Pelastakaa Lapset lennättää avustustarvikkeita Indonesian maanjäristyksen ja tsunamin uhreille

Pelastakaa Lapset on yhdessä kumppanijärjestönsä Yayasan Sayangi Tunas Cilikin kanssa toimittanut ensimmäisen elintärkeän avustuslennon Indonesian Palun kaupunkiin, jossa viime perjantain maanjäristys ja tätä seurannut tsunami aiheutti suurta tuhoa.

Pelastakaa Lasten avustustarvikkeita lastataan edelleen kuljetettavaksi Plun lentokentällä. Kuva: Junaedi Uko / Pelastakaaa Lapset

Paluun on toimitettu ensimmäisellä avustuslennollamme hygieniapakkauksia ja tarvikkeita tilapäisten suojien rakentamiseen. Ensimmäiset 800 tarvikepakkausta jaetaan parhaillaan kiireellisen avun tarpeessa oleville lapsille ja perheille. Seuraava avustustarvikkeiden ilmakuljetus on suunniteltu lauantaille.

Lapset tarvitsevat kaikissa katastrofitilanteissa erityistä suojelua. Palun kaupungissa olemme järjestäneet lapsille erilaista mielekästä toimintaa. Tällä tuemme myös lapsia toipumaan järkyttävistä kokemuksistaan.. Kuva: Junaedi Uko / Pelastakaaa Lapset

Samaan aikaan maanteitse ollaan kuljettamassa telttoja, pressuja, hygieniatarvikkeita, sekä lapsiystävällisiä tiloja ja tilapäisiä oppimistiloja. Lapsiystävälliset tilat antavat lapsille, joista useat ovat menettäneet perheenjäseniä ja kotinsa, turvallisen paikan leikkiä. Tilat antavat avustustyöntekijöillemme myös mahdollisuuden tunnistaa lapset, jotka ovat joutuneet eroon vanhemmistaan.

– En voi sanoin kuvata kuinka paljon tämän katastrofin uhreiksi joutuneet lapset ja perheet tarvitsevat apua, sanoo Palussa oleva lastensuojelun neuvonantaja Zubedy Koteng.

Maanjäristys ja tsunami katkaisivat kulkuyhteyksiä syrjäisillä alueilla. Olemme lähettäneet avustusryhmiä ja tarvikkeita eri reittejä pitkin, jotta apu tulisi perille mahdollisimman nopeasti.

–Matka perille on vienyt päiviä. Olemme helpottuneita, että näitä elintärkeitä tarvikkeita on alkanut saapua perille.

– Lapset tarvitsevat pikaisesti suojaa, sekä tautien leviämistä estäviä hygieniatarvikkeita. Perheet elävät nyt ahtaissa evakuointikeskuksissa ja heillä on vain vähän puhdasta vettä käytössään. Lähetämme myös koulutarvikkeita varmistaaksemme, että lasten koulunkäyntiä ei keskeytyisi enempää.

Maanjäristyuksen ja tsunamin tuhoja peruskoulun ympärillä Palun kauoungissa. Kuva: Junaedi Uko / Pelastakaaa Lapset

Indonesiaa koetelleen luonnonkatastrofin seurauksista kärsii yli 1,5 miljoonaa ihmistä, joista vähintään 600 000 on lapsia. Indonesian Sulawesissa kuolleiden lukumäärä on yli 1 500, luvun pelätään nousevan lähipäivinä. YK:n mukaan yli 46 000 lasta tarvitsee kiireellistä humanitääristä apua.

Pelastakaa Lapset on toiminut Indonesiassa vuodesta 1976, ja sillä on pitkä historia vastata maan humanitaarisiin katastrofeihin, mukaan lukien Lombokin syyskuinen maanjäristys ja vuoden 2004 tsunami. Kiitos hätäapurahastoon lahjoittaneiden, Suomen Pelastakaa Lapset pystyi tukemaan Lombokin maanjäristyksen uhreja.

Auta katastrofeista kärsiviä lapsia

Lahjoitukset Pelastakaa Lasten hätäapurahastoon: www.pelastakaalapset.fi/lahjoita.