Pelastakaa Lapset on ohjannut jo 300 000 euroa ruokatukeen kotimaassa – avun tarvitsijoiden joukko laajenee

Pelastakaa Lapset on ohjannut jo 300 000 euroa ruokatukeen kotimaassa – avun tarvitsijoiden joukko laajenee

Pelastakaa Lapset tukee kotimaassa koronavirustilanteen takia ahdinkoon joutuneita lapsiperheitä muun muassa jakamalla lahjakortteja ruokakauppaan ja tarjoamalla keskusteluapua netissä. Nyt järjestö on lahjoitusten turvin kyennyt ohjaamaan yhteensä jo 300 000 euroa perheille ruokatukeen. Yhä useampi perhe on järjestön mukaan avun tarpeessa, joten lisää lahjoituksia tarvitaan. 

Pelastakaa Lapset saa avunpyyntöjä hädänalaisilta lapsiperheiltä päivittäin. Avun tarve on suuri koronaepidemian vuoksi taloudelliseen ahdinkoon joutuneilla. 

Olemme seuranneet tiiviisti koronatilanteen kehittymistäPerheissä, joissa arki on jo aiemmin ollut haastava, on tilanne tällä hetkellä äärimmäisen vaikeaNyt avuntarvetta on myös perheissä, joissa ei ennen kriisiä ole ollut mitään hätääMonet perheet ovat joutuneet suorastaan toivottomuuden partaalle. Henkinen jaksaminen on monilla vanhemmilla, mutta myös lapsilla, koetuksella ja tällä voi olla arvaamattomat vaikutukset lasten elämässä pitkälle tulevaisuuteen”, sanoo kansalaistoiminnan ja vaikuttamistyön johtaja Riitta Kauppinen. 

Olemme saaneet suomalaisten yritys- ja yksityislahjoittajien tuella ohjattua jo 300000 euroa paikallisyhdistyksillemme ja aluetoimistoillemme ruokalahjakorttien ostoon. Tällä summalla saadaan hankittua koronavirustilanteen takia ahdingossa oleville lapsiperheille 4285 kappaletta 70 euron arvoisia ruokalahjakortteja. Lisäksi olemme laajentaneet tukeamme lapsille ja nuorille verkkopalveluissamme, sanoo viestinnän ja varainhankinnan johtaja Sanna Kuusisto Pelastakaa Lapset ry:stä. 

Pelastakaa Lasten paikallisyhdistykset työskentelevät vapaaehtoisvoimin kautta maan. Ruokatuen jakamiseen on lähtenyt mukaan jo yhteensä 52 paikallisyhdistystä ja 5 Pelastakaa Lasten aluetoimistoa. Järjestö laajentaa tukeaan edelleen uusille paikkakunnille sitä mukaa, kun paikallisyhdistyksiä ilmoittautuu mukaan tähän yhteiseen ponnistukseen lasten ja lapsiperheiden hyväksi. 

”Rahoitamme ruokalahjakortit täysin lahjoitusvaroin, joten pystymme jakamaan ruoka-apua ahdingossa oleville perheille juuri niin paljon, kuin saamme lahjoituksia. Paikallisyhdistykset ja aluetoimistot jakavat ruokalahjakortteja yhteistyössä paikallisten kumppaniensa kanssa. Olemme erittäin kiitollisia kaikille vapaaehtoisillemme, kumppaneillemme ja keräykseen jo osallistuneille lahjoittajille”, Kuusisto sanoo. 

”Paikallisyhdistystemme ja aluetoimistojemme saamien avunpyyntöjen määrä on kasvanut ja tiedämme monen perheen tarvitsevan tukea tulevina viikkoina ja kuukausina. Teemme parhaamme tukeaksemme mahdollisimman montaa perhettä ja pyydämme lahjoittajiltamme apua tämän tuen jatkamiseksi”, Kuusisto vetoaa. 

Pelastakaa Lasten Eväitä Elämälle -ohjelmasta vastaava asiantuntija Aino Sarkia kokoaa paikallisyhdistyksiltä palautetta tilanteesta eri puolilta maata: Yhdistyksiltä saamamme tiedot kertovat nyt siitä, että yhteydenotot ovat lisääntyneet erityisesti sellaisilta perheiltä, jotka ovat aiemmin pärjänneet ihan hyvin. Esimerkiksi lomautettujen yksinhuoltajaäitien ja talousvaikeuksiin joutuneiden pienyrittäjien yhteydenottoja on tullut aiempaa enemmän. Tämä on näkynyt myös esimerkiksi Jämsän seudun Pelastakaa Lasten paikallisyhdistyksessä, joka on eri kanavien kautta tavoittanut myös sellaisia perheitä, jotka eivät ole aiemmin olleet esimerkiksi sosiaalitoimen tuen piirissä. “Lomautettuja ja tyhjän päälle äkisti pudonneita, apua tarvitsevia perheitä tuntuu olevan nyt aiempaa enemmän,” yhdistyksestä kuvaillaan. Porin paikallisyhdistyksestä puolestaan kerrotaan, että ruoka-apu on ollut ahdinkoon joutuneille perheille tärkeä tuki. Yhdistyksestä arvioidaan, että tällaiselle tuelle tulee olemaan suuri tarve lähikuukausinakin, ehkä pidempäänkin. “Olemme tähän mennessä jakaneet 120 kpl 70 euron arvoista lahjakorttia yhteistyössä seurakuntien ja sosiaalitoimen kautta. Tukea on pystytty ulottamaan Porin lisäksi lähikuntien perheillekin”, paikallisyhdistyksestä todetaan. 

Perheiltä saaduissa palautteissa korostuu perheiden kiitollisuus, sillä monelle perheelle ruokalahjakortti on merkittävä apu vaikeassa tilanteessa ja se helpottaa arkea hyvin konkreettisesti. Eräs ruokalahjakortin saanut huoltaja luonnehti lahjakortin merkitystä näin: “Iso kiitos teille. Meillä on perheessä kuusi lasta ja saamamme lahjakortti toi meille viikon ruokaostokset.”  

Niukkuudessa elävien perheiden määrän kasvaessa hallituksen tulisi arvioida, ovatko vähävaraisuuden lieventämiseen ja ehkäisemiseen tähtäävät suunnitelmat hallitusohjelmassa riittäviä”, peräänkuuluttaa Aino Sarkia Pelastakaa Lapset ry:sta 

Lahjoita perheille ruokaa ja tukea