Pelastakaa Lapset julkaisee Kehoni on minun -oppaan

Pelastakaa Lapset ry:n Kehoni on minun -opas tarjoaa ammattilaisille, huoltajille ja kasvattajille tietoa ja tukea lapseen kohdistuvan seksuaalisen häirinnän, houkuttelun ja seksuaaliväkivallan käsittelemiseen lapsen kanssa.  Opas on suunniteltu käytettäväksi Ylen tuottaman Kehoni on minun  –animaatiosarjan rinnalla. 

”Opas on erinomainen väline turvataitojen opettamiseen ja sitä voivat hyödyntää kaikki lasten kanssa toimivat aikuiset. Lapsella on oikeus saada tietoa seksuaaliväkivallasta ikä- ja kehitystasoon sopivalla tavalla, jotta lapsi kykenee tunnistamaan mahdollisen häneen kohdistuvan seksuaaliväkivallan ja kertomaan kokemastaan sellaiselle aikuiselle, joka kykenee häntä auttamaan”, sanoo Pelastakaa Lasten Lasten suojelu ja Nettivihje -toiminnon erityisasiantuntija Nina Vaaranen-Valkonen. 

Kehoni on minun -opas sisältää esimerkkejä keskustelunavauksista ja kysymyksistä, joita lapsella saattaa olla Kehoni on minun -animaatiosarjan jaksoja katsottuaan sekä vinkkejä, kuinka vastata näihin kysymyksiin. Lisäksi opas sisältää ohjeet animaatiosarjaan pohjautuvien, yksinkertaisten opetustuokioiden pitämiseen.  

Lapsille tulee tarjota tietoa seksuaalisesta häirinnästä, houkuttelusta ja seksuaaliväkivallasta. Tieto auttaa lasta toimimaan, ilmaisemaan tahtoaan ja hätäänsä. Tietoa tulee tarjota pienestä pitäen ja tarjota lapselle myös mahdollisuus kysellä seksuaaliväkivallasta. 

”On tärkeää tiedostaa, että seksuaaliväkivaltaa kohdistuu myös pieniin lapsiin. Mitä pienemmästä lapsesta on kyse, sitä todennäköisemmin tekijä on lapsen lähipiiristä.”, Pelastakaa Lasten erityisasiantuntija Nina Vaaranen-Valkonen sanoo. 

”Oppaan ja animaatioiden julkaisu on tärkeä lastensuojeluteko. Lapsi ei välttämättä kykene tunnistamaan häneen kohdistettua seksuaaliväkivaltaa, koska hänellä ei ole tietoa ja sanoja sille, mitä hänelle tehdään. Norjassa Kehoni on minun -materiaalien julkaisusta seurasi ilmoituksia poliisille ja jopa tuomioita lapsiin kohdistuneesta seksuaaliväkivallasta. Sarja voi auttaa lasta ymmärtämään, mitä hänelle on tehty ja että se on väärin”, Vaaranen-Valkonen sanoo. 

Kehoni on minun –animaatiosarja ja -opas on alun perin tuotettu Norjassa Pelastakaa Lapset Norjan, Bivrost Filmin, Norjan valtion Lapsi-, nuoriso- ja perheosaston (Bufdir) ja NRK Super -lastenkanavan yhteistyönä.Materiaali on otettu Norjassa osaksi kansallista opetusta päiväkodeissa ja alakouluissa. Animaatio voitti Cannesin Emmy-kilpailun vuonna 2018. Sarja on saanut kiitosta lapsilta, huoltajilta ja opettajilta siitä, että se välittää vakavaa aihetta lasten suojelemiseksi selkeällä ja ei-pelottavalla tavalla. 

 

Kehoni on minun -opas on tehty lasten suojelun näkökulmasta eikä se korvaa lapsille annettavaa kehotunnetaito- tai seksuaalikasvatusta.    

 

Materiaalit: 

Kehoni on minun -opas: pelastakaalapset.fi/kehonionminun 

Kehoni on minun -animaatiot ovat katsottavissa Ylen verkkosivuilla 2.9. klo 9 alkaen.