Pelastakaa Lapset avaa joulukeräyksen syrjäytymisvaarassa olevien lasten auttamiseksi kotimaassa – tämän vuoden Vain elämää -tähdet keräyksen lähettiläinä 

Koronakriisi on lisännyt lasten eriarvoistumista ja kasvattanut syrjäytymisriskiä Suomessa. Erityisesti vallitseva tilanne on vaikuttanut vähävaraisten perheiden lapsiin, joita elää Suomessa yli 110 000. Yhä useammat lapset, nuoret ja lapsiperheet ovat ulkopuolisen avun tarpeessa. Pelastakaa Lasten ”Anna lahjaksi tulevaisuus” -joulukeräys avautuu tänään kansallisen Lapsen oikeuksien -viikon alkaessa. Joulukeräyksen tavoitteena on tarjota monipuolista tukea kotimaan syrjäytymisvaarassa oleville lapsille ja nuorille.

”Koronakriisi on koetellut erityisesti lapsia ja perheitä monin tavoin. Koronaeristysten takia useiden perheiden elämästä on puuttunut tärkeitä turvaverkkoja, taloudellinen ahdinko on lisääntynyt entisestään ja tunnelma perheissä voi olla kiristynyt. Yhä useampi lapsi ja perhe on ulkopuolisen avun tarpeessa. Erityisesti huolenamme ovat vähävaraisissa perheissä elävät lapset – he kokevat vallitsevassa tilanteessa entistä suurempaa ahdistusta ja huolta, ja ovat vaarassa joutua entistä eriarvoisempaan asemaan ikätovereihinsa nähden”, sanoo Pelastakaa Lapset ry:n kotimaan ohjelman johtaja Riitta Hyytinen.

Pelastakaa Lasten tänään avautuva Anna lahjaksi tulevaisuus -joulukeräyksen tavoitteena on ehkäistä lasten ja nuorten syrjäytymistä ja tehdä pitkäjänteistä työtä lasten eriarvoistumisen estämiseksi kotimaassa. Lahjoitusten avulla Pelastakaa Lapset muun muassa tarjoaa vähävaraisten perheiden lapsille ja nuorille oppimateriaali- ja harrastetukea, jakaa koronakriisin takia ahdinkoon joutuneille perheille ruokalahjakortteja, tarjoaa nuorille keskustelutukea sekä ylläpitää tukiperhe-, tukihenkilö- ja sporttikummitoimintaa.

Erityisen haastavassa asemassa ovat vähävaraisten perheiden lapset. Perheiden heikko taloudellinen tilanne voi heijastua lapsen sosiaalisiin suhteisiin, itsetuntoon, tulevaisuususkoon sekä mahdollisuuksiin harrastaa ja opiskella. Seuraukset voivat olla kauaskantoisia ja vaikuttaa pitkälle lapsen tulevaisuuteen. Lahjoittajien apua tarvitaan erityisesti vähävaraisten perheiden tukemiseksi, työ rahoitetaan täysin lahjoitusvaroin.

”Myös minulla oli vaikeaa. Tunsin itseni aina ulkopuoliseksi ja aloin nähdä ympärilläni uhkia ja mahdottomuuksia. Koulussa tunsin itseni huonoksi, osaamattomaksi ja epäonnistuneeksi. Se rikkoi jotakin minussa. Emme olisi selviytyneet ilman ulkopuolista tukea. Sain Pelastakaa Lasten kautta avustuksena vaatteita, urheiluvälineitä ja mahdollisuuden harrastaa. Toisinaan kotiovellemme tuotiin kassissa ruokaa. Silloin tiesin, että on olemassa ihmisiä, jotka haluavat hyvää. Ihmisiä, jotka haluavat auttaa”, kertoo Riikka, yksi Pelastakaa Lasten kautta avun saaneista nuorista Suomessa.

Tämän syksyn Vain elämää -tähdet mukana joulukeräyksessä – tutustuivat avun saaneisiin

Mukana Pelastakaa Lasten joulukeräystä tukemassa ovat tämän syksyn Vain elämää -kaudelta tutut Arja Koriseva, Reino Nordin, Jannika B, Ressu Redford, STIG, Mariska, Herra Ylppö ja Klamydia-yhtyeen Vesku Jokinen. Vain elämää -artistit pääsivät tutustumaan Pelastakaa Lasten työhön sekä lapsiin ja nuoriin, joita Pelastakaa Lapset auttaa lahjoittajien tuella.

Herra Ylppö näki, mikä merkitys esimerkiksi Pelastakaa Lasten verkkonuorisotyöllä on nuorille. ”Kun joku on sellaisessa tilanteessa, että nyt ahdistaa liikaa, niin tämä on juuri se pikku sysäys, joka auttaa. Syrjäytymisen ehkäiseminen vaatii lahjoitusvaroja. Minä olen mukana”, sanoo  Vain elämää -artisti Herra Ylppö.

Pelastakaa Lasten kautta lapsi voi saada elämäänsä tukiperheen. Tukiperheet ovat perheiden tukena silloin, kun omat voimavarat eivät meinaa riittää. Arja Koriseva tapasi Samun, jolla on ikioma tukiperhe Pelastakaa Lasten kautta. ”Arvostan suuresti sitä, mitä näin, kun tutustuin Pelastakaa Lasten työhön. Olen itse tehnyt koko kolmekymmenvuotisen urani ajan hyväntekeväisyyttä etenkin lapsien tähden. Tänä vuonna olen mukana vähävaraisten ja syrjäytymisvaarassa olevien lasten tukemisen mahdollistamiseksi”, kertoo Arja Koriseva.

STIG jututti 17-vuotiasta Nadjaa, joka on asunut kymmenen vuotta Pelastakaa Lasten lastenkodissa. ”Lahjoitusvarojen merkitys on ollut minulle suurin uutinen. Samalla käsitin senkin, miten eriarvoistava jo lapsuus voi olla. En keksi parempaa kohdetta auttaa kuin lapset ja nuoret”, sanoo STIG.

Myös Reino Nordin haluaa olla mukana Pelastakaa Lasten joulukeräyksessä. ”Se on niin pientä, näin aikuisen mittapuulla, millä lapsen elämän saa kirkastumaan”, Reino Nordin sanoo.

Vain Elämää: Pelastakaa Lapset -hyväntekeväisyysjakso nähdään lauantaina 5.12. klo 19.00 Nelosella. Ohjelmassa artistit tutustuvat Pelastakaa Lasten toimintaan sekä lapsiin ja nuoriin, joita järjestö auttaa lahjoittajien ja vapaaehtoisten tuella. Ohjelman myötä näemme, mikä merkitys lahjoittajien tuella on lasten ja perheiden elämään.

Pelastakaa Lasten Lapsen ääni -raportti: koronakriisillä ja vähävaraisuudella laaja vaikutus lapsiin

Pelastakaa Lasten julkaisemassa Lapsen ääni 2020 -raportissa ilmenee, että peräti 80 % matalatuloisten perheiden lapsista kärsii stressistä perheen huonon taloudellisen tilanteen vuoksi. He kärsivät selvästi normaalia enemmän myös ahdistuksesta, syyllisyydestä ja häpeästä.

Raportin mukaan matalatuloisten perheiden lapsista 52 % oli melko paljon tai erittäin paljon huolissaan tulevaisuudesta. Heistä 40 % kertoi joutuneensa joskus tai usein kiusatuksi tai syrjityksi perheensä taloudellisen tilanteen vuoksi.

Lapsen äänellä perheen taloudellisista vaikeuksista:

”Raha on koko ajan tiukalla, lukiokirjat maksavat paljon, ja jos ne tulee ostaa, voi ruoka mennä luoton puolelle.”
”Palkka on pieni ja monesti  sanotaan katotaan ens kuussa  tai odota tilipäivään.”  
”Rahat on aina tiukilla, hyvä kun on rahaa ruokaan.”

Kyselystä, johon vastasi yli 3000 lasta ja nuorta, ilmeni myös koronakriisin vaikutuksia lasten henkiseen hyvinvointiin. Koronakriisin seurauksena lasten ja nuorten stressi, huoli ja yksinäisyyskokemukset ovat lisääntyneet. Henkistä kuormitusta kokivat erityisesti matalatuloisten perheiden lapset.

Pelastakaa Lasten Lapsen ääni 2020 -raporttiin voi tutustua kokonaisuudessaan täällä: www.pelastakaalapset.fi/lapsenaani. 

Pelastakaa Lasten työ ei olisi mahdollista ilman lahjoittajien tukea. Anna lahjaksi tulevaisuus ja osallistu Pelastakaa Lasten joulukeräykseen: www.pelastakaalapset.fi/joulukerays.

Lahjoittaa voi myös lähettämällä tekstiviestin JOULULAHJA numeroon 16499 (10€) tai lahjoittamalla keräystilille IBAN FI64 1017 3000 2107 27, viestillä ”joulu”. 

Osallistu joulukeräykseen