Pelastakaa Lasten terveystyöntekijät ponnistelevat pysäyttääkseen tappavan kurkkumädän leviämisen Rohingya-pakolaisten keskuudessa

Vaarallisen ja helposti tarttuvan taudin ensimmäinen epäilty tapaus havaittiin Bangladeshissa Myanmarista paenneiden rohingyoiden parissa marraskuun 10. päivänä. Mahdollisia tapauksia on rekisteröity jo yli 800 ja vähintään 15 ihmistä on menehtynyt. Pelastakaa Lasten terveystyöntekijät tekevät nyt kaikkensa taudin pysäyttämiseksi.

– Humanitaarisen avun toimijat täällä ovat kriisin johdosta hälytystilassa. Koordinoimme toimiamme ja työskentelemme yhdessä Bangladeshin terveysministeriön kanssa varmistaaksemme, että tavoitamme kaikki hoitoa tarvitsevat, ja estääksemme taudin leviämisen, kertoo Pelastakaa Lasten johtava terveysasiantuntija Maria Tsolka Bangladeshin Cox’s Bazarin alueella.

Pelastakaa Lasten terveysasemilla seulotaan nyt myös potilaiden joukosta sellaiset henkilöt, jotka ovat mahdollisesti saaneet kurkkumätätartunnan. Terveysasemilla käy päivittäin 50–100 ihmistä. Tällä hetkellä terveysasemia on yhteensä seitsemän ja avaamme uusia terveysasemia lähiaikoina.

Länsimaissa kurkkumätä on harvinainen, sillä rokotukset ovat tehokkaasti vähentäneet taudin esiintymistä. Bakteerin aiheuttaman taudin tartunnan vaara on kuitenkin suuri rokottamattomilla.

– Tauti tarttuu henkilöltä toiselle hengitysteiden eritteiden, yskimisen ja aivastelun kautta. Huono käsihygienia voi myös lisätä tartuntavaaraa.  Tauti voi johtaa kuolemaan yli 10 prosentissa tapauksista, mutta kuolleisuus voi olla tätä korkeampi ylikansoitetuilla leireillä, missä terveyspalvelujen saatavuus on heikkoa, toteaa Tsolka.

Pelastakaa Lasten avustustyöntekijät seuraavat myös mahdollisen tartunnan saaneiden ihmisten perheiden ja muiden läheisten terveydentilaa. Näille ihmisille annetaan antibioottihoitoa taudin leviämisen estämiseksi. Mikäli jonkun epäillään saaneen tartunnan, hänet ohjataan välittömästi sairaalaan tai asianmukaiselle klinikalle saamaan hoitoa. Tällä hetkellä Cox’s Bazarin alueella mahdollisen tartunnan saaneet ohjataan Lääkärit ilman rajoja -järjestön klinikoille.

Tällä viikolla Pelastakaa Lapset käynnistää leireillä lasten rokotusohjelman, joka kattaa myös kurkkumädän. Rokotamme myös lähes 1 400 avustustyöntekijää ja vapaaehtoista, jotka työskentelevät tällä hetkellä eri ohjelmissa. Bangladeshin terveysministeriö toimittaa rokotteet Maailman terveysjärjestön ja UNICEFin tuen avulla.

Laajamittaiset 0–6-vuotiaiden rokotukset käynnistettiin joulukuun 12. päivänä ja 7–15-vuotiaiden osalta joukkorokotuskampanja alkaa 17. joulukuuta

Auta rohingya-lapsia

Tekstaa LAPSELLE numeroon 16499 (viestin hinta 10 €)

Soita lahjoituspuhelimeen 0600 03365 (20,11 € + pvm)
Lahjoita netissä: www.pelastakaalapset.fi/lahjoita
Lahjoita keräystilille: Nordea FI64 1017 3000 2107 27 (viestiksi Rohingya)
Aloita oma keräys osoitteessa: oma.pelastakaalapset.fi