Pelastakaa Lapset muistuttaa vanhempia: Verkon valesisällöt johtavat lapsia ja nuoria harhaan

Pelastakaa Lapset kehottaa aikuisia keskustelemaan netin valesisällöistä lasten kanssa. #DeepFakeChallenge-kampanjan tanssihaaste saa lapset ja nuoret pohtimaan, mikä verkossa on totta. 

Verkon valesisällöt johtavat helposti harhaan. Kuvankäsittelyohjelmat ovat nykyään niin hyviä, että muokattua sisältöä on usein lähes mahdoton erottaa aidosta.

”Lasten voi olla vaikeaa ymmärtää, ettei netissä voi uskoa kaikkea mitä näkee. Aikuisten tulisi ottaa valesisällöt puheeksi mahdollisimman varhaisessa vaiheessa”, erityisasiantuntija Nina Vaaranen-Valkonen Pelastakaa Lapset ry:stä sanoo.

Myös valeprofiilit ovat yleisiä sosiaalisen median kanavissa. Pelastakaa Lasten lanseeraaman #DeepFakeChallenge-kampanjan keulakuvana on 17-vuotias TikTok-tähti Jennifer Käld. Hänestäkin on tehty kymmeniä valeprofiileja. Vaaranen-Valkonen kehottaa aikuisia havainnollistamaan lapsille tämän tyyppisen esimerkin avulla, miten vaikea on tunnistaa mikä netissä on totta ja mikä ei. ”Verkossa on lukuisia valeprofiileja, jotka näyttävät aidoilta. Lapsi ja nuori voi tajuamattaan seurata ja keskustella ihan toisen ihmisen kanssa kuin kuvittelee”, kertoo Vaaranen-Valkonen.

”Tsekkaa faktat ja muista olla turvallisesti verkossa”, Vaaranen-Valkonen muistuttaa.

Lasten digiarki ei usein näyttäydy aikuisille. Pelastakaa Lasten #DeepFakeChallenge-kampanja kannustaa lapsia ja aikuisia pohtimaan yhdessä, miten verkon valesisältöjä voi tunnistaa ja mitä verkossa kannattaa itsestään jakaa.

”Lasten tulee saada tietoa ja opastusta myös digitaalisessa mediassa. Aikuisten tehtävänä on opastaa lasta nettisisältöjen kriittiseen tarkasteluun ja verkkoturvallisuuteen ja olla läsnä lapsen digiarjessa”, sanoo asiantuntija Hanna-Leena Laitinen Pelastakaa Lapset ry:stä.

”Meidän kaikkien aikuisten vastuulla on kysyä lapsilta, mitä heidän digiarkeensa kuuluu.”

Parhaillaan käynnissä olevassa #DeepFakeChallenge-kilpailussa 13-17-vuotiaat nuoret voivat voittaa päivän Jennifer Käldin kanssa kampanjamainosvideon kuvauksissa. Kilpailuun voivat osallistua kaikki Suomessa asuvat 13-17-vuotiaat nuoret. Video kuvataan 4.6. Helsingissä. Kampanjavideon ensi-ilta on elokuussa Tubeconissa.

#DeepFakeChallenge-kampanjasivut: www.pelastakaalapset.fi/deepfakechallenge/

Voita kuvauspäivä Jenniferin kanssa: www.pelastakaalapset.fi/deepfakechallenge/osallistu-kilpailuun/