Pelastakaa Lasten innovatiivinen seksuaaliterveyssovellus auttaa ehkäisemään teiniraskauksia korona-aikana Sierra Leonessa

Pelastakaa Lapset on kehittänyt yhdessä nuorten kanssa mobiili- ja tablettisovelluksen, joka jakaa tietoa seksuaaliterveydestä ja koronaviruksesta. Koronapandemian pelätään lisäävän teiniraskauksia, sillä niin kävi myös ebolaepidemian aikana.

Koronaviruspandemia voi johtaa Sierra Leonessa 23 000 ylimääräiseen teiniraskauteen tänä vuonna, käy ilmi Pelastakaa Lasten uudesta analyysistä.

Sen estämiseksi järjestö on julkaissut innovatiivisen, interaktiivisen pelisovelluksen nuorille. Sovellus tarjoaa luotettavaa tietoa seksuaaliterveydestä sekä siitä, miten suojautua koronavirukselta.

Sovelluksen tarjoamat tiedot voivat pelastaa ihmishenkiä, sillä raskauskomplikaatiot ovat Sierra Leonessa tyttöjen johtava kuolinsyy. Noin neljännes 15–19-vuotiaiden tyttöjen kuolemista liittyy raskauteen. Teiniraskausaste on jo maailman korkeimpia. Länsi-Afrikassa alle 16-vuotiaiden äitien lapset myös kuolevat kaksi kertaa todennäköisemmin ensimmäisen elinkuukautensa aikana.

Sovellus tehtiin yhteistyössä Sierra Leonen nuorten, sierraleonelaisen Limkokwingin yliopiston ja tanskalaisen Lulu Labin ohjelmistokehittäjien kanssa.

Teinit tunnistivat erilaisia skenaarioita ja keksivät vaihtoehtoja ja ratkaisuja, jotka he kokivat aidoiksi. Kun koronavirusuhka kasvoi, sovellukseen otettiin mukaan myös olennaista tietoa hygieniasta ja etäisyyksien noudattamisesta.

Tuloksena on työkalu, joka puhuu seksuaali- ja lisääntymisterveydestä suoraan, tarjoaa luotettavaa tietoa ja auttaa nuoria tekemään päätöksiä, jotka suojelevat heitä infektioilta, raskaudelta ja koronavirukselta. Se myös kertoo, mistä saa tukea.

– Sain tietää koronaviruksesta Facebookin ja WhatsAppin kautta. Tämä sovellus on hyvä, koska se opettaa meille ehkäisyvälineistä ja muista suojautumistavoista. Se suojelee minua ja perhettäni virukselta. Käyttämällä sitä opimme enemmän etäisyyksien noudattamisesta, käsien pesusta säännöllisesti, kasvosuojainten käytöstä sekä siitä, ettei saa halata tai kätellä, sanoo freetownilainen Emma Kargbo, 16.

Pelisovellusta voi käyttää netissä tai ilman nettiyhteyttä älypuhelimen tai tabletin kautta. Niille nuorille, joilla ei ole käytössään tablettia tai älypuhelinta, Pelastakaa Lapset järjestää omia istuntoja.

Oppia ebola-ajoilta

Sierra Leonessa internetissä liikkuu väärää tietoa seksistä ja seksuaalisuudesta, mikä vaikuttaa teiniraskauksien ja sukupuolitautien korkeaan määrään etenkin urbaaneilla alueilla. Seksistä puhuminen on tabu, eikä kouluissa ole seksivalistusta.

Teiniraskauteen liittyvä stigma tarkoittaa, että usein äidit ajavat tyttärensä pois perheestä, kun nämä ovat näkyvästi raskaana. Heillä ei ole paikkaa, mihin mennä.

Koronavirus uhkaa johtaa katastrofaaliseen teiniraskaustilanteeseen, sillä näin kävi myös vuosien 2014–2015 ebolaepidemian aikana. Myös ebolan aikana suljettiin kouluja ja asetettiin ulkonaliikkumiskieltoja. Terveysjärjestelmä kärsi ja työpaikkoja menetettiin, mikä johti talousvaikeuksiin ja ruokapulaan. Tämän seurauksena teiniraskaudet kasvoivat jopa 65 prosenttia.

– Perheeni ja minä olimme epätoivoisia. Meillä oli tuskin rahaa ruokaa. Näkönikin häiriintyi nälän takia. Kun pyysin äidiltä ruokaa, hän sanoi, että olen iso tyttö, joten minun pitäisi löytää tapa ansaita rahaa perheen ruokkimiseksi, kertoo Kadiatu*joka tuli raskaaksi ebolaepidemian aikana vain 13-vuotiaana.

Nyt moni tyttö on samassa tilanteessa.

– Samat riskit ovat palanneet, mutta emme voi antaa sen tapahtua uudelleen. Kuten kaikki meistä, Sierra Leonen lapset pelkäävät virusta ja ovat huolissaan tulevaisuudesta. Ei ole koskaan ollut tärkeämpää voimaannuttaa teinejä ottamaan haltuun seksuaaliterveytensä ja pysymään turvassa, sanoo Pelastakaa Lasten maajohtaja Heather Campbell.

Pelastakaa Lapset toimittaa ruokaa, käteistä ja saippuaa tytöille, joilla on pandemian aikana vaikeuksia. Tytöille järjestetään myös  ammattikoulutusta, kuten räätälinoppia, jota he voivat käyttää perheen tulojen lisäämiseksi ja käydä silti koulua.

Kadiatu on mukana toiminnassa ja yrittää auttaa tyttöjä tekemään oikeita valintoja.

Pandemia vaikuttaa etenkin naisiin ja tyttöihin 

Koronaviruspandemia ja sen vaikutukset, kuten eristys, koulutuksen puute ja taloudelliset vaikeudet uhkaavat vahingoittaa naisia ja tyttöjä ympäri maailman. Puolen vuoden eristys voi johtaa seitsemään miljoonaan uuteen ei-toivottuun raskauteen ja sukupuolistuneen väkivallan lisääntymiseen. Tällä vuosikymmenellä saatetaan nähdä myös 13 miljoonaa lapsiavioliittoa lisää.

Raskauteen ja synnytykseen liittyvät syyt ovat maailmanlaajuisesti johtava syy 15–19-vuotiaiden tyttöjen kuolemiin. Nuoret äidit ovat suuremmassa raskauskouristuksen ja infektioiden riskissä. Joka vuosi 15–19-vuotiaat tytöt tekevät 3,9 miljoonaa turvatonta aborttia, mikä johtaa äitiyskuolleisuuteen ja pysyviin terveysongelmiin.

Sierra Leonessa on 14.6. mennessä rekisteröity 1132 koronavirustapausta ja 51 kuolemaa. Pelkona on, että virus leviää nopeasti tiheästi asutettujen slummien läpi.

* Nimi muutettu yksityisyyden suojaamiseksi.

Auta koronakriisistä kärsiviä lapsia www.pelastakaalapset.fi/apua-joka-lapselle