohi. Taistelu henkien pelastamiseksi ei kuitenkaan ole vielä päättynyt, sillä sade ei paranna aliravitsemusta välittömästi. Ihmiset tarvitsevat lisää sateita pystyäkseen kasvattamaan viljaa ja palauttaakseen karjakannat.

– Valitettavasti tulvat ovat nyt pyyhkineet pois uutta satoa ja tappaneet monet jäljellä olleet vuohet, Bishop kertoo.

Somaliassa syntynyt brittiläinen kestävyysjuoksija ja Pelastakaa Lasten lähettiläs Mo Farah vetoaa somalialaisten puolesta.

– Sydämeni särkyy, kun näen lasten kärsivän Somalian kuivuusalueilla. Ilmastonmuutos vaikuttaa köyhimpiin yhteisöihin vuosi toisensa jälkeen – kuivuudesta tulviin ja konfliktiin – ja nämä ihmiset kestävät niin paljon.

– Minulla on neljä lasta ja voin vain kuvitella, miten tuskallista voi olla kuunnella, kun lapsi rukoilee ruokaa ja vettä heikentyessään päivä päivältä. Nämä lapset ovat erityisen haavoittuvia, eikä heidän pitäisi kärsiä.

Pelastakaa Lapset toimittaa ihmishenkiä pelastavaa apua lapsille ja perheille, jotka kärsivät kuivuudesta ja tulvista. 5,4 miljoonaa ihmistä tarvitsee humanitaarista apua. Vaadimme avunantajia investoimaan pitkän aikavälin kestävyyden tukemiseen, jotta somaliyhteisöt selviäisivät paremmin katastrofien vaikutuksista ja toipuisivat nopeammin.

This is Climate Change: Famine -elokuvan voi katsoa WITHIN-sovelluksella.